Pruh treba operovať čím skôr

Je rozdiel v tom, keď má pruh dieťa alebo dospelý? Aké sú možnosti liečby? Musí človek s herniou vždy absolvovať operáciu? Aj na tieto otázky odpovedá MUDr. Július Muranský, MPH., chirurg z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave.

03.07.2022 06:00
hernia, prietrž, pruh Foto:
Hernia, brušná prietrž alebo, ľudovo povedané, pruh, je vyklenutie pobrušnice cez brušnú stenu.
debata (1)

Hernia v dospelosti

Čo je pruh a prečo vzniká?

Hernia, brušná prietrž alebo ľudovo povedané pruh je vyklenutie pobrušnice cez brušnú stenu. Pobrušnica (tzv. peritoneum) je tenká blana, ktorá pokrýva povrch orgánov uložených v brušnej dutine, a zároveň ju vystiela z vnútornej strany. Pri jej oslabení môže vzniknúť vakovité vydutie (hernia), do ktorého sa môže presunúť časť brušných orgánov. Ide o vytvorenie otvoru na brušnej stene, a to najviac na miestach, kde vystupujú z brušnej steny rôzne štruktúry. Princípom je vytlačenie brušnej výstelky a v ňom rôznych štruktúr do podkožia. Príčinou vzniku hernie je náhle zvýšenie vnútrobrušného tlaku napr. v dôsledku intenzívneho kašľa, zápchy, väčšej fyzickej námahy, intenzívneho cvičenia či posilňovania.

Aké sú príznaky pruhu a kedy navštíviť lekára?

Pruh nemusí vždy bolieť. Na začiatku si človek všimne len vyklenutie, teda hladký ohraničený útvar, ktorý sa dá zatlačiť späť do brucha, slabiny či pupku. Keď už dochádza k priškripnutiu a zápalu, vtedy je ochorenie sprevádzané aj pálivou bolesťou v oslabenom mieste, ktoré je bolestivé aj na dotyk. Ak má človek čo len malé podozrenie na herniu, je dobré vyhľadať čo najskôr lekára a neriskovať, že sa hernia dostane do pokročilejšieho štádia spojeného so zápalom. Riziko spočíva v tom, že zápal môže dokonca prerásť do perforácie čreva a následne do celkovej sepsy, teda otravy krvi, čo je život ohrozujúci stav.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hernia #prietrž