Dovolenka s deťmi na Slovensku? Tu je päť tipov!

Hovoríte si, načo chodiť do zahraničia, keď aj doma je nádherne?

18.08.2022 00:00
Pfizer, pr Foto:

Ukazuje sa, že Slováci na trávenie dovolenky doma nedajú dopustiť. Podľa prieskumu agentúry MNForce takmer 60 percent opýtaných preferuje dovolenku doma. Medzi preferované aktivity pritom opýtaní zaradili najčastejšie relax pri vode a výlety do prírody, spoznávanie atrakcií a pamätihodností. Ak ešte nie ste rozhodnutí, kam sa s deťmi vybrať, tu je našich päť tipov!

1. Záhorie

Zdá sa vám táto oblasť rovinatá a málo turisticky atraktívna? Opakuje pravdou. Za návštevu napríklad stojí Holíč so svojimi megalitmi, obradnými kameňmi opracovanými ľudskými rukami. Tento mini Stonehenge nájdete neďaleko kaštieľa, do ktorého sa môžete ísť pozrieť. Nad mestom sa oplatí návšteva veterného mlyna. A to eštenie je všetko. Vo Veľkých Levároch si môžete pozrieť habánske domčeky. Peknú prechádzku s deťmi môžete absolvovať na zrúcaninu hradu Korlátka pri Cerovej či na Plavecký hrad.

2. Tokaj

Táto najmenšia vinohradnícka oblasť na Slovensku sa rozprestiera na juhovýchodnom Slovensku, na hraniciach s Maďarskom. Ak sem prídete na dovolenku, privítajú vás vinárske dedinky, tufové pivnice, prejsť sa môžete pôvabnými vinicami. A čo sa tu ešte oplatí vidieť? Napríklad najnižšie položené miesto na Slovensku, ktoré nájdete v katastri obce Klin nad Bodrogom a ktoré má nadmorskú výšku 94,3 metra.

3. Tatry a ich plesá

Dávni obyvatelia ich nazývali „morské oká“ a verili, že sú bezodné. Koľko ich v skutočnosti je, nie je známe. A čo tak prezrieť si niektoré z nich? Na nenáročnú prechádzku je ideálne Štrbské pleso. K jeho neodmysliteľnej scenérii patria aj dnes už nefunkčné skokanské mostíky. Ďalšou možnosťou na výlet je už náročnejšia túra na Téryho chatu. Okrem nádherných výhľadov tu objavíte aj plesá. A je ich hneď päť. Najvyššie z nich je Vyšné Spišské pleso, najnižšie položené je Nižné, v blízkosti Téryho chaty nájdete Prostredné, a potom je tu ešte Veľké a Malé Spišské pleso. A aby toho nebolo málo, prejsť sa môžete aj na Popradské pleso. Vedie k nemu nenáročná prechádzka po asfaltovej ceste. Prístupné je aj zo Štrbského plesa. Pešo sa k nemu v po oboch chodníkoch dostanete približne za hodinu. A keď tam už budete, pozrite si aj symbolický cintorín, venovaný pamiatke obetí hôr.

4. Kalameny

Okúpať sa uprostred nádhernej prírody môžete len 13 kilometrov od Ružomberka v termálnom prameni s jazierkom. Dostanete sa tam z obce Kalameny po žltej turistickej značke. Nejde o žiadnu túru, skôr prechádzku, jazierko vidieť už z cesty a nie je veľké, ani hlboké. Voda v ňom však vyviera z hĺbky 500 metrov a má 33 stupňov v každom ročnom období. Okúpať sa tam môžete kedykoľvek. Voda je slabo mineralizovaná, sfarbená do oranžova. Hneď vedľa je potok, kde sa možno schladiť v horúčavách. Miesto je vybavené aj lavičkami a ohniskom. Kto chce, môže si ešte odskočiť na neďalekú zrúcaninu Liptovského hradu.

5. Malá Fatra

Je jedným z najkrajších národných parkov. Môžete tu vidieť vápencové štíty ako Veľký či Malý Rozsutec, krásny horský hrebeň s trávnatými vrcholmi akým je Veľký Kriváň či Chleb. A topkou pre rodiny s deťmi sú Jánošíkove Diery, s prekrásnymi vodopádmi a rebríkmi. Diery sa delia na tri časti: Horné, Dolné a Nové. Pre rodiny s deťmi sú najprístupnejšie Dolné diery. Aby bolo vaše leto krásne a nezabudnuteľné, mali by ste sa na výlety riadne pripraviť. Chýbať by vám preto rozhodne nemala turistická lekárnička. A keďže Slovensko patrí ku krajinám s najvyšším výskytom kliešťovej encefalitídy v Európe a počet chorých každým rokom stúpa, k vašej výbave by mali patriť aj repelenty. Najlepšou prevenciou je však očkovanie, ktoré bezpečne ochráni pred kliešťovou encefalitídou, na ktorú zatiaľ neexistuje liek.

PP-TCV-SVK-0060, Dátum vypracovania: júl 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba