Hernia: Problém, pre ktorý treba vyhľadať lekára

Oslabené svaly, opakované, a najmä neprimerané namáhanie oblasti brucha alebo slabín, oslabená bránica, tlak na brucho... Dôvody, pre ktoré vzniká v bruchu prietrž. Odborne sa jej hovorí hernia, ľudovo pruh. Nech už jej hovoríte akokoľvek, jedno je isté – mali by ste čím skôr vyhľadať lekára.

26.06.2022 06:00
hernia, pruh Foto:
Ak niekto tvrdí, že si pruh nevšimol, nehovorí pravdu. Nemožno si ho nevšimnúť.
debata

Ak niekto tvrdí, že si pruh nevšimol, nehovorí pravdu. Nemožno si ho nevšimnúť. Okrem toho, že zabolí, na poškodenom mieste na bruchu alebo na slabinách sa vytvorí výrazná hrčka. Niekedy sa zdá, že je možné prstami ju zatlačiť späť, ale stačí, aby ste si kýchli alebo sa zasmiali, a je späť. Už to by mal byť varovný signál, že treba vyhľadať odbornú pomoc. Hernia má navyše tendenciu zväčšovať sa a okrem čoraz intenzívnejšej bolesti môže spôsobiť aj ďalšie problémy.

„Hernia, brušná prietrž alebo ľudovo povedané pruh je vyklenutie pobrušnice cez brušnú stenu. Pobrušnica je tenká blana, ktorá pokrýva povrch orgánov uložených v brušnej dutine a zároveň ju vystiela z vnútornej strany. Pri jej oslabení môže vzniknúť vakovité vydutie, hernia, do ktorého sa môže presunúť časť brušných orgánov. Ide o vytvorenie otvoru na brušnej stene, a to najviac na miestach, kde vystupujú z brušnej steny rôzne štruktúry. Princípom je vytlačenie brušnej výstelky a v ňom rôznych štruktúr do podkožia. Príčinou vzniku hernie je náhle zvýšenie vnútrobrušného tlaku napr. v dôsledku intenzívneho kašľa, zápchy, väčšej fyzickej námahy, intenzívneho cvičenia či posilňovania,“ hovorí chirurg Július Muranský z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave.

Video
Chirurg Július Muranský: V prietrži na bruchu môže byť priškripnuté črevo!

Ďalšími príznakmi toho, že v oblasti slabín alebo brušnej dutiny môžu byť pretrhnuté svaly či tkanivá, je problém s priechodnosťou čriev a pálenie záhy. Bolesť je vždy intenzívnejšia pri námahe ako v pokoji. Pri vyšetrení lekár vydutie ľahko uvidí alebo pocíti. Niekedy je však potrebné spresniť stav hernie CT vyšetrením.

Lieky ani rehabilitácia tento problém nevyriešia. Vyhľadajte preto najskôr všeobecného lekára, ktorý vás odporučí k chirurgovi. Neliečená hernia môže spôsobiť život ohrozujúci situáciu, ako je obštrukcia čriev či priškrtenie čreva s prerušením jeho prekrvenia. „V zásade sa každá hernia rieši operačným zákrokom, počas ktorého sa spevní bránka, respektíve brušná stena,“ hovorí chirurg Allen Dimov z kliniky Chirkoz. „Spevňuje sa buď vlastnými tkanivami, alebo sieťkou.“ Jedinou výnimkou, keď netreba operačný zákrok, je pupočná hernia u detí, ak nie je veľká a zahojí sa do piatich rokov veku dieťaťa.

Operácia pruhu sa robí v celkovej anestézii, ale nemusí po ňom zostať veľká jazva. „Keď je to možné, herniu riešime laparoskopicky, keď sú menšie nielen jazvy, ale aj bolesť a keďže ide o malé ranky, je aj rýchlejšia rekonvalescencia. Niekedy však situácia umožňuje chirurgovi urobiť iba klasický rez na koži,“ hovorí o možných druhoch zákrokov lekár.

Po operácii je dôležitá diéta, ale aj pokojový režim. A aj po úplnom zahojení jazvy treba dbať na preventívne opatrenia, ktoré zabránia vzniku alebo opakovanému vytvoreniu hernie. Medzi časté príčiny opakovaného vzniku hernií patrí fajčenie a oslabovanie vnútorných svalov. „Rizikovými faktormi sú aj nadváha a chronická zápcha. Ale stáva sa, že sa prietrž vytvorí aj v dôsledku silného zakašľania,“ dodal chirurg Allen Dimov z kliniky Chirkoz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #pruh #hernia #prietrž