Prázdniny prinášajú detské úrazy na cestách. Dôležitá je prevencia

Dlhé letné prázdniny prinášajú školákom spolu s oddychom a zábavou aj riziká.

09.07.2012 13:00
shutterstock 88558765 Foto:
Zásady bezpečnosti na cestách by mali rodičia svojim potomkom zopakovať.
debata

Podľa štatistík v lete pribúda detských úrazov v cestnej premávke. Zásady bezpečnosti na cestách by preto mali rodičia svojim potomkom zopakovať. „Nedovoľte, aby sa deti hrali na ceste i v zdanlivo pokojnej ulici, nedovoľte deťom bicyklovať sa na frekventovaných cestách bez vašej prítomnosti,“ upozornila hovorkyňa.

Dôležitá je pri športoch ochrana hlavy a tela. „Zabezpečte preto, aby vaše dieťa nosilo pri bicyklovaní vždy cyklistickú prilbu, ktorú bude mať pevne upnutú. Pri jazde na kolieskových korčuliach alebo skateboarde treba vždy používať okrem prilby aj chrániče kolien, lakťov a rukavice. Zlomeniny sú najčastejším úrazom detí.“

Pred samotným športom je dobré skontrolovať stav bicyklov – funkčnosť svetiel, bŕzd, zvončeka a odrazových sklíčok. Deti by mali vedieť, že viac cyklistov na ceste jazdí za sebou, nie vedľa seba.

„Naučte vaše dieťa správne prechádzať cez cestu. Vie, že má chodiť po ľavej strane cesty, pokiaľ chodník nie je súčasťou cesty a používať za zníženej viditeľnosti reflexné bezpečnostné prvky?“ upozornila Mésarová. Rovnako je dobré poučiť školáka, že sa nesmie hrať na ceste v blízkosti železničnej trate.

Prázdninujúci by nemali prežiť všetok čas pozeraním televízie a pri počítači. Vyvarovať by sa mali aj filmov plných brutality a násilia. Mésarová tiež rodičom radí, aby nikdy deti neodmietali, ak požiadajú o pomoc, rovnako dôležitá je vzájomná dôvera.

debata chyba