Zuby ako z reklamy vám zabezpečí táto trojka

Poradíme, ako skrátiť čas strávený v zubárskom kresle a ušetriť na zubárovi. Koľko vám na zuby prispieva vaša zdravotná poisťovňa?

23.08.2022 00:00
Dovera, pr Foto:

1. Dentálna hygiena: Dva- až trikrát ročne

Dentálnu hygienu mnohí považujú len za akýsi kozmetický doplnok k starostlivosti o ústnu dutinu. Nie je to ale tak, ide v podstate o liečebný úkon, ktorý významne prispieva k zachovaniu zdravých zubov. Nie je určená len pre tých, čo chcú mať pekné biele zuby ako z reklamy. Jej hlavným účelom je predchádzať vzniku rôznych chorôb ústnej dutiny: zubnému kazu, parodontitíde alebo zápalom ďasien – chorobám, ktoré vznikajú najmä z nedostatočného a nesprávneho čistenia zubov.

Okrem zachovania zdravia v ústach poskytuje dentálna hygiena aj bonus v podobe odstránenia pigmentových škvŕn, zubného povlaku a kameňa. Dentálni hygienici vám tiež vysvetlia, aké chyby robíte pri čistení zubov.

Podľa odporúčaní odborníkov by si mal každý z nás sadnúť do kresla dentálnej hygieničky dva- až trikrát ročne. Prečo? Aj pri správnom čistení zubov sa vám nepodarí zuby a medzizubné priestor očistiť úplne dokonale. Dostať sa k zadným zubom nie je jednoduché a nánosy zubného povlaku nevidieť.

Na dentálnu hygienu dnes prispievajú všetky tri zdravotné poisťovne. Ak ste poistencom Dôvery, na každú z odporúčaných dvoch či troch návštev môžete získať príspevok 30 eur.

A bonus navyše: dentálnou hygienou sa zvyšuje motivácia ľudí správne si čistiť zuby a starať sa o ne. Každé ďalšie ošetrenie trvá kratšie a je pre pacienta príjemnejšie. Tí, čo chodia pravidelne, navyše môžu pozorovať, že nános zubného kameňa je pri každom ošetrení menší.

Výhoda Zdravé zuby od Dôvery

  • 150 eur ročne na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu
  • Dá sa využiť 5-krát do roka po 30 €
  • Nárok na príspevok majú deti aj dospelí
  • 4-ročné deti dostanú dentálny balíček za 30 €

2. Preventívne prehliadky sú základ

Dôležitým krokom, ktorý sa neoplatí vynechávať a prispieva k udržaniu zdravých zubov, je preventívna prehliadka. Nezabudli ste na ňu? Do konca roka síce zostávajú ešte viac ako štyri mesiace, termíny u zubárov sa však míňajú. Ísť na preventívku by ste mali raz ročne. Poisťovne jej absolvovaním navyše podmieňujú zaplatenie ďalších ošetrení. Mladiství do 18 rokov majú zo zákona nárok na dve preventívne prehliadky ročne, rovnako ako tehotné ženy, ostatní poistenci majú nárok na jedno ošetrenie ročne.

Zanedbávať takúto prehliadku sa nevypláca. Prevenciou predídete takým ochoreniam, ktoré je možné len veľmi ťažko liečiť alebo sa dokonca vyliečiť nedajú vôbec.

A ako vyzerá preventívna prehliadka? Dôležité je, aby bola komplexná. Zubár svojho pacienta pozná. Na začiatku ošetrenia teda prejde jeho anamnézu a opýta sa na problémy, ktoré ho aktuálne trápia. Následne zubár prehliadne ústnu dutinu. V rámci prehliadky skontroluje ústnu sliznicu, slinné žľazy, jazyk a, samozrejme, ďasná. Potom prezrie zuby – vyhodnotí ich vzhľad – zubný kameň, pigmentové škvrny. Odporučiť môže návštevu dentálneho hygienika. Následne sa zameria na kazy, skontroluje plomby, prípadne ak má pacient implantáty, korunky, mostíky alebo nosí strojček, vyhodnotí aj ich stav.

3. Len kefka nestačí: Správne čistenie

Čistíte si zuby správne? Ani najdrahšia zubná kefka a zubná pasta nezaručia dokonale čisté zuby. Dôležitá je technika čistenia. A nielen to. Pre zachovanie chrupu bez kazov a zápalov budete potrebovať na poličke v kúpeľni viac miesta na niekoľko rôznych pomôcok.

Ako si správne čistiť zuby

  • Ústa vypláchnite vodou, aby sa odstránili zvyšky jedla a zostatky z kyslých nápojov.
  • Netlačte príliš silno kefkou, aby ste si nepoškodili ďasno a zubné krčky.
  • Držte kefku pod uhlom 45 stupňov proti ďasnám. Jedna polovica štetín sa dotýka ďasien, druhá polovica zubov.
  • Pohybujte kefkou pomaly najprv po oblúku hornej čeľuste odpredu dozadu, tlačte ňou na zuby len veľmi jemne a robte krúživé pohyby.
  • Presuňte sa na dolný rad zubov. Kefku ťahajte od ďasien k vrcholu zubov. Tento pohyb zaručí najlepšie odstránenie povlaku a baktérií zo zubov.
  • Nezabúdajte na predné horné vnútorné plochy.
  • Stoličky vyčistite zo všetkých strán a presuňte sa na dolné vnútorné plochy.
  • Dĺžka čistenia zubov nerozhoduje, dôležité je technika. Správnou technikou sa rozumie: jemné krúživé pohyby, ktoré smerujú od ďasien k zubom, počas ktorých sa hlavička kefky pohybuje nielen po zuboch, ale aj v oblasti, kde sa stretávajú zuby a ďasná, dokážu odstrániť povlak z povrchu zubov aj z oblasti ďasien.
  • Žiadna zubná kefka však nedokáže vyčistiť ťažko prístupné miesta v priestore medzi zubami. Je preto nutné dočistiť zuby pomocou medzizubnej kefky. Súčasťou čistenia zubov by mala byť aj zubná niť. Každý medzizubný priestor by sa mal čistiť minimálne raz denne, najlepšie po každom jedle.
  • Kefku treba vymeniť vtedy, keď štetiny prestávajú držať tvar a ohýbajú sa do bokov. Vymeniť ju treba aj po chorobe.
chyba