Pokračovanie článku: Cukrovka 1. a 2. typ: Čo majú spoločné a v čom sa líšia?

Ktorí ľudia majú vyšší predpoklad, že ochorejú na cukrovku?

Rizikové faktory cukrovky 1. typu:

  • cukrovka v rodine;
  • genetické predispozície – hlavne to, ako telo produkuje alebo používa inzulín;
  • niektoré diagnózy – napríklad cystická fibróza;
  • niektoré infekcie a vírusové ochorenia – napríklad mumps, rubeola, cytomegalovírus;
  • niektoré zriedkavé stavy – napríklad nadmerné hromadenie železa v tele (hemochromatóza).

Rizikové faktory cukrovky 2. typu:

  • cukrovka v rodine;
  • obezita;
  • fajčenie;
  • nezdravá strava – s vysokým obsahom cukru a tuku;
  • nedostatok pohybu;
  • užívanie niektorých liekov (napríklad proti HIV).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #rizikové faktory #sacharidové jednotky