O svoju sexualitu sa treba starať rovnako ako o pleť

Čo je andropauza? Rozložené na drobné, andro znamená mužský, pauza prerušenie na istý čas. Preto andropauza. Je to súbor príznakov, ktoré vzniknú následkom postupného úbytku testosterónu.

29.06.2012 06:00
Danica Caisová Foto:
Sexuologička, MUDr. Danica Caisová.
debata (7)

Na rozdiel od menopauzy, pri ktorej v priebehu pár týždňov vyhasne činnosť ženských vaječníkov so všetkými svojimi následkami, andropauza vzniká postupne, nenápadne, plíživo, častokrát si muž prechod z „normálneho zdravia“ do andropauzy ani neuvedomí.

Týka sa predovšetkým mužov v strednom a staršom veku. „Na to, aby sa tá pauza skrátila, máme účinné lieky, s ktorými môžeme nedostatok testosterónu doplniť a zlepšiť tak kvalitu zdravia mužov,“ povedala sexuologička, MUDr. Danica Caisová.

K telesným príznakom andropauzy patrí ukladanie tuku v oblasti pása, rednutie vlasov a kostí, úbytok svalovej hmoty. Časté sú však aj psychické príznaky ako depresia, únava, strata radosti zo života, ale aj podozrievavosť, žiarlivosť na mladých ľudí či frustrácia. „Muži, ktorí boli predtým chytrí v úsudkoch a v analyzovaní, zrazu nie sú schopní sa ani sústrediť, čo ich znevýhodňuje v očiach okolia v porovnaní s mladšími,“ povedala Caisová.

Doplnila, že k andropauzu sprevádzajú aj sexuálne poruchy. Týkajú sa poklesu sexuálnej túžby, zmeny objemu ejakulátu (je ho menej), či porúch orgazmu. „Muži sa síce dokážu so svojou partnerkou milovať, ale nedosiahnu orgazmus alebo ak áno, tak zďaleka nie taký, ako kedysi. Ide o tzv. oneskorenú, čiže retardovanú ejakuláciu, môžu sa objaviť aj bolesti pri pohlavnom styku,“ vymenúva Caisová. Alebo ak muž v minulosti vizuálne testoval potenciálne partnerky, zrazu ho to prestane zaujímať. „Potešil som sa pohľadom na peknú ženu a zrazu o to nemám záujem. Pozerám erotický film, nič to so mnou nerobí. Stratil som záujem,“ – aj na to si často muži v ambulanciách sexuológa sťažujú.

Andropauza môže mať negatívny vplyv aj na vzťahy, akékoľvek. K partnerovi, k sebe, k okoliu. Muž v andropauze môže byť škriepny, zlomyselný, malicherný, zle spať, tým pádom mať zhoršenú výkonnosť a vyvolávať napätie vo vzťahoch. Alebo opačný extrém. Bude sa snažiť byť hyperaktívny, chodiť pravidelne do fitnescentra, mladistvo sa obliekať a možno si nájde podstatne mladšiu partnerku.

Ak muž partnerku (a tiež andropauzu) má, jej postoj k partnerskému sexu hrá veľkú rolu. Môže byť kladný, neutrálny a ambivalentný (rozporuplný) – znamená to, že na jednej strane deklaruje, že by s partnerom chcela sexuálne žiť, no na druhej strane kladie také podmienky, ktoré on nie je schopný splniť. V prípade, že jej postoj je kladný, partnera motivuje, aby sa išiel liečiť, prípadne mu je ochotná pomoc sama vyhľadať. Ak sa v dovtedy fungujúcom vzťahu objavia problémy, treba pátrať po príčine, odporúča sexuologička. „Niekedy je veľmi ťažké viesť klientov, ktorí viedli stereotypný sexuálny scenár k nejakému osvieženiu, najmä, ak je to pre jedného z dvojice neprijateľné. Občas ale stačia erotické pomôcky, autoerotika a existuje tiež široká paleta slovných a dotykových aktivít, ktoré môžu povzbudzovať a udržiavať sexuálne erotické napätie medzi partnermi.“

Sexualita je inštinkt a je jedným zo základných predpokladov pokračovania ľudského rodu. Napriek tomu je však nevyhnutné, aby sme ju kultivovali a starali sa o ňu podobne ako o svoju pleť a telesné zdravie, upozornila MUDr. Danica Caisová. Podotkla, že existujú dvojice starších manželov, ktorí už sexuálne spolu nežijú, ale sú si oporou, prejavujú si nežnosti. Prioritné v tomto prípade je, že to tak chcú obaja. „Z dobre fungujúceho partnerstva by sa takýto prejav náklonnosti nemal vytratiť nikdy.“

Podľa Danici Caisovej však ostáva v strednom veku veľa mužov bez partneriek a aktívneho sexuálneho života a ak sú v andropauze, strácajú sebaistotu, či sú vôbec schopní v dôsledku poklesu libida nejakú si vôbec ešte nájsť. Pocit neistoty a nepohody sa u nich stupňuje. Aj muži, ktorí bývali veľmi atraktívni a aktívni vo flirtovaní a dvorení, akoby túto schopnosť stratili. „Mali sme päťdesiatročných pacientov, ktorých sme sa pýtali: Čo budete robiť najbližších tridsať rokov? Obligátna odpoveď na túto otázku je: Ja tak dlho žiť nebudem. Avšak oni žiť budú a preto by si mali vytvoriť plán na ďalších tridsať rokov a ak rezignujú na svoju kvalitnu života a zanedbávajú telesné a sexuálne zdravie, tak najbližších tridsať rokov bude pre nich veľmi ťaživých,“ hovorí D. Caisová.

Zaujímavosť

Epidemiologické štúdie sexuálnych aktivít mužov nad 70 rokov ukázali, že až 70 percent Nemcov po 70-tke žije aktívne (za predpokladu, že majú partnerky) a dokonca v Japonsku má sex až 44 percent mužov nad 80 rokov.

7 debata chyba