Sacharidové jednotky v jednotlivých potravinách
Chleboviny, zemiaky, ryža a cestoviny
názov potraviny | gramy | množstvo |
---|---|---|
Chlieb biely a čierny | 20 | 1/2 krajca |
Chlieb grahamový a iné prímesi | 25 | 1/2 krajca |
Rožok biely (50 g) | 15 – 20 | 1/3 |
Rožok grahamový (50 g) | 25 | 1/2 |
Suchár (15 g) | 15 | 1 ks |
Knäckebrot (12 g) | 12 | 1 ks |
Múka | 15 | 1 pl |
Popcorn | 15 | 10 pl |
Ovsené vločky | 16 | 2 pl |
Zemiaky varené | 65 | 2 pl |
Zemiakové pyré | 75 | 2 pl |
Zemiakové hranolčeky | 35 | 12 ks |
Pečené zemiaky | 60 | vážiť |
Zemiakové lupienky | 25 | vážiť |
Topinambur | 60 | vážiť |
Ryža varená | 45 | 2 pl |
Cestoviny varené | 45 | 2 pl |
Knedľa varená rôzna | 25 | 1/2 ks |
Halušky | 45 | vážiť |
Tarhoňa | 45 | 2 pl |
Rôzne druhy škrobu | 15 | 1 |