Kosti, ktoré sa lámu a bolia

Kosti, pľúca a pečeň sú najčastejšími miestami, kde nádory zakladajú svoje metastázy, ale môžu v nich vznikať aj primárne nádory. V prípade rakoviny kostí ide o nádory, ktoré pochádzajú zo zmenených buniek kostného tkaniva. Ak sa nádor do kostí rozšíril z iného ložiska v tele, hovoríme o kostných metastázach.

27.06.2012 06:00
kostra, kosť, kosti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tie môžu vzniknúť v každej kosti tela, najčastejšie sa vyskytujú v chrbtici, panve, rebrách, v ramennej a stehennej kosti. Ich prejavmi sú silné bolesti a zlomeniny.

Metastázy v kostiach sú jednou z najčastejších príčin bolesti u onkologických pacientov. Vznikajú ako vzdialené ložisko primárneho zhubného nádoru. Trápia asi 85 % pacientok s pokročilou rakovinou prsníka a rovnaké percento mužov s metastatickým karcinómom prostaty. Objavujú sa aj pri karcinómoch pľúc, obličiek, štítnej žľazy, tráviacich orgánov alebo maternice.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo ešte spôsobuje bolesti kostí.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Kostné bunky (osteoblasty) vytvárajú novú kosť a osteoklasty odbúravajú nepotrebnú alebo poškodenú kostnú hmotu. U zdravého človeka sú oba procesy kostnej prestavby v rovnováhe,“ hovorí doktorka Beata Špániková z Internej osteologickej ambulancie Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Metastázy v kostiach vznikajú vtedy, keď sa rakovinové bunky oddelia od primárneho nádoru, preniknú do krvného alebo lymfatického obehu a putujú do kostného tkaniva, kde sa usadia a začnú rásť. „Tam potom začnú produkovať množstvo faktorov, ktoré majú vplyv na metabolizmus kostí a navodzujú nerovnováhu v ich prirodzenej prestavbe, najmä rastového faktora, ktorý ovplyvňuje dozrievanie, aktiváciu a funkciu osteoklastov. Ak sa jeho množstvo zvýši, stimuluje osteoklasty, a tak vedie k zvýšenému odbúravaniu kostnej hmoty,“ vysvetľuje lekárka.

Poškodenie kosti metastázami často spôsobuje katastrofálne komplikácie, medzi ktoré patrí najmä silná bolesť, nezvratné kostné poškodenie, zlomeniny, stlačenie miechy, nutnosť ožarovania kostí pre intenzívnu bolesť a nezriedka musí pacient podstúpiť aj chirurgický zákrok. „Metastázy kostí výrazne zhoršujú kvalitu života pacientov a pokiaľ tlačia na miechu, môžu spôsobiť aj poruchy pohyblivosti či dokonca paralýzu,“ konštatovala doktorka Špániková.

Pri farmakologickej liečbe pacientov s kostnými metastázami sa doteraz využívali najmä bisfosfonáty. Sú to lieky, ktoré ovplyvňujú kostnú prestavbu, potláčajú aktivitu osteoklastov a proces odbúravania kosti a znižujú riziko zlomeniny. „Napriek ich mnohostrannému účinku však často nedokážu dostatočne ovplyvniť odbúravanie kosti a pacienta chrániť pred vznikom kostných komplikácií,“ približuje urológ, docent Frederico Gonçalves z Fakultnej nemocnice v Bratislave. Dodal, že tieto lieky prinášajú tiež riziko nežiaducich účinkov, najmä toxického vplyvu na obličky.

Na Slovensku sa už v inovatívnej liečbe používa prvý cielený liek na prevenciu a liečbu následkov a komplikácií kostných metastáz, ktorý priamo zasahuje do bludného kruhu zodpovedného za rozpad kosti. Liečivo sa podáva vo forme injekcie raz do mesiaca. Pichá sa pod kožu do stehna, brucha či predlaktia. „Pacient ho však musí užívať spolu s chemoterapiou alebo hormonálnou liečbou. Tento nový produkt totiž neovplyvňuje primárny nádor, ale pôsobí len na metastázy v kostiach,“ vysvetlil urológ. Pri metastázach rakoviny do kostí trápia chorých aj neznesiteľné bolesti, ktoré dokáže tento liek potlačiť a dokonca ich oddialiť. Klinické štúdie na 6-tisíc pacientoch ukázali, že liek oddiali nástup bolesti o štyri, niekedy až o deväť mesiacov a u 18 percent pacientov zníži riziko nástupu krutých bolestí.

