Sme šestka v rebríčku úmrtí, ktorým sa dá predísť. Užívame lieky, ako sa nám zachce

Slovensko je šiestou najhoršou krajinou v rebríčku úmrtí, ktorým sa dá predísť. Predísť včasnou a efektívnou liečbou. Podľa Eurostatu malo Slovensko 406 odvrátiteľných úmrtí na stotisíc obyvateľov za rok. "Iba 33 % poistencov chodí na pravidelné preventívne prehliadky," podotýka Mgr. Ing. Roman Mužik, zo zdravotnej poisťovne Dôvera. Desiatky až stovky tisíc liekov, ktoré predpíšu lekári pacientom na vysoký krvný tlak, zostávajú nevybraté v lekárni. Len Dôvera eviduje takých liekov zhruba 60-tisíc za rok.

29.06.2022 06:00
vyšetrenie, krvný tlak, tlakomer, hypertenzia,... Foto:
V ambulancii nameraný tlak nemusí byť objektívny z dôvodu syndrómu bieleho plášťa.
debata (2)

Štatistiky prezrádzajú, že ak má pacient iba jedno ochorenie, má vyššiu tendenciu nevybrať si predpísané lieky z lekárne. Ak má už viacero diagnóz, je v tom svedomitejší, nie je to však dôkazom, že lieky naozaj užíva. Ukázalo sa tiež, že desiatky tisíc poistencov Dôvery s vysokým tlakom si liečbu upravujú podľa seba a nedodržiavajú to, čo im naordinoval lekár. Stáva sa tak najmä v prípadoch, keď majú predpísaných viacero liekov. „33 percent hypertonikov začne liečbu, potom ju na niekoľko rokov preruší a následne, keď sa ich problémy stupňujú, sa k nej vráti,“ vysvetľuje Roman Mužik. „Takmer 25-tisíc poistencov s vysokým tlakom, ktorí začali užívať lieky v roku 2021, bolo síce rok predtým úplne bez liekov, avšak v predchádzajúcich rokoch 2019 až 2015 sa už na hypertenziu liečili,“ dodáva. Jednou z príčin môže byť strach, že dlhodobé užívanie liekov poškodí pacientom pečeň alebo obličky, a tak si sami naordinujú pauzu. Svojvoľné vynechávanie liekov však môže mať za následok prudké zvýšenie tlaku krvi s fatálnymi následkami.

MUDr. Adriana Šimková, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo, spomína na prípad, keď sa k nej po čase na kontrolu vrátila staršia pacientka s tým, že má stále vysoký tlak. „Otvorila som si liekovú kartu pacienta, hovorím tomu žiacka knižka. Zistila som, že si lieky ani nevybrala z lekárne. Keď som jej to povedala, pani očervenela. Alebo sa mi stalo, že 75-ročná dáma mala u mňa v ambulancii veľmi vysoký tlak, až 190/100 mmHg. Dostala preto aj pohotovostný liek, ktorý sa užíva v akútnych prípadoch, čiže pri prudkom vzostupe tlaku, a tiež antihypertenzíva na pravidelné užívanie. Hoci som jej to vysvetlila, nedalo mi to a za nejaký čas som jej zavolala. A zistila som, že ona vždy užije iba pohotovostný liek, keď má privysoký tlak,“ hovorí všeobecná lekárka o svojich skúsenostiach z praxe. „Aj zo strany lekára je potrebné pacientovi všetko vysvetliť, dokonca aj na lístok vypísať, kedy sa čo užíva a prečo a zrekapitulovať, aby porozumel.“

Zdôrazňuje potrebu domáceho merania tlaku, ktoré treba viackrát opakovať a údaje spriemerovať. V ambulancii nameraný tlak nemusí byť objektívny pre syndróm bieleho plášťa. „Už sa však stalo aj to, že pacient mal doma stále rovnaký tlak, a potom sme zistili, že z displeja novozakúpeného tlakomera neodlepil fóliu s číslami!“

O zásadách správneho merania krvného tlaku hovorí lekárka v nasledujúcom videu. Ako a kedy si merať krvný tlak a prečo odporúča výlučne ramenný tlakomer?

Video
MUDr. Adriana Šimková, hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo.

Európska kardiologická spoločnosť a Európska spoločnosť pre hypertenziu najnovšie lekárom odporúčajú u nových pacientov začať liečbu len s jedným liekom, ktorý však obsahuje dve liečivá. Ak má totiž pacient užívať len jednu tabletku (avšak s dvoma účinnými látkami), je väčšia šanca, že bude liečbu dodržiavať. Prax však pokrivkáva. V súlade s týmito odporúčaniami má liečbu nastavenú menej ako štvrtina pacientov poistených v Dôvere, ktorým v poslednom roku lekári zistili hypertenziu.

A keďže podľa poslednej štúdie Eurostatu skončilo Slovensko ako šieste najhoršie v rebríčku odvrátiteľných úmrtí najmä pre ischemickú chorobu srdca, Dôvera začala venovať vysokému tlaku väčšiu pozornosť. Od 28. júna tohto roka Dôvera spustila špeciálne telefonické poradenstvo pre hypertonikov a diabetikov. Počas pracovných dní na čísle 0850 850 888 v­olajúcim odpovedia na nemedicínske otázky o hypertenzii skúsené edukátorky. S týmto typom pomoci sú už štyri roky dobré skúsenosti v prípade diabetikov. Mimochodom, takmer tretinu diabetikov trápi aj vysoký krvný tlak.

Rizikové faktory, ktoré sa dajú dostať pod kontrolu:

  • diabetes
  • hypertenzia
  • fajčenie
  • vysoká hladina cholesterolu

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #diabetes #eurostat #vysoký krvný tlak #hypertenzia #všeobecný lekár