Ako nosiť topánky na vysokých podpätkoch a netrpieť? Rady ortopéda a odporúčania pre bezpečnú chôdzu

Každá žena, ktorá mala topánky na vyššom podpätku obuté aspoň raz v živote, vie, že to nie je najpohodlnejšia obuv. V skutočnosti neovplyvňuje len chodilo, ale celé telo.

03.09.2022 00:00
opätky, nohy Foto:
Boľavým chodidlám doprajte večerný kúpeľ s morskou soľou a po aplikácii krému ich nechajte odkryté na vzduchu zrelaxovať.
debata

„Pri nosení podpätkov vzniká dysbalancia svalov, ktoré ovplyvňujú držanie tela. Pri krátkodobom nosení je dysbalancia (nerovnováha) reverzibilná (vratná). Pri dlhodobom preťažovaní svalov však vznikajú svalové kontraktúry (skrátenia), ktoré si vyžadujú komplexnejšiu liečbu,“ upozorňuje ortopéd MUDr. Jozef Vojtaššák.

Najčastejšie dôsledky chôdze v ihličkách

Chodenie po špičkách s pätou vyššie, než sú prsty nôh, ovplyvňuje celý rad kĺbov, šliach a svalov. „Na chodidle vzniká bolestivá priečna plochá noha, deformity prstov aj stuhnutie v oblasti členkového kĺbu, kolien, bedrových kĺbov,“ pokračuje lekár.

Následne sa mení zakrivenie celej chrbtice, postavenie ramien, lopatiek, dochádza k zmene držania tela. „Zmeny majú spočiatku funkčný charakter, teda k nim dochádza iba vtedy, keď má žena obuté topánky na podpätku, ale neskôr sa deformita fixuje, čo sťažuje následné liečenie.“

Video
Podologička Milada Nádašiová: Máme tri základné typy chodidiel. Aký je ten váš?

Ako si rýchlo uľaviť od bolesti po celom dni na podpätku

Na to, aby sme po hodinách strávených v topánkach na vysokom podpätku dopriali svalom a kĺbom úľavu, niekedy stačí vyzuť sa a vyložiť si nohy vyššie. No nie vždy. Niekedy bolí časť nohy, členok alebo chrbtica. „ Vo všeobecnosti pri drobných úrazoch, preťaženiach, respektíve vo všeobecnosti pri drobných bolestiach začíname všetci svojpomocnou domácou liečbou. Tu zaraďujeme kľudový režim, eleváciu (dvíhanie) a ľadovanie končatiny. Aplikujeme nesteroidné antiflogistiká ktoré tlmia bolesť a súčasne aj zápal. Hoci lokálne pôsobiacu liečbu vo forme krém s účinnou látkou aceklofenak,“ odporúča Vojtaššák. Boľavým chodidlám doprajte večerný kúpeľ s morskou soľou a po aplikácii krému ich nechajte odkryté na vzduchu zrelaxovať.

Zlatá stredná cesta

Rozumným kompromisom medzi túžbou vyzerať dobre (teda mať topánky na podpätku) a zároveň neničiť svoje nohy a chrbticu je nosenie podpätkov vysokých len niekoľko centimetrov (3–5) alebo topánok s platformou.

„Vhodná výška podpätku je individuálna podľa výšky postavy, tvaru chodidla a subjektívnej znášanlivosti výšky podpätku,“ hovorí J. Vojtaššák. „Spoločnou nevýhodou vyššej platformy a podpätkov je nestabilita chodidiel a členkov pri chôdzi. Ak si už musíme vybrať, tak radšej preferujeme stabilnejší typ obuvi – platformu, respektíve širšie podpätky. Zvlášť je to dôležité, ak má žena prítomný hypermobilný syndróm, alebo má za sebou opakované podvrtnutia členkov.“

pľuzgier, otlak, topánka, obuv, päta, náplasť, hydrokoloid Čítajte aj Test náplastí na otlaky. Kto je víťaz a kto "odtlačený" na posledné miesto?

Malým slečnám, ktoré túžia vyzerať ako mama alebo ako princezná, treba podľa ortopéda jednoznačne vysvetliť, že takáto obuv ich malým nohám vo vývoji škodí.„U vyví­jajúceho sa chodidla neodporúčam taký typ obuvi, ktorý nerešpektuje fyziologické odvíjanie chodidla od podložky, čo má za následok chronické bolesti vo vyššom veku. Ak ide o dospelé ženy, optimálne je nosenie zdravotne vhodnej ortopedickej obuvi, čo však nespĺňa estetické kritériá mnohých z nich. V prípade potreby, respektíve nutnosti nosenia vyššieho podpätku, preto odporúčam nosiť takýto typ obuvi iba na nevyhnutný čas,“ uzatvára ortopéd Vojtaššák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohy #podpätky #ortopéd #opätky #chodidlá #lodičky #ihličky