Inkontinencia – čo pomôže tým, ktorých sa už týka?

Inkontinencia je samovoľný alebo nekontrolovateľný únik moču. Označuje sa ako príznak, nie ako choroba a desíme sa jej bez rozdielu všetci. Tu je pár rád, čo pomôže tým, ktorých sa už týka.

10.07.2012 07:00
shutterstock 50506624 Foto:
Problémy s inkontinenciou vstúpia do života razantným spôsobom.
debata

Cvičenie svalstva panvového dna – ak si ho pacientka zabuduje do svojho životného štýlu, môžu zlepšiť alebo aj úplne vyliečiť únik moču, povedal urológ, MUDr. Martin Romančík, PhD. z urologického oddelenia FNsP sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Dodal, že ide o účinnú liečebnú modalitu v prípade stresovej aj urgentnej inkontinencie.

„Cvičenie panvového dna vedie k hypertrofii – k zmohutneniu svalových vlákien a tým pádom k zvýšeniu sily vonkajšieho zvierača močovej trubice. Zlepší sa kontinenčný stav pri stresovej inkontinencii, avšak považuje sa aj za efektívnu liečbu tzv. urgentnej inkontinencie.“ Lekár vysvetlil, že mechanizmus účinku v tomto prípade je trochu iný. „Cez miechový reflexný oblúk dochádza k utlmeniu dráždivosti svaloviny močového mechúra. Pacientka v ňom teda vydrží dlhšie mať moč, čím predchádza epizódam urgentnej inkontinencie.“

V čom je háčik? Podľa MUDr. Romančíka ide o časovo náročné cvičenie. Aby bolo efektívne, musí cvičiť tri-štyrikrát týždenne, pričom výsledky sú viditeľné po cca. dvadsiatich týždňoch. Urológ prezradil, že práve na tomto často spomínaná liečba stroskotá.

Biofeedback (biologická spätná väzba) – spôsob, ako naučiť pacientku správne sťahovať svalstvo panvového dna. Prax MUDr. Romančíkovi ukázala, že ak dá pacientkam v ambulancii brožúru, podľa ktorej by mali cvičiť svalstvo panvového dna, až päťdesiat percent z nich sa to naučí nesprávne. Sťahujú iné svalové skupiny a tým pádom nie je efektivita týchto cvikov naplno využitá. V súčasnosti sa využíva tzv. elektronický biofeedback. Pacientka môže u fyzioterapeuta na monitore sledovať, kedy svalstvo sťahuje správne, kedy nie, a podľa toho ďalej cvičiť doma.

Vaginálne kónusy – pacientka si do pošvy zavedie guľôčky presnej gramáže. Snaží sa ich istý čas udržať a ak sa jej to podarí, pristúpi k ťažšej guľôčke. Takto posilňuje svalstvo panvového dna.

Dril, resp. cvičenie močového mechúra – ide o postupné predlžovanie intervalov medzi jednotlivými močeniami. Ak pacientka vydrží bez močenia maximálne hodinu, tento interval postupne predlžuje o desať-pätnásť minút, až kým nedosiahne dvojhodinový interval bez močenia. „Keď vydrží dve hodinky bez močenia, sme spokojní,“ uviedol urológ.

Časované alebo habituálne močenie – pri časovanom pacientka predchádza epizódam úniku moču pravidelným vyprázdnením močového mechúra, napríklad každé dve hodinky. Logika je veľmi jednoduchá – z prázdneho mechúra moč neuniká. Habituálne močenie zohľadňuje individuálny inkontinenčný profil pacienta. MUDr. Romančík vysvetľuje: „Napríklad vieme presný čas, kedy pacientovi uniká moč – o tretej, o piatej, o siedmej… Pacient sa pôjde polhodinu pred týmto plánovaným únikom moču vymočiť.“

V prípade, že nepomôže operačná ani medikamentózna liečba a ani úprava životného štýlu, na rad prichádzajú absorpčné pomôcky. Na správny výber týchto pomôcok existujú isté kritériá. Čo by malo byť v prvom rade zohľadnené, je ochrana a pohodlie pacienta. Ten by mal byť čo najmenej obmedzovaný a preferovať anatomicky tvarované vložky z poddajného materiálu. Pomôcka by sa nemala pri nosení krčiť, koža pod ňou by mala ostať suchá, nedráždená – zabezpečiť by to mala dvojitá vrstva. Tiež by mala byť zabezpečená diskrétnosť pomôcky, aby užívateľa neprezradila. Mala by preto byť z netkaných textílií, pretože polyetylén šuchoce a tiež zahŕňať systém kontroly zápachu, aby pacientku spoločensky nehendikepoval.

Slovníček

Stresová inkontinencia – typ úniku moču, ktorý pacientka udáva pri kašľaní, kýchaní a aktivitách vedúcich k náhlemu zvýšeniu vnútrobrušného tla­ku.

Urgentná inkontinencia – je najbežnejším typom inkontinencie u mužov. Zvyčajne je spôsobená poruchou vedenia nervového signálu medzi močovým mechúrom a mozgom. Často súvisí buď so zväčšenou prostatou, alebo vzniká ako dôsledok chirurgického zákroku na prostate.

debata chyba