Podozrenie, že ste HIV pozitívni? A ste z okolia Nitry? Príďte sem

Nové testovacie centrum s poradňou začalo fungovať priamo na Poliklinike Chrenová v Nitre. Centrum sa zameriava predovšetkým na poradenstvo a testovanie HIV. Všetky testy v tomto centre sú anonymné a bezplatné.

10.08.2022 13:47
prezervatív, HIV, AIDS Foto:
V roku 2021 bolo v SR diagnostikovaných 110 nových prípadov HIV infekcie.
debata

HIV checkpoint bude otvorený každý pracovný štvrtok od 13:30 do 15:30 hodiny na Poliklinike Chrenová, Fatranská 12, na 1. poschodí, číslo dverí 126 B. Okrem testovania na HIV patrí medzi hlavné úlohy centra aj prevencia a osveta. Klientom budú k dispozícii vyškolení poradcovia, ktorí vedia poskytnúť dostatok informácií a odbornú starostlivosť.

„Som naozaj rád, že sa nám podarilo nadviazať spoluprácu s miestnymi lekármi a s ich pomocou otvoriť druhý slovenský checkpoint na testovanie práve v Nitre. Prvý checkpoint na Slovensku začal svoju činnosť v Bratislave v novembri 2017 a od tej doby ho navštívilo 2 300 klientov. Nitra je univerzitné a priemyselné centrum. Verím, že naše pracovisko si tu svojich klientov nájde a bude slúžiť na prospech zdravého sexuálneho života občanov,“ hovorí Jiří Pavlát, predseda OZ Dom svetla Slovensko.

Súčasťou testovania v HIV checkpointe je aj predtestové a potestové poradenstvo. Testovanie prebieha na základe reálnych rizík, ktoré sa zisťujú pri predtestovom rozhovore a z vyplneného predtestového dotazníka. Dotazník si záujemca môže kedykoľvek sám vyplniť online, alebo priamo v checkpointe spoločne s poradcom. Získané údaje sú následne vyhodnocované špecializovaným systémom PIST. Online dotazník je k dispozícii v českom, nemeckom, anglickom, španielskom a slovenskom jazyku na adrese www.hiv-testovanie.sk.

HIV checkpoint – prevádzkové informácie

Kde: Poliklinika Chrenová, Fatranská 12, 1. poschodie, číslo dverí 126 B.

Prevádzková doba: od 4. augusta 2022, každý pracovný štvrtok od 13:30 do 15:30 h.

V poslednom desaťročí pozorujeme v Slovenskej republike vzostupný trend vo výskyte nových prípadov HIV infekcie a rýchlo stúpa aj počet ľudí žijúcich s HIV infekciou (1072 občanov Slovenskej republiky žijúcich s HIV infekciou k 31.12.2021).

V roku 2021 bol zaznamenaný historicky najvyšší výskyt nových prípadov HIV v jednom kalendárnom roku. Celkovo (u občanov SR i cudzincov) bolo diagnostikovaných 110 nových prípadov HIV infekcie. Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v Slovenskej republike v roku 1985 do 31.12.2021 bolo registrovaných u občanov aj cudzincov spolu 1394 prípadov infekcie vírusom ľudskej nedostatočnosti. Z 1143 prípadov u občanov Slovenskej republiky sa vyskytlo 1029 u mužov a 114 u žien. U 138 osôb (125 mužov, 13 žien) prešla HIV infekcia do štádia AIDS a zaznamenaných bolo 87 úmrtí ľudí s HIV (z toho 64 v štádiu AIDS).

Okrem pevných checkpointov OZ Dom svetla Slovensko prevádzkuje aj mobilné testovacie centrum, ktoré vieme prevádzkovať kdekoľvek v Slovenskej republike.

Všetky detaily o prevádzkovej dobe checkpointov nájdete na stránke www.domsvetlaslovensko.sk.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) odporúčajú včasné testovanie na HIV s cieľom začať prípadnú liečbu čo najskôr po zistení diagnózy. Celosvetové dáta dokazujú, že včasná liečba zaistí ľuďom žijúcim s HIV kvalitu a dĺžku života porovnateľnú s HIV negatívnou populáciou. Naviac pri pravidelne a správne liečených pacientoch klesá po určitej dobe vírová nálož v krvi na nedetekovateľnú úroveň a pacient sa stáva neinfekčný (N=N, nedetekovateľný = neinfekčný). Znamená to, že pri nechránenom pohlavnom styku nemôže nakaziť svojho sexuálneho partnera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #HIV #AIDS #testovacie centrum