Astma je záťaž na organizmus, pohyb je ale dôležitý

Astma, tak ako iné chronické ochorenia, predstavuje záťaž pre organizmus a znižuje jeho kondíciu. Nemusí to však platiť absolútne. Sú pacienti s astmou, ktorých fyzická výkonnosť a kondícia sú vynikajúce, existuje rad športovcov s astmou, ktorí dosahujú špičkové výkony - až po olympijských medailistov. Na druhej strane mnohí zdraví netrénovaní jedinci nezvládajú bežné požiadavky každodenného života.

25.06.2022 06:00
žena, beh, pohyb, cvičenie, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Postoj k tomu, či pacientovi s astmou odporúčať fyzické šetrenie a obmedzenie záťaže alebo naopak, či zvyšovať odolnosť posilňovaním a pravidelným fyzickým tréningom, závisí od viacerých okolností. Patrí sem stupeň závažnosti a stupeň kontroly astmy, ďalšie sprievodné ochorenia, vek, užívané lieky a niektoré ďalšie.

Vo všeobecnosti však pohybová aktivita zvyšuje odolnosť organizmu, zlepšuje pľúcne funkcie a kapacitu pľúc, zvyšuje odolnosť voči infekciám, ktoré môžu spúšťať astmu, priaznivo vplýva na psychiku a prispieva k stabilizáci­i stavu.

O tom, aký druh a intenzita fyzickej záťaže sú pre daného pacienta a štádium jeho ochorenia najvhodnejšie, je potrebné poradiť sa s lekárom. Pri výbere konkrétnych cvikov, obzvlášť dychových cvikov, pomôže špecialista z odboru fyziatrie a rehabilitácie.

Pravidelnosť fyzickej aktivity, hoci aj v nižšej intenzite, je dôležitejšia a prospešnejšia ako sporadický intenzívny tréning. Fyzické šetrenie a obmedzenie záťaže je potrebné v akútnom štádiu astmy a pri type astmy, ktorá je spúšťaná námahou.

Zdroj: alergia.help

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Astma