Napriek schváleniu lieku a jeho dokázanej účinnosti a bezpečnosti tento liek nebudú plne hradiť zdravotné poisťovne. ,,Ministerstvo zdravotníctva rozhodlo, že liek bude hradený poisťovňami len čiastočne a sami pacienti si budú musieť platiť vysoký doplatok, až 46 eur mesačne," konštatoval lekár.

Vedeli ste, že…

  • kostné metastázy sa najčastejšie objavujú pri rakovine prostaty, prsníka a pľúc
  • má ich až 90¤% pacientov s metastatickým ochorením
  • rakovina prsníka sa počas života objaví asi u každej ôsmej ženy, pričom viac ako 3 zo 4 pacientok (85¤%) s pokročilým ochorením majú metastázy v kostiach
  • rakovina prostaty postihne počas života každého šiesteho muža a kostné metastázy sa objavujú až u 3 zo 4 pacientov s pokročilým ochorením
  • kostné komplikácie (SRE – Skeletal Related Events), ktoré sa objavujú u pacientov s kostnými metastázami (intenzívna bolesť, oslabenie kosti s rizikom zlomeniny), sú príčinou hospitalizácie asi u štvrtiny pacientov s rakovinou prsníka a rakovinou prostaty.

Stručne o stavbe kostí

  • kostné tkanivo sa skladá zo špecializovaných buniek a bielkovinových vlákien. Aj keď je kosť pevná a javí sa ako najmenej vitálna štruktúra zo všetkých orgánov, nie je ani nehybná, ani mŕtva – je to veľmi aktívne a dynamické tkanivo, ktoré sa stále rozkladá a znovu tvorí a vďaka tomu si kostra zachováva svoju pevnosť, silu a celistvosť
  • každá kosť dokáže upravovať svoju veľkosť aj tvar, a to počas rastu, po poranení alebo pri reakcii na záťaž. V dospelej kostre sa na prestavbe kostí podieľa proces kostnej náhrady a odstraňovania. Veľké množstvo kostnej hmoty a tisíce kostných buniek osteocytov sú v kostre nepretržite premiestňované a nahradzované
  • každodenne môže kosť uvoľniť alebo vstrebať až pol gramu vápnika
  • u zdravého človeka ostáva celková hmotnosť kostného tkaniva v tele konštantná, pretože rýchlosť tvorby a rýchlosť odstraňovania sú takmer zhodné
  • hubovitá kosť (vnútorná, porézna vrstva kosti) je kompletne nahradená každé 3 až 4 roky, kompaktná kosť (vonkajšia hustá, hladká vrstva kosti) každých 10 rokov
  • zdravie kostí závisí od troch typov buniek, ktoré vznikajú v kostnej dreni (rovnako ako krvinky). Medzi ne patria:

    osteoblasty – zaisťujú tvorbu kosti. Na povrch kosti ukladajú organický osteoid – látku, v ktorej kryštalizujú soli vápnika. Kalcifikačný proces trvá asi jeden týždeň. Keď sú osteoblasty obklopené kostnou hmotou, zmenia sa na osteocyty.

    osteocyty – udržiavajú zdravú štruktúru kosti

    osteoklasty – zabezpečujú vstrebávanie kosti a odbúravajú kostné tkanivo tam, kde degeneruje alebo nie je potrebné. Pokrývajú povrch kosti a vyskytujú sa vo vyhĺbených jamkách, kde ničia kostné tkanivo. Majú bohato zvrásnenú membránu, ktorá pevne oddeľuje bunku od kosti a produkuje koncentrovanú kyselinu chlorovodíkovú, ktorá rozpúšťa minerálnu zložku kostnej hmoty.

  • väčšina prípadov straty kostnej hmoty u dospelých je spôsobená zvýšením aktivity osteoklastov, čo vedie k nerovnováhe v prestavbe kosti a prevahe jej odbúravania. Vznik osteoklastov ovplyvňujú tri receptory – RANK, RANKL a OPG:

    RANK je receptor, ktorý sa nachádza na osteoklastoch

    RANKL (RANK-ligand) – je faktor, ktorý je nevyhnutný pre aktiváciu a správnu funkciu osteoklastov. Produkujú ho osteoblasty.

  • RANKL sa viaže na povrch osteoklastu (RANK) a spustí rad vnútrobunkových dejov vnútri nezrelého osteoklastu. Hrá hlavnú úlohu v konečnej fáze vzniku, aktivácie a prežívaní osteoklastov, čím stimuluje odbúravanie kosti.
debata chyba