Jazvám pomáha svetlo, tie úplne vyhojené si už sotva vyliečime

Patria do rúk plastickým chirurgom, no človek s jazvou, ktorá mu znepríjemňuje život, by mal ešte pred tým zájsť za kožným lekárom.

20.07.2012 06:00
jazva Foto:
U pacientov, ktorým sa jazva už v minulosti vytvorila, lekári predpokladajú, že sa vytvorí aj nabudúce.
debata

Tvorba jaziev je veľmi individuálna. „Keď pacientovi ostane po operácii obrovská, na dĺžku veľká jazva, nevieme dopredu predpovedať, či sa bude hojiť dobre alebo zle,“ povedala MUDr. Karolína Martinásková, kožná lekárka z Univerzitnej nemocnice v Martine. Dodala, že väčšinou u pacientov, ktorým sa jazva už v minulosti vytvorila, lekári predpokladajú, resp. rátajú s tým, že sa vytvorí aj nabudúce.

Na otázku, čo ovplyvňuje fakt, že niektorí ľudia majú zlé a iní dobré hojenie rán, lekárka Martinásková odpovedá: „To, ako sa u koho vyvíja reparačný proces, závisí od genetickej dispozície. Už pri depilácii môže prísť k tvorbe jaziev u toho, kto má na ne predispozíciu. Stačí jemný vpich na určitom úseku kože a podľa toho, či pacient zareaguje, vieme, aké má hojenie rán.“ Predpokladá sa, že černochom by sa mali jazvy hojiť lepšie, v našej bežnej populácii je to dosť individuálne.

Ako ďalej pripomenula K. Martinásková, na určitých miestach, kde je koža veľmi napnutá, lekári neodporúčajú robiť veľké zásahy. Najmä v pubertálnom období, kedy ešte rastie a znova sa napína. Staršia koža, ktorá nie je taká napnutá, má menšiu tendenciu ku keloidným jazvám. V prípade, že sa jazva hojí zle, lekárka odporúča aplikovať na ňu špeciálny krém určený na hojenie jaziev. Torpídnym jazvám pomôže lokálny steroid, ktorý priebeh hojenia zlepší. Reoperácia jazvy pripadá do úvahy vtedy, ak je jazva „veľmi škaredá“.

Čo s jazvou, s ktorou pacient roky žije, nič s ňou celý ten čas nerobí a zrazu po rokoch si spomenie, chce ju zmierniť, prekáža mu? Majú takéto jazvy ešte šancu? Doktorka Martinásková odpovedá: „Vždy je lepšie, keď sa do jazvy zasahuje v procese, ktorý ešte nie je aktívny. Jazva by nemala byť úplne vyzretá. S vyhojenou jazvou sa už ťažko niečo robí.“

Môžu sa jazvy opaľovať? „Po operačnom zákroku, resp. po tom, čo sa jazva vytvorí, sa odporúča neopaľovať, no sú štúdie, na základe ktorých sa ukázalo, že svetlo priebeh hojenia zlepšuje. Musíme ho však obmedziť, dať mu tú správnu vlnovú dĺžku žiarenia,“ pripomenula K. Martinásková.

debata chyba