Máte túto krvnú skupinu? Pozor na demenciu

Ľudia, ktorí majú vzácnu krvnú skupinu AB by mali zbystriť pozornosť. Vedci prišli na to, že im hrozí vyššie riziko neurodegeneratívneho ochorenia, ktoré sa objavuje najmä vo vyššom veku.

22.08.2022 06:00
transfúzia, darovanie krvi, krvná skupina Foto:
Nositelia krvnej skupiny 0 sa označujú ako všeobecní darcovia.
debata

Ľudia, ktorí majú vzácnu krvnú skupinu AB by mali zbystriť pozornosť. Vedci prišli na to, že im hrozí vyššie riziko neurodegenera­tívneho ochorenia, ktoré sa objavuje najmä vo vyššom veku.

Demencia je choroba nervového systému

Konkrétne postihuje mozog a stáva sa nepríjemnou súčasťou starnutia. Rizikovým faktorom pre vznik tohto ochorenia je najmä vek. Vo väčšom ohrození sú však aj ľudia so spomínanou krvnou skupinou. Podľa štúdie, ktorú publikoval magazín Neurology, majú starší ľudia so skupinou AB vyššiu pravdepodobnosť, že u nich bude časom škrípať pamäť a myslenie.

Video
Čo sa robí s darovanou krvou, ktorá sa nespotrebuje?

Riziko je v porovnaní s inými krvnými skupinami až o 80 percent vyššie. Dôvodom je údajne istý enzým, ktorý sa označuje aj ako „faktor VII“. Táto látka prispieva ku zrážaniu krvi. Osoby s krvnou skupinou AB majú prirodzene viac uvedeného enzýmu a vysoké hladiny „faktora VII“ sa spájajú s vyšším rizikom demencie.

Čo sa deje v tele?

Enzým spôsobuje, že krv sa rýchlejšie zráža, je lepkavejšia. Naopak, ak máme menej tejto látky, objavuje sa opačný problém, a to poruchy zrážanlivosti. Problém je v tom, že ak sa krv príliš rýchlo zráža, môže dochádzať k infarktu a mŕtvici. Odborníci však tvrdia, že ľudia s krvnou skupinou AB by nemali ihneď podliehať panike.

Existuje totiž viac príčin, ktoré ovplyvňujú rozvoj demencie či iných chorôb. Ide predovšetkým o fajčenie a obezitu. Kombinácia zlozvyku fajčenia, vyššej hmotnosti a vybranej krvnej skupiny však už môže narobiť ťažkosti. Ohrození sú 65+.

Výskum, ktorý zverejnil časopis Neurology ukázal, že krv typu AB prináša tiež vyššie riziko vzniku rakoviny žalúdka a pankreasu. Rovnako sa spája s horším priebehom infekčnej choroby COVID-19. Pre demenciu sú typické výrazné poruchy pamäti, myslenia, úsudku, dochádza aj k zmene osobnosti. Spomínané problémy ovplyvňujú fungovanie starších ľudí, odstavujú ich od pracovného i sociálneho života. Pravdou je, že väčšina prípadov demencie je diagnostikovaná u ľudí nad 65 rokov. Treba tiež spomenúť, že najbežnejšou formou demencie je Alzheimerova choroba.

Ľudia s AB nemusia strácať nádej

Výbornou prevenciou pred rozvojom demencie je konzumácia pestrej a vyváženej stravy. Naopak, najviac ich tomuto ochoreniu priblíži konzumácia takzvanej americkej stravy, ktorá je založená na pochutnávaní si na rýchlom občerstvení, mastných, slaných a sladších jedlách bez primeranej výživovej hodnoty.

Opakom tohto jedálnička je stredomorská strava, ktorá obsahuje veľké množstvo zeleniny, ovocia, rastlinných olejov, semien rastlín, orechov, olív a rýb. Hlavným bojovníkom proti demencii sú najmä takzvané zdravé tuky, známe tiež pod názvom omega-3 mastné kyseliny. Chránia nielen mozog, ale aj srdce a cievy.

Koľko percent má vaša krv?

Podľa Národnej transfúznej služby SR sú krvné skupiny určité vlastnosti ľudského tela. „Nositelia krvnej skupiny 0 sa označujú ako všeobecní darcovia. Tento pojem platí len v obmedzenom meradle pre podanie červených krviniek bez plazmy. Príjemca skupiny AB môže prijať určité množstvo krvi inej skupiny. Jeho sérum neobsahuje protilátky proti antigénom A a B,“ uvádza na webovej stránke transfúzna služba. Výskyt krvných skupín sa mení podľa rôznych geografických podmienok. Na Slovensku dominuje skupina A s 42 %, takzvanú „nulku“ má 32 %, krvnú skupinu B 18 % a AB len 8 % ľudí. Pre porovnanie napríklad s USA, Američania majú až o polovicu nižší výskyt krvnej skupiny AB.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #demencia #krvná skupina #AB