Cukrovkár si pomáha sacharidovými jednotkami pri výbere potravín. Poradíme, ako na to

Každý diabetik pri zostavovaní diétneho plánu má stanovený ideálny obsah sacharidových jednotiek (SJ), ktorý je primeraný k jeho energetickej potrebe.

12.07.2022 06:00
cukrovka, diabetes, glukomer Foto:
Výhoda počítania stravy je v tom, že pacient si vie jednoducho zostaviť jednotlivé jedlá tak, aby bol splnený odporúčaný obsah sacharidových jednotiek.
debata
  • celodenný obsah sacharidových jednotiek by mal byť rozdelený na jednotlivé porcie jedla tak, aby inzulínový režim bol v súlade so stravovacím režimom
  • výhoda počítania stravy je v tom, že pacient si vie jednoducho zostaviť jednotlivé jedlá tak, aby bol splnený odporúčaný obsah sacharidových jednotiek
  • 1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov. Na etikete výrobku si prečítame obsah sacharidov v 100 g. Gramy sacharidov vydelíme číslom 10 a dostaneme tak počet SJ v 100 g výrobku.

Príklad:

  • 100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidov. Výrobok má hmotnosť 40 g
  • Výpočet: 60 g sacharidov : 10 g (1 SJ) = 6 SJ v 100 g výrobku
  • 6 SJ x 40 g (hmotnosť výrobku) = 240 : 100 g = 2,4 SJ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka