Psoriáza: Ako prebieha liečba?

Stanovuje ju lekár vždy na základe vyšetrenia a konkrétnych príznakov. V súčasnosti existuje viacero možností liečby - od lokálnej až po biologickú liečbu.

13.07.2022 06:00
psoriáza Foto:
V súčasnosti existuje viacero možností liečby - od lokálnej až po biologickú.
debata

Lokálna liečba/fotoliečba

Používa sa pri liečbe miernej formy, prípadne v kombinácii so systémovou liečbou pri liečbe stredne závažnej a závažnej formy choroby. Pri lokálnej liečbe si pacient nanáša lieky na postihnuté miesto – priamo na pokožku. Patria sem rôzne krémy, masti, gély alebo roztoky. Majú rôzne účinky – od hydratácie až po potlačenie zápalu a brzdenie rýchleho množenia kožných buniek.

Pri fototerapii sa postihnuté miesta ožarujú UVA alebo UVB žiarením, čo spomaľuje rast postihnutých kožných buniek a zlepšuje stav pokožky.

Konvenčná systémová liečba

Systémová liečba sa podáva vo forme injekcií alebo tabletiek a ovplyvňuje celé telo. Nasleduje po tom, ako lokálna liečba a fototerapia neboli postačujúce. Je vhodná pre pacientov so stredne závažnou a závažnou formou psoriázy. Na výber je viacero systémových liekov, ktoré sa užívajú dlhodobo, a ktoré potláčajú imunitný systém organizmu a zabraňujú tak zápalovým reakciám.

Video
Na psoriázu môžu ochorieť aj päťdesiatnici, často po liekoch. Ktorých? Dve odborníčky na kožné ochorenia, prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., a MUDr. Regina Paulínyová hovoria v relácii "Ide o zdravie" o autoimunitnom ochorení psoriáze.

Biologická liečba

Je to cielená liečba, ktorá v imunitnom systéme pôsobí špecificky na daný typ imunitných buniek, čím preruší alebo zastaví vývoj psoriázy. O možnosti biologickej liečby sa informujte u svojho ošetrujúceho kožného lekára. Biologické látky sa podávajú buď vo forme subkutánnej (podkožnej) injekcie, alebo intravenóznej (vnútrožilovej) infúzie. Ide o najinovatívnejší spôsob liečby, od roku 2019 je dostupná pre pacientov nielen v špecializovaných centrách pre liečbu psoriázy, ale aj v dermatovene­rologických a kožných ambulanciách. O možnostiach tejto liečby sa tak pacienti môžu informovať priamo u svojho kožného lekára.

Zdroj: dostanesatipod­kozu.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #lupienka