Chcete zmeniť zdravotnú poisťovňu? Urobte to teraz

Nový spôsob prepoisťovania bude horúcim kandidátom na byrokratický čin roka. "Ak dnes dokáže poistenec urobiť túto zmenu hoci aj v papučiach zo svojej obývačky, po novom bude musieť osobne obiehať poisťovne," myslí si Branislav Jendroľ, riaditeľ úseku služieb poistencom v ZP Dôvera. Výsledkom bude, že aj poistenci, ktorí budú potenciálne nespokojní vo svojej aktuálnej zdravotnej poisťovni, ostanú radšej v nej, než absolvovať pripravovanú byrokratickú tortúru prepoisťovania. Viac vo videu.

26.08.2022 06:00
Video
Branislav Jendroľ je riaditeľ úseku služieb poistencom v ZP Dôvera.

Niektoré pripravované zmeny:

  • Po novom by poistenci mali k zmene zdravotnej poisťovne potrebovať tzv. akceptačný list zo svojej aktuálnej zdravotnej poisťovne. Teda niečo ako „súhlas“, že môžu odísť do inej. Nikde v návrhu sa nepíše, či je poisťovňa povinná ho vydať a v akom termíne.
  • Obmedzí sa spôsob, ako bude možné podávať si prihlášku do novej zdravotnej poisťovne. Pravdepodobne bude potrebné osobne sa dostaviť do pobočky príslušnej zdravotnej poisťovne, resp. bude potrebné elektronickú prihlášku podpísať zaručeným elektronickým podpisom (tzv. KEP-om), ktorý používa iba zlomok obyvateľov Slovenska. ZP Dôvera by tak prišla o digitálne prihlášky, ktoré sa nazývajú aj ekologické, pretože pri ich podpisovaní sa nepoužije ani jeden hárok papiera. Navyše už tretí rok odvádzajú za každú takúto prihlášku 50 centov na ekologické projekty.
  • Riaditeľ úseku služieb poistencom ZP Dôvera Branislav Jendroľ odhaduje, že ak doteraz menilo ročne poisťovňu cca. 250-tisíc poistencov, po novom to bude sotva päť percent z nich.
  • Novela ďalej navrhuje zrušiť opatrenie, podľa ktorého poistenci s dlhom nemajú nárok na úhradu odkladnej zdravotnej starostlivosti (napr. prevencia, kúpele, plánované operácie). V čase, keď čelíme nedostatku peňazí na platy lekárov a sestier, a poskytovateľov trápi inflácia, je toto navrhované opatrenie škodlivé. Podľa ZP Dôvera navyše dlžníkov nabáda k neplateniu poistného a je to nemorálny návrh voči tým, ktorí si zdravotné poistenie riadne platia.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #zdravotná poisťovňa #prepoistenie #ZP Dôvera