Chystáte sa stanovať a kúpať sa v jazerách? Pozor na kontaktné šošovky

Všetko nasvedčuje tomu, že Slováci sa opäť rozcestovali. Odletové haly našich letísk plnia natešení dovolenkári, no veľké očakávania majú aj podnikatelia v domácom cestovnom ruchu. Patríte k tým, ktorí radi dovolenkujú na Slovensku a najradšej v stane, pri rieke či jazerách? Pozor na zrak, ktorý môže poškodiť aj obľúbené kempovanie. Voda v bazénoch a jazerách totiž nie je jediným rizikom.

20.07.2022 06:00
žena, oči, šošovky Foto:
Ak sa pri nosení šošoviek vyskytne zdravotný problém, v ľahších prípadoch pomôže liečba umelými slzami a na určitý čas vysadenie kontaktných šošoviek.
debata

Slnečné okuliare sú povinnou výbavou počas vytúženého letného obdobia. No ak nie sú dostatočne kvalitné alebo so správnym UV filtrom, môžu zrak poškodiť. Preto by ste si ho mali chrániť oveľa dôslednejšie. Zvážiť by ste mali aj návštevu niektorých miest a tiež adrenalínové aktivity.

Vedeli ste napríklad, že bungee jumping nie je vhodný pre krátkozrakých a že pred dlhou cestou za volantom je dôležité venovať sa aj kvalite periférneho videnia?

Dioptrické okuliare prekážajú pri akejkoľvek aktivite. V lete si to ich nositelia uvedomujú intenzívnejšie. Plávanie, beh, cyklistika, korčuľovanie, cestovanie… Potvrdzuje to i prax očných lekárov.

„Hoci dnes už môžeme dioptrické okuliare považovať za určitý druh šperku, z hľadiska pohodlia sú stále niečím navyše. Väčšina našich pacientov sa sťažuje, že sa im s nimi komplikovane športuje. V lete, keď sa viac hýbeme a potíme, sú často nepohodlnou prekážkou,“ prezrádza primár Očnej kliniky NeoVízia Radovan Piovarči. Navyše, dioptrické okuliare vás môžu práve počas aktivít nepríjemne zraniť. „Dioptrické sklá sú už odľahčené a nerozbitné, vďaka čomu pri náraze nevznikajú ostré črepiny. Riziko úrazu však netreba podceniť. Pri údere či nešťastnom páde pri volejbale, na horskom bicykli či počas extrémnejších športov sa rám môže prelomiť a spôsobiť poranenie ako ktorýkoľvek iný ostrý predmet,“ pokračuje lekár.

mikroskop, degenerácia makuly, makula, oko, operácia oka, mikroskop, MUDr. Kusenda Čítajte viac Ihla v oku môže aj zachraňovať zrak

Podceňovať v lete nesmiete ani kontaktné šošovky. Sú síce praktickejšie, ale s ich nosením sú spojené určité riziká. Dodržiavanie hygienických pravidiel by mal mať na pamäti každý, kto po nich siahne. Doktor Piovarči odporúča nenosiť ich dlhšie ako po dobu, na akú sú určené a striedať ich s okuliarmi, aby si oči počas horúčav oddýchli a rohovka sa mohla zhlboka nadýchnuť kyslíka.

Pravidlo na bezpečné leto so šošovkami znie –... Foto: SHUTTERSTOCK
DZ, sosovky, Pravidlo na bezpečné leto so šošovkami znie – predovšetkým s nimi nechoďte do vody!

Špeciálne opatrní by ste mali byť podľa odborníka počas pobytu pri vode či na farmách. „Základné Pravidlo na bezpečné leto so šošovkami znie – predovšetkým s nimi nechoďte do vody! Vyhýbajte sa najmä plávaniu v bazénoch a v jazerách. Inak dobrovoľne riskujete nebezpečné očné zápaly. Vo vodách prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie, plesne a akantaméby. Mikroorganizmy sa vďaka kontaktnej šošovke lepšie prisajú na oko a môžu vyvolať vážne zápaly rohovky spojené s bolesťami, svetloplachosťou, začervenaním, slzením, vredmi rohovky a v ťažkých prípadoch môžu spôsobiť dokonca i slepotu. Ak už s nimi predsa len plánujete plávať, ideálne je, ak zvolíte jednorazové šošovky, ktoré po doplávaní vyberiete z oka a zahodíte,“ radí odborník.

Či už dioptrické okuliare máte alebo nie, zrak počas leta dokáže potrápiť aj niekoľkohodinové šoférovanie. „Na dlhých cestách klesá pozornosť. Oči sa ľahšie unavia, vnímanie sa zhoršuje. Na dlhých cestách si preto robte raz za dve hodiny krátke prestávky. Prejdite sa okolo auta, natiahnite si telo, čerstvý vzduch prospieva aj unaveným očiam. Prekontrolujte si aj periférne videnie. Z periférie môže kedykoľvek vybehnúť cyklista z bočnej cesty či chodec na priechode. Auto na diaľnici idúce vysokou rýchlosťou, ktoré sa vás chystá predbehnúť, si nemusíte všimnúť len pre poruchu periférneho vnímania,“ vraví doktor Piovarči.

Ideálne preto je, ak pred cestou absolvujete preventívnu prehliadku u očného lekára. Tá môže odhaliť aj farbosleposť i ďalšie očné ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kontaktné šošovky #dioptrické okuliare