Cukrovku neradno podceňovať. Jej komplikácie môžu ohroziť život

Viac ako 425 miliónov. Taký je počet ľudí vo svete, ktorí žijú s diagnózou diabetes. Cukrovka patrí v súčasnosti k najčastejším a finančne vysoko náročným chronickým ochoreniam. Počet pacientov s diabetom každoročne narastá, pritom správnou životosprávou a dostatočným pohybom sa mu dá úspešne predchádzať.

19.06.2022 06:00
diabetes, cukrovka Foto:
Na Slovensku počet pacientov s cukrovkou každým rokom rastie.
debata (1)

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií sa na Slovensku v roku 1980 liečilo na toto ochorenie viac ako 122-tisíc pacientov. O 20 rokov neskôr sa toto číslo zvýšilo na 256-tisíc a najnovšie dáta hovoria už o vyše 370-tisíc evidovaných pacientoch. „Celosvetovo trpí cukrovkou 425 miliónov ľudí, čo je jeden z jedenástich dospelých a predpokladá sa, že do roku 2045 sa toto číslo zvýši na 642 miliónov,“ hovorí docentka Katarína Rašlová, predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Na Slovensku počet pacientov s cukrovkou každým rokom rastie. „Intenzívny vývoj vo vede a medicíne priniesol dôležité nové poznatky o regulácii metabolických procesov. Odzrkadľuje sa to v neustále rastúcich nových možnostiach liečby, ktorá je komplexná, ale dá sa „ušiť na mieru“ pacienta. Pod komplexnosťou sa myslí diagnostika a liečba nielen cukrovky, ale aj s ňou súvisiacich komplikácií,“ uviedla docentka Rašlová.

glukomer, zelenina, ovocie, zdravá strava Čítajte viac Ako by sa mali stravovať diabetici s nadváhou?

Ak cukrovka nie je dostatočne a správne liečená, môže významne skrátiť očakávanú dĺžku života. Je totiž hlavnou príčinou srdcovocievnych ochorení, slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácií dolných končatín.

Video
Diabetička Janka schudla 37 kg a vysadila všetky lieky. Ako to dokázala?

Cieľom liečby je dostať a udržať hladinu glukózy v krvi pod kontrolu. Diabetik nemôže zjesť, čo chce a kedy mu napadne. Musí si počítať sacharidové jednotky – cukor v každej zjedenej porcii, musí si monitorovať hladinu krvnej glykémie a dávkovať si inzulín tak, aby nemal glukózy v krvi ani veľa, ale ani málo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka