V Afrike pribudlo 63 % prípadov prenosu choroby zo zvierat na ľudí

V Afrike za posledné desaťročie pribudlo 63 percent prípadov, keď sa choroba pôvodne typická pre zvieratá preniesla na človeka.

14.07.2022 17:53
ebola, mikroskop, vírus Foto:
Vírus ebola pod mikroskopom.
debata

Dnes o tom podľa agentúry AP informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Upozornila, že ide o znepokojujúce znamenie toho, že ľudstvo sa v budúcnosti možno bude musieť stretávať s častejším výskytom prenosu pôvodne čisto zvieracích chorôb na človeka, ako sú opičie kiahne, ebola alebo covid-19.

Obzvlášť veľa ich pribudlo v období rokov 2019 až 2020, keď tieto choroby predstavovali polovicu závažných zdravotných udalostí v Afrike. Podľa kritérií WHO ide o situáciu, ktorá znamená bezprostrednú hrozbu pre ľudské zdravie a vyžaduje okamžitú reakciu. V 70 percentách prípadov išlo o ebolu a ďalšie krvácavé horúčky, ďalej potom o choroby ako opičie kiahne, horúčka dengue, antrax a mor.

„Musíme zasiahnuť, aby sme zastavili zoonózy skôr, ako sa výrazne rozšíria, a musíme zabrániť tomu, aby sa z Afriky stalo miesto, kde sa vo veľkom objavujú infekčné choroby,“ povedala šéfka WHO pre Afriku Matshidiso Moetiová. Choroby zo zvierat sa podľa nej síce v Afrike na človeka prenášajú po stáročia, v poslednom čase, keď sa na tomto kontinente viac cestuje, je ale pre vírusy jednoduchšie sa šíriť cez hranice.

WHO pripomenula, že populácia Afriky rastie najrýchlejšie na svete, čo vedie k zväčšovaniu miest a zmenšovaniu voľného priestoru pre divoko žijúce zvieratá. Vedci sa obávajú, že choroby, ktoré sa predtým objavovali v odľahlých, vidieckych oblastiach a nedostali sa z nich ďalej, sa teraz môžu rýchlejšie rozšíriť do afrických veľkomiest az nich potom do iných častí sveta.

AP uvádza, že pri epidémii eboly v západnej Afrike v roku 2014 situácia nebola dramatická, kým sa nákaza nerozšírila do hlavných miest zasiahnutých krajín. Celkom vtedy zomrelo viac ako 10 000 ľudí a ebola sa vtedy objavila aj v niekoľkých mestách v Európe a v Spojených štátoch.

Až do tohtoročného mája sa opičie kiahne vo veľkej miere neobjavovali mimo strednej a západnej Afriky, kde toto ochorenie trápi ľudí desiatky rokov. Podľa amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb sa teraz touto chorobou nakazilo viac ako 11-tisíc ľudí v najmenej 65 krajinách sveta vrátane Česka. Vo väčšine z nich pritom predtým výskyt opičích kiahní nezaznamenali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #ľudia #choroby #prenos zo zvieraťa na človeka