Nesúvisí s vekom ani s pohlavím. Samovoľný únik moču

Samovoľný únik moču patril ešte nedávno medzi spoločenské tabu. Ide o veľmi intímnu tému, keďže problém inkontinencie nie je len fyzickým, ale často aj emocionálnym a sociálnym bremenom.

08.06.2022 06:00
inkontinencia, únik moču, lekár, doktor Foto:
Nejde o chorobu v pravom slova zmysle, pretože často ide o príznak iného zdravotného problému.
debata (1)

Problémy s únikom moču má približne tretina žien po pôrode, často sa s ním stretávajú aj ženy v menopauze, muži s problémami prostaty, ale aj diabetici, pacienti so sklerózou multiplex, s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Problém dokáže v mnohých prípadoch vyriešiť fyzioterapia, v ťažších prípadoch konzervatívna alebo chirurgická liečba.

Nejde o chorobu v pravom slova zmysle, pretože často ide o symptóm iného zdravotného problému. „Napriek tomu, nechcený únik moču významne vplýva na kvalitu života pacienta. Samovoľný únik moču je však vo väčšine prípadov riešiteľný problém. Základom je nehanbiť sa a včas navštíviť lekára,“ uviedla Adriana Pobehová z pacientskej organizácie Inkofórum.

doktor, pacient, urológ, prostata, inkontinencia Čítajte viac "Cvrknutie" by nemalo byť tabu

Urológovia rozlišujú niekoľko typov inkontinencie. Dve základné sú urgentná a stresová. Urgentná sa prejavuje náhlym pocitom nutkania na močenie, ktoré nevieme ovládať vôľou, pričom spúšťačom môže byť aj zvuk tečúcej vody. Najčastejšou formou je ale stresová inkontinencia. Dochádza k nej pri fyzických aktivitách, ktoré zvyšujú tlak v spodnej časti brucha, a to napríklad pri športe, dvíhaní ťažkých predmetov, ale aj pri kašľaní či kýchaní. Existuje aj zmiešaná inkontinencia, ktorá je kombináciou rôznych typov, najčastejšie stresovej a urgentnej. Príčiny, pre ktoré vznikajú, sú rôzne a je ich veľa.

Problém s únikom moču súvisí najmä s oslabením svalov panvového dna, k čomu dochádza vplyvom tehotenstva, ale aj po chirurgických zákrokoch a pri opakovaných zápaloch a infekciách močových ciest. Významný vplyv má aj obezita, sedavé zamestnanie, u mužov problémy s prostatou. Negatívny dosah môžu mať aj lieky, napríklad diuretiká. Únik moču sprevádza rôzne neurologické ochorenia a súvisí aj so starnutím. Lekára je nevyhnutné navštíviť, ak únik moču trvá dlhšiu dobu, je sprevádzaný bolesťou, krvácaním či opakovanými infekciami.

doktor, prostata, močový mechúr Čítajte viac Muži, "dajte to“ a choďte k urologóvi

„Prvotnú diagnostiku urobí zväčša praktický lekár. Následné špecializované vyšetrenie patrí do rúk urológa alebo urogynekológa. Základom vyšetrenia je anamnéza, kde sa zisťujú všetky podrobnosti ohľadne úniku moču, pacient vyplní dotazníky a v domácom prostredí mikčný denník. Pacient má laboratórne vyšetrenú krv aj moč, absolvuje telesné vyšetrenie brucha a podbrušia, muži vyšetrenie prostaty a ženy gynekologické vyšetrenie, test kašľom, vyšetrenie ultrazvukom a uroflowmetriu – test, ktorý meria rýchlosť prúdu moču,“ hovorí urogynekológ Tomáš Danys.

Cviky na posilnenie panvového dna sú prvým odporúčaním, ktoré dokáže problém často vyriešiť. Spevňujú panvové svaly v oblasti močovej rúry, konečníka, pošvy a hlboko uložených svalov panvového dna. „Dôležitá je ochota pacienta cvičiť a najmä cvičiť správne. Cviky na posilnenie panvového dna umožňujú človeku lepšie ovládať svaly,“ hovorí fyzioterapeutka Henrieta Jablonská. Ak cvičenie nepomôže, k dispozícii je aj konzervatívna liečba. V prípade žien v menopauze je to najmä vaginálna hormonálna liečba, pri urgentnej inkontinencii sa využívajú aj lieky na utlmenie sťahov precitliveného mechúra. „V prípade, že žena podstúpila vyšetrenie u špecialistu a má diagnostikovanú stresovú inkontinenciu moču, je možné vykonať niektorú z moderných operačných metód, napr. tzv. páskovú operáciu, kde sa pod močovú rúru zavedie páska zo špeciálneho materiálu, ktorá pre močovú rúru vytvorí podporu,“ vysvetlil doktor Tomáš Danys.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inkontinencia