Aby bola turistika bezpečná: Čím sa na ňu vyzbrojiť?

Ruksak, voda, nejaký ten keksík či sušienka, prípadne chlebík či jabĺčko. Taká je bežná príprava na výpravu do prírody. Ale pozor! Nezabudli ste ešte na niečo, napríklad na ochranu pred kliešťami?

28.07.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Kliešte v prevahe

Dokážeme sa pred kliešťami vôbec úspešne chrániť? „Tak o to sa snaží celý kultúrny svet a stále majú kliešte nad človekom „prevahu“. Pračlovek, ktorý žil v rovnakom prostredí ako kliešte, si vybudoval s kliešťom harmóniu. Pili krv aj jemu, ale „s mierou“, jeho imunitný systém ho v evolúcii „vybavil“ obranou pred kliešťom i chorobami, ktoré prenášal. Inak by pračlovek neprežil. Terajší civilizovaný človek sa kliešťom veľmi vzdialil. Jeho imunitný systém „ochladol“, ale tých 25 % populácie si odolnosť záhadne uchovala. Len nevieme, prečo práve títo," hovorí doc. MVDr. Branislav Peťko, DrSc., z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Čo teda robiť? „Predovšetkým sa priebežne kontrolovať všeobecne v prírode. ,,Kliešť najprv dlho chodí po tele a hľadá si kryté miesto na pricicanie. Kliešť má rád „súkromie“, na obnaženom tele sa nezavŕta. Trvá to hodiny, to je dosť času. Prehliadku vyzlečeného tela, vrátane intímnych miest, treba urobiť po každom návrate z lesa. Neslobodno však zabúdať aj na repelenty. Dnes by sme bez nich už nemali chodiť ani na prechádzku so psom,“ upozornil docent Peťko.

Dôležitou formou ochrany je aj očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. ,,Očkuje sa až tromi dávkami v priebehu roka, potom po 3 rokoch a následne každých päť rokov. Imunita nastupuje pozvoľna a netrvá večne," vysvetlil docent Branislav Peťko.

Avšak ani táto forma prevencie nemusí byť stopercentná. Ochráni síce pred najzávažnejším ochorením, ktoré kliešte prenášajú – kliešťovou encefalitídou, ešte stále sa ale môžete nakaziť lymskou boreliózou, na ktorú zatiaľ očkovanie neexistuje. Preto by ste sa do prírody mali vybrať vhodne oblečení tak, aby ste mali zakryté čo najväčšie časti tela, najmä dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte. Vyhýbať by ste sa mali aj vysokej tráve.

Ak sa na vás napriek všetkému kliešť prisaje, odstraňujte ho pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť. Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte.

PP-TCV-SVK-0052, Dátum vypracovania: jún 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba