Sú tu prázdniny! Ako ich prežiť v zdraví?

Leto je najkrajším obdobím roka, a to nielen pre deti. Ako ho však prežiť v zdraví a vyhnúť sa jeho nástrahám? Na čo nezabúdať? Nie, nechceme vás strašiť, len vám pripomenúť niekoľko dôležitých zásad. Tu je našich päť rád!

11.08.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Prvá: Dbajte na prevenciu pred úpalom

Bolesť hlavy, teplota či dokonca zvracanie, to všetko sú príznaky úpalu. Aby ste sa im vyhli, je vhodné počas horúcich dní nosiť ľahký, svetlý, vzdušný odev, ale aj pokrývku hlavy, slnečné okuliare a používať opaľovacie krémy.

Druhá: Dodržujte pitný režim

Nielen deti, ale aj dospelí často zabúdajú na pitný režim. Na uhasenie smädu je vhodná voda, minerálne vody a nesladené ovocné čaje. Možno sa vám nezdá dôležité, ale stravovanie v lete treba upraviť. Zabudnúť by ste mali na ťažké jedlá, potraviny by sme mali správne skladovať, ovocie a zeleninu zas dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou.

Tretia: Vyhnite sa úrazom

Leto je, žiaľ, aj obdobím úrazov. „Počas vlaňajšieho leta sa zranilo o 21 % detí viac ako v marci a apríli 2021. Najčastejšie išlo o poranenia zápästia a ruky, členka a nohy a tiež hlavy,“ uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová.

„Záchranná služba je najčastejšie privolávaná k dopravným nehodám s účasťou detí, keď sa cyklisti, kolobežkári či chodci dostanú do stretu s iným dopravným prostriedkom. Volaná je tiež k topeniu detí a k úrazom v domácnostiach, najmä zlomeninám a krvácajúcim poraneniam rôznej závažnosti,“ vymenováva Margita Vernarcová, vedúca Strediska odbornej prípravy na Operačnom stredisku záchrannej zdravotnej služby SR.

Podľa štatistík Union zdravotnej poisťovne sú pri úrazoch detí na prvom mieste poranenia hlavy, nasledujú zranenia rúk a do tretice sú to poranené nohy.

Obľubujú vaše deti skákanie na trampolíne? Vedeli ste ale, že niektorí českí záchranári sa vyjadrili, že trampolíny doslova „neznášajú“ a považujú ich v istom zmysle za rizikovejšie ako kúpanie sa v bazéne? „Niektoré komplikované zlomeniny si vyžadovali operáciu a výnimkou nie sú ani úrazy hlavy či tržné rany, ktoré utrpelo dieťa pri vypadnutí z trampolíny,“ hovorí manažérka poistenia osôb UNIQA Eva Trajboldová.

Štvrtá: Ako na štípance?

Štípance od komárov, včiel, ôs, pavúkov a ďalšieho hmyzu… Ako na ne? Napríklad prikladaním ľadu na uštipnuté miesto, pretože ľad znižuje citlivosť pokožky. Každý štípanec by ste mali dôkladne vydezinfikovať. Ak sa objaví alergická reakcia, potrebná je návšteva lekára. Prírodným liekom je aj cibuľa. Zmierni bolesť po uštipnutí osou alebo včelou.

Piata: Pozor na kliešťa!

Pri hrách v parku, prechádzke v lese pri aj pri oddychu pri vode treba byť opatrný a dbať na prevenciu aj pred kliešťami, ktorých uhryznutie môže spôsobiť závažné ochorenia. Preto kontrolujte seba, aj svoje deti, pri vychádzke noste oblečenie a obuv svetlej farby, ktoré chránia ruky a nohy a použite tiež vhodné repelenty. Doma si skontrolujte celé telo, najmä oblasti hlavy, krku, podpazušia, pupku, slabín a nôh. Deťom aj vlasovú čiaru a priestor za ušami.

P-TCV-SVK-0058, Dátum vypracovania: júl 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba