Cukrovka 1. a 2. typ: Čo majú spoločné a v čom sa líšia?

Diabetes mellitus, teda cukrovka, vzniká vtedy, keď telo nedokáže správne ukladať a využívať glukózu. Glukóza je monosacharid, bez ktorého ľudské telo nedokáže existovať. Lenže ak sa glukóza zhromažďuje v krvi, chýba v bunkách, ktoré na ňu čakajú. Čo treba vedieť o cukrovke?

27.06.2022 06:00
lekár, cukrovka, diabetes, glukomer, inzulín Foto:
Väčšina pacientov v prvej fáze nepotrebuje inzulín. Keď však diabetes postupuje, pričom aj hladina glukózy je stabilne vysoká, užíva sa inzulín v tabletách alebo injekčne.
debata

Cukrovka 1. typu

  • Tento typ cukrovky sa objavuje najmä u detí a dospievajúcich, menej u starších. Hlavným vinníkom je tu imunitný systém, ktorý zbytočne útočí na takzvané beta bunky pankreasu.
  • Telo po tomto „samoútoku“ už nedokáže vytvárať dostatok inzulínu, nie je schopné regulovať hladinu glukózy v krvi. Ak teda máte diabetes typu 1, musíte užívať doplnkový inzulín po celý život.
  • Cukrovka 1. typu sa zvyčajne začína náhle a rýchlo sa zhoršuje. Nezabránime jej stravou ani pohybom, často je dedičná. Vedci sa domnievajú, že negatívnu úlohu pri jej vzniku zohrávajú aj detské infekcie.
  • Tento typ je zriedkavejší ako diabetes mellitus typu 2. Má ho len približne päť až 10 % diabetikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #rizikové faktory #sacharidové jednotky