Na dovolenku si nezabudnite zbaliť aj lekárničku

Dovolenková sezóna sa už rozbehla a v batožine určite nesmie chýbať lekárnička. Zabudnúť, samozrejme, nemôžete lieky, ktoré pravidelne užívate. Tým, ktorí žiadne lieky dlhodobo neužívajú, sa ale vyplatí mať so sebou základnú výbavu.

25.06.2012 06:00
dovolenka, batožina, kufor auta, dieťa, pes,... Foto:
Dovolenku s deťmi sprevádzajú často aj zdravotné problémy. Preto treba nielen zvažovať termín a vhodnú destináciu, ale aj obsah lekárničky.
debata

Možno si myslíte, že baliť lieky na dovolenku je zbytočné. Veď lekáreň je v každom meste, pomaly aj obci a kúpiť lieky sa dá aj v zahraničí. Problémom v cudzích krajinách môže byť jazyková bariéra, ako aj vysoká cena liekov. Spoliehať sa neoplatí ani na služby delegáta cestovnej kancelárie. Pamätajte na to, že delegát nie je lekár. Pokiaľ budete mať zdravotné problémy, obráťte sa na lekárov. Pracovník cestovky vám môže akurát poradiť, kam za lekárom ísť. Mnohí delegáti cestovných kancelárií majú dokonca cestovkami zakázané pre klientov kupovať lieky.

Delegát vám nemôže nič naordinovať ani nemôže byť zodpovedný za to, či si kúpite napríklad v Egypte vhodný liek. Pomôcť vám môže maximálne s jazykovou bariérou. Vezmite si preto so sebou na dovolenku lieky, ktoré by sa vám mohli hodiť, poznáte ich. Stavať na dovolenke na produkty miestnych lekární sa nemusí vždy vyplatiť. Ak však budete mať zdravotné problémy, delegáta informujte a požiadajte ho o privolanie hotelového lekára. Cestovnú lekárničku nenechávajte doma ani v prípade, ak dovolenkujete na Slovensku. Ak vás v noci rozbolí zub, iba vytiahnete vhodný liek a vyhnete sa nočnému zháňaniu lekárne. Nebojte sa, lekárnička veľa miesta nezaberie, aj lieky možno zbaliť úsporne.

Čo patrí do lekárničky

V prvom rade myslite na to, že do lekárničky patria lieky, ktoré pravidelne užívate. Ide síce o samozrejmosť, ale stať sa pri balení môže všeličo. V dovolenkovom zhone môžete zabudnúť na rôzne veci. Chýbať by nemali ani lieky proti nevoľnosti. Kým dorazíte do dovolenkovej destinácie, istý čas strávite v dopravných prostriedkoch. Niekomu býva zle v aute, inému v lietadle. Keď viete, že trpíte cestovnou nevoľnosťou, užite liek pred ešte pred odchodom z domu. Balíček s prípravkami proti kinetóze majte v lekárničke. Zíde sa pri fakultatívnych výletoch, ako aj pri návrate domov.

Bolesť hlavy, chrbta a zubov prichádza nečakane a potrápiť môže aj na dovolenke. Preto je dobré mať so sebou niekoľko tabletiek proti bolesti. Rýchlo zbavia problému a vy si môžete ďalej užívať voľné dni. Mnohé lieky proti bolesti majú navyše aj protihorúčkový účinok. Lieky na alergiu využijú aj ľudia, ktorí týmto problémom netrpia. Pri poštípaní hmyzom alebo vyrážkach z jedla uľavia lieky proti alergii. Vybrať si môžete z mnohých druhov a predávajú sa vo forme tabletiek, kvapiek, ale aj gélu na štípance.

Strava a voda najmä na zahraničnej dovolenke sú predsa len iné ako to, na čo ste doma zvyknutí. Hlavne deti alebo ľudí s citlivým žalúdkom môže potrápiť hnačka alebo vracanie. Majte preto so sebou aj lieky na tieto problémy. Lieky na nachladnutie tiež urobia dobrú službu. Zmena podnebia a klimatizácia môžu spôsobiť nepríjemné nachladnutie a pomôžu práve prípravky na bolesť v krku, proti kašľu a nachladnutiu a nádche. Pokojne so sebou zoberte osvedčené lieky, ktoré pravidelne užívate. Hodiť sa môžu aj kvapky do očí a uší. Nikdy neviete, kedy vás začnú oči páliť a rezať a ako kúpanie a voda zapôsobia na vaše uši. Nezabudnite ani na pomôcky na prvú pomoc: obväz, náplasti a gél na bolesti svalov. Malé zranenie tak dokážete rýchlo ošetriť a nemusíte hľadať lekársku pomoc.

Vhodná lekárnička pre deti

Dovolenku s deťmi sprevádzajú často aj zdravotné problémy. Preto treba nielen zvažovať termín a vhodnú destináciu, ale aj obsah lekárničky. Horúčka, kašeľ, nádcha, zápaly očí a uší sa nevyhýbajú deťom ani na dovolenke a môžu pekne celej rodine znepríjemniť pobyt. Jej obsah záleží nielen na veku dieťaťa, ale aj aktivitách, ktoré budete s deťmi cez prázdniny robiť. Iné zdravotné problémy môžu deti postretnúť, keď dovolenkujete pri mori leňošením na pláži a iné, keď s nimi idete na týždenný bicyklový pobyt. V každom prípade by v batožine nemali chýbať lieky na horúčku, upchatý nos, kašeľ a hnačku.

debata chyba