Pokračovanie článku: Cukrovkár si pomáha sacharidovými jednotkami pri výbere potravín. Poradíme, ako na to

Sacharidové jednotky v jednotlivých potravinách

Chleboviny, zemiaky, ryža a cestoviny

názov potraviny gramy množstvo
Chlieb biely a čierny 20 1/2 krajca
Chlieb grahamový a iné prímesi 25 1/2 krajca
Rožok biely (50 g) 15 – 20 1/3
Rožok grahamový (50 g) 25 1/2
Suchár (15 g) 15 1 ks
Knäckebrot (12 g) 12 1 ks
Múka 15 1 pl
Popcorn 15 10 pl
Ovsené vločky 16 2 pl
Zemiaky varené 65 2 pl
Zemiakové pyré 75 2 pl
Zemiakové hranolčeky 35 12 ks
Pečené zemiaky 60 vážiť
Zemiakové lupienky 25 vážiť
Topinambur 60 vážiť
Ryža varená 45 2 pl
Cestoviny varené 45 2 pl
Knedľa varená rôzna 25 1/2 ks
Halušky 45 vážiť
Tarhoňa 45 2 pl
Rôzne druhy škrobu 15 1

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka