Črevo – čo mu prekáža a čo ho dráždi?

Príznakom syndrómu dráždivého čreva je striedanie hnačiek so zápchami. Ťažko povedať, čo z toho je nepríjemnejšie. Zápcha alebo hnačka? Každopádne, toto striedanie trápi až 20 percent dospelej populácie a podľa štatistiky predovšetkým Američanov.

21.07.2012 07:00
noční, záchod, hnačka, zápcha, WC, toaleta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dobrou správou je, že okrem toho, že tento syndróm otravuje život, zároveň ho vážnejšie neohrozuje. Znamená to, že nesignalizuje vážnu chorobu typu rakovina hrubého čreva.

Svaly tráviaceho traktu sa pri syndróme dráždivého čreva kŕčovito sťahujú a spôsobujú bolesti brucha, nadúvanie, plynatosť a hlien v stolici. Do zoznamu spúšťačov, teda prečo vlastne k tomuto syndrómu dochádza, patrí napríklad stres a nadmerné užívanie antibiotík. Ak sa lekárom dostane do rúk pacient s týmto syndrómom, začnú uňho liečiť, resp. odstraňovať práve tieto príčiny. Pacientovi poradia, ako môže zvládnuť stres, prípadne mu navrhnú úpravu stravy.

Syndróm dráždivého čreva je podobný dyspepsii. Nie sú podobné príznaky, ale príčina. Každému pacientovi s tráviacimi ťažkosťami preto lekári odporúčajú v prvom rade jesť pravidelne. Malé dávky, päťkrát denne, vyhýbať sa prejedaniu, aby sa žalúdok nerozťahoval, a tiež, jesť pomaly a potravu prežúvať precízne.

Čo pomáha konkrétne? Črevá a celý tráviaci trakt sa potešia mätovému alebo zázvorovému čaju a strave, ktorá je bohatá na vlákninu. (Najideálnejšie je, ak si pacient vlákninu do jedálnička zvyšuje postupne, nie náhle). Ľudia, ktorých trápi syndróm dráždivého čreva, by ho rozhodne nemali ešte viac dráždiť mastnou a plnotučnou stravou a zabúdať piť.

Aby sa nezhoršovala plynatosť, resp. aby sa upokojila, odporúča sa zeleninu pred varením máčať. Reč je najmä o karfiole, fazuli a brokolici. Aj príprava zeleniny na pare zmierňuje plynatosť. Vymenované druhy zeleniny, spolu s cibuľou syndróm dráždivého čreva zhoršujú.

Zhoršuje ho aj alkohol, kofeín, spomínané tuky a istý druh cukru – sorbitol, ktorý sa nachádza napríklad v sušených slivkách či prípadná intolerancia na mliečny cukor – laktózu alebo fruktózu. Pretože len vtedy možno syndrómu dráždivého čreva utiecť, ak poznáme, čo dráždi to naše črevo.

debata chyba