345 km v teniskách: Namiesto vavrínov pre seba vybehali pomoc deťom

Adamko a Stellka sú dve krásne deti, na ktorých si na prvý pohľad nevšimnete nič zvláštne. Obe však do života vykročili s ťažkým batohom, v ktorom si nesú vážne ochorenie. Uplynulá sobota im dodala nádeje. Pomohli aj olympioničky.

16.08.2022 00:00
Dovera, pr, nepouzivat
Adamko, Stellka, ich rodičia a súrodenci so zlatou Nasťou Kuzminovou.

Osud Adamka a Stellky totiž nenechal ľahostajnými bežcov z tímu Bojovníci za zdravie, ktorí sa rozhodli využiť štafetové preteky Od Tatier k Dunaju na to, aby deťom pomohli. Založili finančnú zbierku pre dvojročného Adamka, aby mohol absolvovať ďalšiu z rehabilitácií, ktoré mu pomáhajú zlepšiť koordináciu a pohyb. A pre Stellku zabezpečili prenosný defibrilátor, pretože kvôli vážnej srdcovej chybe ho môže kedykoľvek potrebovať.

„Roky sa v práci stretávame s ťažkými osudmi ľudí, ktorým nebolo dopriate zdravie. Žiadajú nás o finančnú pomoc na rehabilitácie, zdravotnícke pomôcky a liečbu, ktorú si musia platiť sami, lebo sa na ňu nevzťahuje zdravotné poistenie. Náš zamestnávateľ za desať rokov fungovania grantového programu Bojovníci za zdravie pomohol vyše 1400 z nich už takmer dvoma miliónmi eur. Tých žiadostí o pomoc je však veľmi veľa, a tak nie je možné vyhovieť každému. Preto sa náš bežecký tím rozhodol podporiť ešte aspoň dve ďalšie deti,“ vysvetľuje kapitánka tímu Slávka Lorencová z Dôvery.

Pre Adamka bežali aj olympioničky

Na štarte desiateho ročníka behu Od Tatier k Dunaju sa v Jasnej objavila aj najlepšia slovenská snowboardistka Klaudia Medlová. Tentoraz sa spustila dolu kopcom netradične bez svojho snowboardu, dokonca napriek tomu, že behanie neznáša. „Toto bola špeciálna akcia, ktorá sa nedala odmietnuť. Toto bolo pre Adamka a Stellku,“ zdôraznila.

Pridala sa aj naša najúspešnejšia olympionička Nasťa Kuzminová, ktorá zas v drese Bojovníkov za zdravie odbehla desať kilometrov zo Seliec do Banskej Bystrice. „Je to moja premiéra na asfalte, ak nepočítam behy, keď som bola dieťa. Som veľmi rada, že som sa mohla takýmto spôsobom pripojiť. Šport nás má spájať, bežíme pre dobrú vec,“ vysvetlila. Do cieľa ju hnala aj túžba zoznámiť sa s Adamkom, Stellkou a ich rodičmi aj osobne.

Tím Dôvery zabehol v sobotu Od Tatier k Dunaju...
Dovera, pr,nepouzivat Tím Dôvery zabehol v sobotu Od Tatier k Dunaju s cieľom pomôcť Adamkovi a Stellke.

Vyzbierali 2.000 eur

Cieľom bežcov bolo vyzbierať peniaze aspoň na jednu Adamkovu rehabilitáciu. Tá stojí zhruba 2000 eur a nie je možné zaplatiť ju zo zdravotného poistenia. Rodičia by ju museli uhradiť sami. Navyše, Adamko ich potrebuje niekoľko. „Pre Adamkových rodičov máme skvelú správu. Vďaka dobrým ľuďom sa tých 2.000 eur už podarilo vyzbierať. Za každé jedno euro patrí darcom obrovská vďaka!“ prezradila kapitánka tímu.

Odovzdávka štafety v Banskej Bystrici bola plná emócií a viac ako symbolická. Pretože bežci tam okrem štafety aj osobne odovzdali Stellkiným rodičom defibrilátor. „Dávali sme naň pozor ako na oko v hlave. Bodaj by ho Stellkiní rodičia nikdy nemuseli použiť,“ dodala Slávka Lorencová.

Zakázali mu behať, no pre deti zákaz porušil

Po úmorných záverečných kilometroch rozpáleným juhom Slovenska bez vánku a tieňa dorazili v nedeľu poobede bežci do cieľa v Bratislave. Zdolali 345 kilometrov za menej ako dva dni po vlastných. V záverečných metroch sa k Bojovníkom za zdravie pridal aj výživový poradca športovcov, známy aj z televízneho programu Extrémne premeny, Michal Páleník.

Pre problémy s chrbticou mu lekári zakázali behať, no posledných pár sto metrov pred cieľom si neodpustil. Takisto s úmyslom pomôcť Adamkovi a Stellke. „My dospelí máme svoje zdravie z veľkej miery vo vlastných rukách, ale detičky nie. Preto bola pre mňa absolútna samozrejmosť aspoň takto im pomôcť,“ vysvetlil.

chyba