- celodenný obsah sacharidových jednotiek by mal byť rozdelený na jednotlivé porcie jedla tak, aby inzulínový režim bol v súlade so stravovacím režimom
- výhoda počítania stravy je v tom, že pacient si vie jednoducho zostaviť jednotlivé jedlá tak, aby bol splnený odporúčaný obsah sacharidových jednotiek
- 1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov. Na etikete výrobku si prečítame obsah sacharidov v 100 g. Gramy sacharidov vydelíme číslom 10 a dostaneme tak počet SJ v 100 g výrobku.
Príklad:
- 100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidov. Výrobok má hmotnosť 40 g
- Výpočet: 60 g sacharidov : 10 g (1 SJ) = 6 SJ v 100 g výrobku
- 6 SJ x 40 g (hmotnosť výrobku) = 240 : 100 g = 2,4 SJ