Pokračovanie článku: Pruh treba operovať čím skôr

Aké sú najčastejšie druhy pruhu?

V praxi rozlišujeme niekoľko druhov pruhu, a to podľa miesta ich lokalizácie. Najčastejšie ide pruh v oblasti slabín (tzv. inguinálna) alebo pupka (umbilikálna), môže sa ale vyskytovať aj v iných lokalitách (vantrálna, Spiegelova hernia atď.)

Aké sú metódy liečby a kedy treba operovať?

Nebezpečenstvo pruhu spočíva v komplikácii priškripnutia brušných útrob do bránky, následnom opuchu, zápale a perforácii. Jediným možným riešením je operačná liečba. Pretože pruh môže ohroziť náš život, je rozumné jeho operačné odstránenie v čo najkratšom období po jej vzniku. Môže sa robiť laparoskopická alebo klasická operácia. Výber je na chirurgovi, ktorý zvažuje vždy lokálny nález a umiestnenie hernie.

Aké sú výhody, respektíve nevýhody jednotlivých operácií?

Operácia pruhu trvá približne 30 až 60 minút. Kým klasická operácia sa môže robiť v lokálnej alebo celkovej anestézii, laparoskopická operácia len v celkovej anestézii. Klasická operácia hernie sa dá urobiť vždy, výhodou je že sa nemusí zasahovať do brušnej dutiny, tá môže zostať intaktná. Komplikácie sa liečia ľahko, pretože rana je smerom navonok. Na druhej strane ale nevýhodou je väčšia bolestivosť po zákroku a väčšia jazva (väčšinou v oblasti slabiny, je skrytá v spodnej bielizni). Po operácii sa odporúča pacientom niekoľko dní pokojový režim, ideálne sú približne dva týždne. Následne je možný postupný návrat k plnej fyzickej aktivite zhruba o dva mesiace. Pri laparoskopii sa musí použiť na uzatvorenie pruhu cudzorodý materiál t. j. sieťka. Musí sa však zakryť, aby nebola v priamom kontakt s črevami. Sú prítomné riziká spojené s tým, že ide o operáciu brušnej dutiny. Vnútri brušnej dutiny môže vzniknúť zápal, hnisanie, perforácia čreva atď. Na druhej strane má ale lepší estetický výsledok, čo sa týka jaziev. Po operácii postačuje pokojový režim minimálne jeden týždeň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hernia #prietrž