Čo sa stane, keď vás lekár pošle na vyšetrenie k urológovi?

Urológ vám položí otázky týkajúce sa vašich príznakov. Tieto otázky sú dôležité, pretože vaša odpoveď pomôže lekárovi rozhodnúť, či sú vaše príznaky mierne, stredné alebo závažné.

21.06.2022 06:00
inkontinencia, únik moču, lekárka, doktorka Foto:
Urológ vám položí otázky týkajúce sa vašich príznakov. Tieto otázky sú dôležité.
debata (1)
  • Opýta sa na priebeh ochorenia a na vaše predchádzajúce aj súčasné zdravotné ťažkosti.
  • Urobí celkové vyšetrenie, aby zistil, či iné choroby nemôžu byť príčinou alebo komplikáciou vašich príznakov.
  • Vyšetrí prostatu u mužov (prípadne vagínu u žien) a urobí orientačné (nebolestivé) neurologické vyšetrenie.
  • K jednoduchým a ľahko vykonateľným vyšetreniam patrí aj tzv. test kašľom – pacient u lekára zakašle a lekár môže objektívne (zrakom) potvrdiť únik moču.
  • Vyšetrí váš moč, aby zistil krv alebo znaky infekcie (tzv. analýza moču).
  • Vyšetrí vašu krv, aby zistil, či problémy s únikom moču nesúvisia s inými chorobami (cukrovka, ochorenia obličiek a pod.). Lekár môže tiež odporučiť ďalšie pomocné vyšetrenia krvi, napr. na zistenie rakoviny prostaty u mužov a pod.
Video
Urologička Iveta Ledererová: Čo je to suchý a mokrý hyperaktívny močový mechúr? Poznáme príčinu vzniku tohto problému? Aké diagnózy s ním súvisia?
  • Vyšetrí vás ultrazvukom – najmä zistí, aké množstvo (objem) moču zostáva vo vašom močovom mechúre po vymočení. Ďalej sa rovnakým spôsobom môžu vyšetriť vaše obličky.
  • Urobí meranie prietoku moču s pomocou tzv. uroflowmetrie, teda vymočenie sa do špeciálneho prístroja, ktorý zhodnotí a graficky ukáže, aký rýchly je prúd moču a aké množstvo moču vymočíte. Toto rovnako nebolestivé a neinvazívne vyšetrenie môže pomôcť zistiť, do akej miery je moč blokovaný, čiže akú prekážku prúdu moču predstavuje prostata, prekážka v močovej rúre a pod.
  • Môže urobiť aj ďalšie špeciálne vyšetrenia na zistenie, či inkontinencia moču neovplyvňuje činnosť močového mechúra alebo obličiek, alebo či vaše problémy nie sú spôsobené napr. rakovinou prostaty. Vždy je potrebné vylúčiť komplikácie, ako sú kamene v močových cestách, poruchy nervového systému, poruchy vyprázdňovania a funkcie obličiek.

Zdroj: inkoforum.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #urológ #inkontinencia #urologická ambulancia