Slovenky nevedia veľa o „tabletke po“, pritom ju podľa prieskumu každá piata používa ako bežnú antikoncepciu

Každá tretia Slovenka sa v dotazníku priznala, že musela siahnuť po núdzovej antikoncepcii, aby predišla neplánovanému otehotneniu, keď sa zabudla chrániť. Rozhodla sa sama, bez ohľadu na názor okolia a informácie o tejto tabletke získala najčastejšie z internetu alebo z médií. 20 % žien uvádza, že „tabletku po“ považuje za bežnú antikoncepciu. Vyplýva to z anonymného prieskumu medzi zákazníčkami, ktorý urobila MojaLekáreň.sk v máji a júni tohto roka. Na otázky odpovedalo 153 žien a dievčat vo veku od 26 do 50 rokov.

21.06.2022 13:00
antikoncepcia, hormonálna antikoncepcia,... Foto:
Žena s pravidelným sexuálnym životom, ktorá sa chce chrániť pred neželaným tehotenstvom, by mala používať bežnú hormonálnu antikoncepciu a nespoliehať sa na ,,tabletku po". Tá obsahuje nárazovo veľmi vysokú dávku gestagénu!
debata

O tom, či žena použíje núdzovú antikoncepciu, sa rozhoduje sama, bez ohľadu na názor okolia a často s minimálnymi vedomosťami o vhodnosti jej použitia. „Tabletku po“ ženy väčšinou hľadajú až vo chvíli, keď ju akútne potrebujú. V zásobe ju však má iba 3 % opýtaných žien. Z prieskumu vyplýva aj to, že viac ako štvrtina žien a dievčat získala informácie o „tabletke po“ z internetu a médií a pred užitím prvej tabletky nepociťovala strach z užitia. Každú deviatu ženu zaujíma len to, aby zaúčinkovala a ona neotehotnela. Varovanie, kedy “tabletka po“ ohrozuje zdravie, pozná však iba každá deviata žena. Ostatné sa spoliehajú predovšetkým na lekárov alebo lekárnikov, že ich pri nákupe tabletky poučia. „Núdzová antikoncepcia je intímna téma, ktorú sa ženy často hanbia riešiť v lekárni pred cudzími ľuďmi. Pred užitím prvej tabletky sa odporúča skonzultovať zdravotný stav s lekárom alebo lekárnikom a nespoliehať sa iba na informácie z internetu. Ak sa hanbíte riešiť túto tému osobne v lekárni, trpíte zdravotnými problémami a nie ste si isté, či „tabletku po“ môžete užiť, obráťte sa na lekárnikov v online poradni. Zavolajte alebo napíšte, veľmi radi vám poradíme. Vhodné je mať aj v kabelke vždy pripravené aspoň jedno balenie núdzovej antikoncepcie,“ radí lekárnička Mgr. Pavla Horáková, ktorá má na starosti online poradňu.

Skúsenosti s „tabletkou po“ anonymný prieskum zisťoval v čase, keď sa o ňu zvýšil záujem v súvislosti s možnosťou pomoci pre znásilnené Ukrajinky.

Prevažná väčšina opýtaných sa zhodla že, „tabetku po“ nepovažujú za bežnú antikoncepciu (ako je napríklad hormonálna antikoncepcia, vaginálne kapsule, antikoncepčný krém či pesar). Tretina opýtaných žien schvaľuje použitie „tabetky po“ v prípade znásilnenia. 16 % žien ju výhradne odsudzuje a 20 % žien ju, naopak, považuje za antikoncepciu, ktorú bežne používa. Každá tretia žena v dotazníku priznala, že po nej niekedy v živote musela siahnuť. Napríklad po nechránenom náhodnom sexe, pri zníženej účinnosti hormonálnej antikoncepcie pod vplyvom užívania antibiotík či zlyhania inej ochrany. „Z nezodpovedného prístupu k sexuálnemu životu sme s bývalým partnerom nepoužili žiadnu ochranu a nebol si istý, či uňho došlo k vyvrcholeniu,“ anonymne sa zdôverila jedna z účastníčok prieskumu. Niektoré ženy hovoria aj o zábranách, ktoré v súvislosti s núdzovou antikoncepciou majú. Napríklad, ako bude ich telo na tabletku reagovať, a či to bude mať negatívny vplyv na menštruačný cyklus. Objavili sa aj dôvody, keď ženám v užití núdzovej antikoncepcie bráni viera.

„Núdzovú antikoncepciu by som neužívala. Mám zdravú dcérku a už z kresťanského hľadiska mi to moje telo nedovolí,“ priznala sa jedna z opýtaných žien.

antikoncepcia, žena, úsmev, tabletky Čítajte rozhovor Gynekológ Cupaník: Používajme antikoncepciu, aby k potratom nedochádzalo

V otázkach užívania núdzovej antikoncepcie zohráva náboženské vyznanie a viera dôležitú rolu, väčšina Sloveniek však netrpí predsudkami a zhoduje sa s názorom jednej z opýtaných žien: „Pocit slobodného rozhodovania o sebe a svojom tele je a mal by byť pre každú z nás kľúčový.“

  • 55 % odpovedajúcich žien o núdzovej antikoncepcii počulo
  • 20 % ju považuje za bežnú antikoncepciu
  • 16 % opýtaných s núdzovou antikoncepciou zásadne nesúhlasí
  • 3 % odpovedajúcich si nakupuje tento druh antikoncepcie do zásoby (pre každý prípad)
  • 26 % nevie, kedy tabletku nemôže použiť, a spolieha sa na lekárnika

Voľnopredajná „tabletka po“ je na trhu od roku 2015 bez lekárskeho predpisu. Lekárne majú k dispozícii ELLAONE či POSTINOR a pred ich užitím odporúčajú ženám poradiť sa s lekárnikom. Opýtať sa môžu v online poradni MojaLekáreň.sk aj v online čete.

Video
Tu uvidíte, ako vyzerá preventívne gynekologické vyšetrenie doslova "na vlastný otvor". Vykonal ho MUDr. Michal Zikán v Nemocnici Na Bulovke.

Kedy je „tabletka po“ riziko:

  • Ak trpíte alergiou na levonorgestrel/u­lipristal-acetát či ktorúkoľvek pomocnú látku nachádzajúcu sa v liečivom prípravku.
  • Ak od predpokladaného počatia uplynulo viac ako 72/120 hodín, alebo máte podozrenie, že ste už tehotná (meškajúca menštruácia o viac ako 5–7 dní, v nezvyčajnej sile, prebieha abnormálne a pod.).
  • Ak máte vážne ochorenie čriev, ťažkú astmu, alergiu na laktózu, galaktózu či sacharózu.
  • Ak užívate niektoré lieky (barbituráty, antiepileptiká, antituberkulotiká, antiretroviro­tiká…).
  • Ak ste prekonali v minulosti mimomaternicové tehotenstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antikoncepcia #pilulka #núdzová antikoncepcia #tabletka po