Hypermobilita je dvojsečná zbraň

Hypermobilitu lekári popisujú ako nadmernú pohyblivosť veľkých i drobných kĺbov. Za rizikové športy sa považujú tie aktivity, ktoré vyžadujú čo najväčší rozsah pohybu v kĺboch, napríklad gymnastika a balet.

14.07.2012 08:00
shutterstock 73914499 Foto:
Vysoký rozsah pohybov pri balete môže ľuďom s hypermobilitou poškodiť.
debata

„Bolesti v krížoch sa môžu objaviť aj ako dôsledok nadmernej pohyblivosti drobných kĺbov chrbtice,“ upozornil ortopéd a rehabilitačný lekár Július Kazimír a vysvetlil, že hypermobilita nie je choroba, ale stav, keď sú kĺby pohyblivejšie, „než je žiadúce“. Ako to už býva, ani príčiny tohto stavu nie sú presne známe, ale určitú úlohu pri jej výskyte zohráva dedičnosť.

S hypermobilitou podľa slov ortopéda súvisí aj preťažovanie organizmu v detstve a nadmerné športové zaťaženie. Niektoré športy sa z tohto hľadiska považujú za rizikové, napríklad spomínaná gymnastika a balet, ale tiež všetky ostatné, pri ktorých sa počas tréningu cielene zvyšuje rozsah v kĺboch.

„V týchto prípadoch je hypermobilita dvojsečná zbraň. Športovci sa vďaka nej síce prebojujú k lepším výsledkom, ale práve táto schopnosť ich často predčasne vyradí z boja,“ vysvetlil J. Kazimír.

Väčšina ľudí si svoju prípadnú hypermobilitu spočiatku ani nevšimne, pretože nemajú žiadne ťažkosti a jej prejavy sú iba mierne, upozornil ďalej rehabilitačný lekár a dodal, že problémy s pohybovým aparátom a chrbticou sa však môžu prejaviť neskôr.

Pre zlepšenie stavu odporúča cielenú rehabilitačnú liečbu bez mobilizačných techník, manipulácií a strečingu. Július Kazimír tvrdí: „Spevniť svalový korzet a vybudovať segmentálnu stabilitu je možné iba cvičením, ktoré rovnako pracuje na povrchovom i hlbokom svalovom systéme.“

debata chyba