Zmena poisťovne: Dôvera je voľba číslo 1

Približne každý desiaty poistenec uvažuje, že v septembri zmení zdravotnú poisťovňu. Najviac nových klientov by mohla získať poisťovňa Dôvera. Také sú závery nezávislého prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia.

22.07.2022 00:00
Dovera, pr, nepouzivat Foto:

Keď sa agentúra na začiatku mája pýtala ľudí na ich úmysel prepoistiť sa, kladne odpovedalo zhruba 10 percent opýtaných. Na otázku, do ktorej inej poisťovne by si podali prihlášku, odpovedali ľudia s plánom zmeniť zdravotnú poisťovňu takto:

  • do poisťovne Dôvera – 35 %
  • do poisťovne Union – 24 %
  • do Všeobecnej zdravotnej poisťovne – 17 %
  • ešte som sa nerozhodol/-la – 24 %

Z VšZP do Dôvery

Najčastejšie sa podľa tohto prieskumu na odchod chystajú klienti štátnej poisťovne. „Aktuálni poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorí plánujú zmenu, vo viac ako polovici prípadov uvažujú o Dôvere," informuje agentúra, ktorá má s prieskumom trhu 23-ročné skúsenosti.

Zmenu zdravotnej poisťovne môžu poistenci urobiť podľa zákona raz ročne, najneskôr do 30. septembra.

Kto je na odchode?

Medzi poistencami, ktorým v hlave vŕta zmena poisťovne, prevažujú muži. Sú medzi nimi najmä ľudia vo veku od 25 do 34 rokov. Najčastejšie o zmene svojej zdravotnej poisťovne uvažujú obyvatelia Banskobystrického kraja. U ľudí nad 45 rokov zase prevažuje váhavý postoj.

Benefity a sieť lekárov

Prieskum tiež potvrdil, že preferencie poistencov sa líšia nielen podľa veku, ale aj podľa pohlavia.

„Ženy prirodzene zaujímajú častejšie benefity, ktoré si môžu uplatniť pri ošetrení všetkých členov rodiny – teda príspevky na zubné ošetrenie, na okuliare či na doplnky pre deti," komentovala zistenia agentúry Denisa Lakatošová z NMS Slovakia.

Staršia generácia zas podľa nej na benefity až tak nepozerá. „Prioritou je, aby poisťovňa mala širokú sieť zmluvných lekárov. U najmladších poisťovne zabodujú predovšetkým zľavami,“ dodala.

Poistenci súkromných zdravotných poisťovní si podľa tejto analýzy pochvaľujú najviac príspevky na zubné ošetrenie a na okuliare. Konkrétne v Dôvere vyzdvihujú zľavy v lekárni a na špeciálne potraviny, príspevky na ošetrenie a doplnky pre deti či výhody pre diabetikov.

Najviac oceňované benefity a služby Dôvery

  1. Príspevok na zubné ošetrenie
  2. Široká sieť zmluvných lekárov
  3. Preplácanie zákrokov, ktoré iná poisťovňa neprepláca
  4. Zľavy v lekárni
  5. Príspevok na okuliare

O prieskume:

Zber dát urobila agentúra NMS Market Research v čase od 3. – 7. mája 2022 na vzorke 1000 respondentov vo veku nad 18 rokov, ktorá kopírovala rozloženie populácie Slovenska podľa pohlavia, veku, vzdelania, kraja a veľkosti miesta bydliska.

Zber dát prebiehal cez Slovenský národný panel. Agentúra NMS Market Research pôsobí na trhu 23 rokov, realizuje prieskumy zamerané na spoločenské a politické témy a komerčné prieskumy.

chyba