Vybrali ste si kliešťa a čo teraz? Dajte ho otestovať!

Našli ste na sebe, svojich blízkych alebo na domácom zvieratku kliešťa? Síce sa vám ho podarilo správne vybrať, ale chceli by ste mať istotu, že nebol infekčný? Žiaden problém. Môžete ho dať otestovať.

22.07.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Ako na to? Jednoducho. O test môžete požiadať Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Postup je jednoduchý. Potom ako kliešťa vyberiete, zabaľte ho do vlhkej vaty, aby nevyschol a vložte do igelitového vrecúška a bezpečne ho uzavrite. Vrecúško s kliešťom vložte do obálky a spolu s vyplnenou objednávkou môžete zaniesť osobne do podateľne alebo poslať poštou. Výsledok je známy približne do týždňa, nikdy nie dlhšie ako 10 dní.

Avšak pozor! Pozitívny výsledok testu analýzy kliešťa ukazuje iba to, že kliešť obsahoval DNA mikroorganizmov. Neznamená to ale, že vás nakazil. Napríklad prenos baktérií počas prvých 24 hodín po pricicaní je nepravdepodobný.

Niektoré štúdie ukázali, že infekcia sa môže vyvinúť aj keď analyzovaný kliešť bol negatívny. Toto mohlo byť spôsobené buď prítomnosťou ďalšieho nevyšetrovaného infikovaného kliešťa, o ktorom človek ani nevedel, alebo falošne negatívnym výsledkom testu.

V prípade negatívneho výsledku testu by ste preto nemali riskovať falošný pocit bezpečia a byť radšej preventívny a sledovať, či sa u vás neobjavia príznaky boreliózy alebo kliešťovej encefalitídy. Pri zdravotných problémoch zájdite radšej k lekárovi a povedzte mu aj o výsledku uskutočnenej analýzy kliešťa.

Na skutočnosť, že opatrnosti nikdy nie je dosť upozornil aj RNDr. Martin Sojka, PhD. z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Komárne. ,,Opatrnosť je na mieste vždy. Najdôležitejšia je prevencia. V prvom rade oblečenie s dlhými rukávmi, dlhé nohavice, uzavretá obuv. Je lepšie biele, svetlé. Nie preto, že by kliešte obľubovali tmavé farby, ale preto, že na svetlom podklade kliešťa ľahšie zbadáme a vieme sa ho zbaviť ešte pred tým ako si ‚nájde svoje miesto‘ a prisaje sa. Ďalej je vhodné používať repelenty. A samozrejme, po návrate z prírody skontrolovať pokožku. A ak si nejakého kliešťa na tele nájdeme, je dôležité ho čo najrýchlejšie z tela odstrániť správnym spôsobom – bez krútenia, bez natierania olejmi a podobne, jednoducho kývavým spôsobom," uviedol. Účinnou prevenciou je aj očkovanie, ktoré chráni pred vážnym ochorením mozgu, akým je kliešťová encefalitída.

PP-TCV-SVK-0051, Dátum vypracovania: jún 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba