Zápal mozgu bez kliešťa? Je to možné

Každý piaty pacient dostal kliešťovú encefalitídu bez toho, aby si našiel na tele kliešťa. Navyše, už dávno neplatí, že si tieto drobné parazity prinášame len z lesa alebo lúky. V posledných rokoch sa hojne vyskytujú aj v mestských parkoch, či dokonca v upravených trávnikoch rodinných domov.

23.06.2022 00:00
Pfizer, pr, Foto:

Kliešte obľubujú teplé a vlhké počasie, preto je ich aktivita najvyššia na jar a v lete. Úrady varujú aj pred zvyšujúcim sa počtom ochorení na lymskú boreliózu či kliešťovú encefalitídu. Absolútny rekord kliešťovej encefalitídy eviduje Úrad verejného zdravotníctva SR za rok 2020, a to až 186 prípadov.

„Aj keď je aktuálne už vysoká aktivita kliešťov, na očkovanie nie je nikdy neskoro. Vakcíny sú účinné už dva týždne po podaní druhej dávky, a preto keď sa chystáte na aktívnu dovolenku v prírode, či už na Slovensku alebo v zahraničí, očkovanie je pre vás stále vhodné,“ vysvetľuje revízna lekárka zdravotnej poisťovne Union Ingrid Dúbravová. Pri skrátenej očkovacej schéme sa podáva druhá dávka s odstupom dvoch týždňov od prvej, a tak môžete mať do jedného mesiaca takmer stopercentnú imunitu. Vakcína je navyše vhodná aj pre deti od jedného roka. Až dvadsať percent prípadov kliešťovej encefalitídy v minulom roku nespôsobili priamo kliešte. Ako je teda možné dostať ľudovo nazývaný „zápal mozgu“ bez toho, aby nás infikoval kliešť? Vírus kliešťovej encefalitídy je zákerný v tom, že z infikovaného zvieraťa prechádza aj do mlieka a v prípade konzumácie nepasterizovaných mliečnych ovčích alebo kozích výrobkov, sa môže nakaziť aj človek. Vírus totiž zničí až tepelná úprava potravín pri teplote 70 °C.

Kliešťová encefalitída sa prejaví približne jeden až tri týždne po prisatí kliešťa alebo po konzumácii infikovaných nepasterizovaných mliečnych produktov. Po príznakoch podobných chrípke – vysokej horúčke, bolestiach hlavy a svalov, nastúpi niekoľkodňové obdobie pokoja, ktoré vystrieda závažná druhá fáza ochorenia. Tá už postihuje celú centrálnu nervovú sústavu a môže sa skončiť zápalom mozgu alebo mozgových blán,“ dodala lekárka Ingrid Dúbravová.

Pokiaľ ide o Všeobecnú zdravotnú poisťovňu a poisťovňu Dôvera, na rozdiel od poisťovne Union evidujú len celkový počet prípadov ochorenia na kliešťovú encefalitídu. ,,Nerozlišujeme ich na základe pôvodu ochorenia," konštatovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová.

Čo by sme mali vedieť o vakcíne:

  • očkujú sa ňou deti od 1 roka
  • má 95– až 99-percentnú účinnosť
  • chráni bez ohľadu na to, či vírus prenikol zaklieštením alebo konzumáciou infikovaných nepasterizovaných mliečnych výrobkov
  • očkovanie môže prebehnúť aj v skrátenej schéme, plnú imunitu tak získame za jeden mesiac

PP-TCV-SVK-0049, Schválené jún 2022

odkaz
Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba