Prejavuje sa rakovina inak u starších ľudí?

Choroba, ktorá šokuje v každom veku. Vedci však upozorňujú, že medzi jej prejavmi u mladých ľudí a seniormi predsa existujú určité rozdiely. Snažia sa preto identifikovať príznaky, ktoré prezradia, že s naším starnúcim telom nie je niečo v poriadku.

24.08.2022 06:00
seniori dôchodcova penzista Foto:
Zvláštnu pozornosť však treba venovať takým chorobným signálom tela, ktoré sa vyskytujú dlhšiu dobu.
debata

Rakovina je podľa National Library of Medicine jednou z hlavných príčin chorobnosti a úmrtnosti u starších ľudí. Riziko výskytu nádorových ochorení sa s pribúdajúcimi rokmi o čosi zvyšuje. Štatistiky sú v tomto prípade nemilosrdné. Až 60 % všetkých prípadov rakoviny a 70 % úmrtí, ktoré súvisia s touto zákernou chorobou sa objavuje u ľudí nad 65 rokov.

Špecialista z Holistic Wellness Strategies Dr. Tomi Mitchell vysvetľuje, že skoré odhalenie rakoviny dokáže v mnohých prípadoch zachrániť život. Varovné signály rakoviny pomôžu rozoznať bežné a ľahko liečiteľné ochorenia od rakoviny.

Ako vplýva na seniorov?

Seniori nie sú úplne rovnakí ako mladí ľudia. Na rozdiel od tridsaťročných ľudí majú menej vitality a sily. V tomto prípade môžu zaúradovať nádorové bunky, ktoré za istých okolností rýchlejšie napádajú telo staršieho človeka. „Keď človek dosiahne seniorský vek, môžu ho súčasne negatívne ovplyvňovať viaceré faktory v podobe životného štýlu, prostredia, genetiky a stresu, ktoré si vyžiadajú svoju daň na tele i duši,“ vysvetľuje Mitchell. Ako zdôrazňuje, niektoré príznaky rakoviny môžu splývať so signálmi procesu starnutia a z tohto dôvodu im nevenujeme spočiatku príliš veľkú pozornosť.

Krvácate? Pozor

V rámci prevencie rakoviny si treba v prvom rade všímať krvácanie z tela. Opatrnosť treba zvýšiť pri vykašliavaní krvi, poškodených ďasnách, horšie sa hojacich ranách a krvi v moči či v stolici. Ku krvácaniu dochádza pri raste rakovinových buniek, pretože ich krvné cievy sú zvyčajne veľmi krehké. S pribúdajúcim časom praskajú a spôsobujú krvácanie. Nádorové ochorenie hrubého čreva prezrádza krv v stolici.

Vaginálne krvácanie po menopauze zase ukazuje na rakovinu maternice. Príznakom spomínaných druhov ochorení je aj nevysvetliteľná strata hmotnosti. „Rakovinová bunka potrebuje na svoj rast veľké množstvo energie a ako parazit z nás vysaje energiu. Strata hmotnosti môže byť tiež výsledkom rakoviny pažeráku, pretože sťažuje prehĺtanie. U seniorov je nevysvetliteľná strata hmotnosti niečo, čo treba v každom prípade riešiť,“ zdôrazňuje lekár pre portál eatthis.com.

Keď nás trápi zmätenosť

Zmeny nálady či poruchy pamäti sa vo vyššom veku spájajú zväčša s Alzheimerovou chorobou. Poruchy kognitívnych funkcií vrátane pamäti a sústredenia sa môžu prejavovať zmätenosťou, ktorá je niekedy následkom nádoru mozgu. Výborným indikátorom toho, či je s nami všetko v poriadku je nielen bystrá pamäť, ale aj napríklad správna výslovnosť slov. S chorobami mozgu idú ruka v ruke tiež depresívne, úzkostné stavy a neprimeraná podráždenosť i agresivita.

Keď nás trápi horúčka dlhšiu dobu

Zvýšenú pozornosť si treba dávať aj pri horúčke. Ak je príznakom chrípky či iného infekčného ochorenia, zmizne do niekoľkých dní. Pri dlhotrvajúcom probléme však ide o vážny problém. Rakovinové bunky totiž produkujú teplo a rovnako môžu ovplyvňovať kontrolu telesnej teploty v časti mozgu, ktorý sa nazýva hypotalamus. Horúčka je tak často výsledkom boja ľudského tela s rakovinou.

Dr. Mitchell vysvetľuje, že nie z každého príznaku bežnej choroby treba mať strach. Zvláštnu pozornosť však treba venovať takým chorobným signálom tela, ktoré sa vyskytujú dlhšiu dobu. „To, že patríme do skupiny seniorov neznamená, že sme predurčení byť v zlom zdravotnom stave,“ uzatvára optimisticky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #seniori #onkologické ochorenia