Ako tlmiť nepríjemné pocity počas kolonoskopie?

V Európe každý rok diagnostikujú kolorektálny karcinóm (KRK) viac ako 450-tisíc ľuďom, pričom približne 230-tisíc spomedzi nich na túto chorobu zomrie. Slovensko je po Českej republike krajinou s druhým najvyšším výskytom KRK v Európe.

11.07.2022 06:00
injekcia, analgosedácia, bolesť, ihla, vakcína Foto:
Účinok sedatív pretrváva okolo 12 hodín, preto pacient nemôže viesť celý deň motorové vozidlo.
debata

V úmrtnosti mužov dokonca tento rebríček vedieme. KRK každý rok diagnostikujú takmer 5-tisíc ľuďom a každoročne na toto ochorenie v SR zomrie 1 800 ľudí. Až štvrtina z nich sa o chorobe dozvie v metastatickom štádiu, keď je už liečba zložitejšia, preto treba spozornieť už pri prvých príznakoch, ako sú poruchy vyprázdňovania, bolesti v okolí konečníka, chudnutie, a najmä krv v stolici.

kolonoskopia, Na vlastný otvor, rakovina hrubého čreva Čítajte aj Večer pred kolonoskopiou by z vás mala tiecť číra tekutina

Analgosedácia pri kolonoskopii

Pri podaní analgosedácie dostáva pacient sedatíva do žily. Pred vyšetrením sa zavedie krátka tenká umelohmotná kanyla do žily na predlaktí a tesne pred vyšetrením dostáva pacient dávku lieku na upokojenie a vždy aj silný liek proti bolesti. Počas výkonu sa monitoruje hladina okysličenia krvi a pulzová frekvencia. Pacient je pri vedomí, ale utlmený a necíti bolesť (alebo len minimálne). Po výkone je potrebné počkať na ústup účinku liekov v miestnosti určenej na prebúdzanie. Obvykle pacient ostáva v sledovaní asi 30 minút, môže to byť však aj dlhšie. Účinok sedatív pretrváva okolo 12 hodín, preto pacient nemôže viesť celý deň motorové vozidlo (prípadne vykonávať činnosti vyžadujúce zvýšenú pozornosť) a domov musí odísť v sprievode druhej osoby.

Video
Gastroenterológ Kužela v relácii "Ide o zdravie" ukáže, ako prebieha kolonoskopia.

Celková anestézia pri kolonoskopii

Celkovú anestéziu poskytuje kvalifikovaný anestéziológ (alebo anestéziologická sestra) vo vyčlenených termínoch. Na rozdiel od analgosedácie nie je počas anestézy pacient pri vedomí a okolnosti výkonu vôbec nevníma. Celková anestézia sa vykonáva podaním anestetika do žily pacienta. Anestéziológ upravuje dávku lieku tak, aby bol pacient počas vyšetrenia v narkóze. Podávajú sa krátko účinkujúce anestetiká a pacient sa po ukončení podávania do niekoľkých minút prebúdza a v priebehu 30–60 minút po výkone účinok liekov odznie do takej miery, že môže v sprievode inej osoby odísť. Rovnako však nemôže celý deň viesť motorové vozidlo ani vykonávať činnosti vyžadujúce zvýšenú pozornosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #kolorektálny karcinóm #endoskopia #konoskopia