Ortopéd Vojtaššák radí, čo robiť, keď bolia kĺby

Bolesti rúk, nôh alebo kĺbov znepríjemňujú život a obmedzujú naše aktivity. Niekedy však môžu signalizovať aj iný zdravotný problém. Ako si s bolesťou poradiť? Kedy je čas navštíviť lekára?

10.06.2022 06:00
fyzioterapeutka, cvičenie, rehabilitácia,... Foto:
Pri akútne vzniknutej bolesti identifikujeme príčinu a tomu prispôsobujeme vhodnú liečbu.
debata (1)

„Najčastejšie zvyknú spôsobovať klinickú symptomatológiu, teda bolesť, najviac namáhané časti pohybového aparátu. Konkrétne sú to váhonosné kĺby a chrbtica. Bolia pri väčšej námahe a preťažení, ak sú postihnuté opotrebovaním (artrózou), eventuálne kĺby po operácii alebo po úraze,“ vysvetľuje ortopéd MUDr. Jozef Vojtaššák, PhD. Bolesti sa často objavujú najmä preto, že nemáme správne pohybové návyky. Reč je dokonca o základných pohyboch, ktoré vykonávame po celý život každý deň. Nevieme správne chodiť, správne sedieť, správne dvíhať ťažšie bremená. Väčšina z nás má nesprávne držanie tela. Pohodlne si sedíme so spustenými ramenami a pre tašku s nákupom sa zohneme bez toho, aby sme pokrčili kolená. A problémy s bolesťou sú na svete.

„Akútne bolesti alebo znovuobjavenie sa tých chronických, napríklad chrbtice, vzniká pri zlých pohybových vzorcoch, pri práci v predklone, pri dvíhaní bremien, ale takisto aj pri opakovanom chronickom preťažovaní,“ pokračuje ortopéd. „Pozornosť treba venovať varovným znakom preťažovania pohybového aparátu vo forme začínajúcej bolesti, ale aj prevencii.“

Ako sa teda môžeme vyhnúť bolesti tela, najmä, ak je už nejaký ten rok namáhané a opotrebované? Veď hýbať sa musíme denne. Ako telo šetriť? „Ak sú kĺby alebo chrbtica postihnuté chronickým ochorením, odporúčam používať ortézy, napríklad na koleno alebo zápästie. Pomáha aj bedrový pás a vhodné podložky na zmiernenie tlaku,“ radí ortopéd MUDr. Jozef Vojtaššák.

Okrem akútnej bolesti spôsobenej úrazom alebo preťažením, môžu bolesti končatín signalizovať aj iné ochorenie:

  • Reumaotidnú artritídu – autoimunitné ochorenie postihujúce kĺby
  • Osteroartrózu – choroba kĺbov spôsobená opotrebovaním
  • Ischemickú chorobu končatín – nedostatočné zásobenie ciev krvou v nohách, menej často v rukách
  • Periférnu neuropatiu – ochorenie nervov, prejavuje sa napríklad brnením v končatinách a poruchami citlivosti na dotyk

Každej bolesti by sme mali venovať potrebnú pozornosť. Aj keď prah bolesti máme každý inde, nie je správne ignorovať ani tú najmenšiu. Tá totiž môže neskôr spôsobiť vážne problémy. „Základom je prerušenie fyzickej aktivity a pokojový režim, teda znehybnenie bolestivej lokality. Vhodná je aj aplikácia protizápalovej liečby. Tá má väčšinou aj kombinovaný analgetický účinok, napríklad molekula aceklofenak,“ odporúča odborník. Krémom na tíšenie bolesti a zápalu môžete masírovať boľavé miesto a zároveň nezaťažujete tráviacu sústavu liekmi.

Video
Ako cvičiť po artroskopickej operácii kolena? Fyzioterapeutka Mgr. Jana Melichárová zo Spine clinic v Bratislave vám v relácii Ide o zdravie ukáže štyri série rehabilitačných cvikov, ktoré je potrebné cvičiť po artroskopickej operácii kolena.

Niekedy bolesť pretrváva viac dní. Dokonca sa môže stať, že boľavé miesto opuchne, alebo sčervenie. Vtedy je čas vyhľadať lekársku pomoc. Po stanovení diagnózy ortopéd naordinuje vhodnú liečbu. „Pri akútne vzniknutej bolesti identifikujeme príčinu a tomu prispôsobujeme vhodnú liečbu. Používame rôzne formy, napr. krémy na lokálnu aplikáciu, tabletky na perorálne použitie alebo injekčne a infúzne podanie pri potrebe výraznejšieho systémového účinku,“ dodáva J. Vojtaššák.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #kĺby #bolesti #bolesti kĺbov