Rozštvrtené tabletky ibuprofénu deťom nedávajte, upozorňujú lekárnici

V lekárňach nie sú dostupné sirupy ani čapíky proti bolesti a horúčke pre malé deti. Chýbajú prevažne liečivé prípravky, ktoré obsahujú látku ibuprofén. Potvrdzuje to tiež MojaLekáreň.sk. Nedostupné sú žuvacie tablety Nurofen, pomarančový sirup Nurofen Junior a tiež čapíky. „Dlhodobá nedostupnosť týchto liekov núti rodičov siahnuť do zásob v domácej lekárničke, deliť a drviť tablety ibuprofénu pre dospelých, čo rozhodne nie je ideálne riešenie,“ tvrdí Mgr. Pavla Horáková, lekárnička.

05.09.2022 06:00 , aktualizované: 11:52
Meranie teploty, horúčka, teplota, dieťa,... Foto: ,
Počas choroby a užívania liečiv na znižovanie bolesti a horúčky je dieťaťu dôležité pravidelne merať teplotu - aby sme vedeli, či liečba účinkuje.
debata

„Rozdrvená tableta má pre deti výraznú pachuť, čím ľahko nastane situácia, že deti prášok vypľúvajú. Následne rodič nie je schopný presne povedať, koľko účinnej látky dieťa užilo,“ upozorňuje Mgr. Pavla Horáková. Malé deti mávajú, až na výnimky, problém s prehĺtaním tabliet, kapsúl aj toboliek. Jednoduchý nápad sa tak veľmi rýchlo zmení na zložitú úlohu s neistým výsledkom.

V prípade, že rodičia nájdu v lekárničke zvyšky liekov pre deti, je dôležité dôkladne skontrolovať ich dobu exspirácie a spôsob skladovania. „Vyhnete sa podávaniu liekov s prepadnutou exspiračnou lehotou, ktoré vám doma zostali od poslednej choroby. Exspirovaný liek už nemusí byť účinný,“ upozorňuje lekárnička Mgr. Pavla Horáková.

ruka, tabletky, pohár, voda, paralen, acylpyrín, aspirín Čítajte viac Minulý týždeň na detskom urgente štyri deti predávkované paracetamolom

Čo teda robiť a ako dieťaťu znížiť horúčku či stlmiť bolesť? Jednou z možností je kúpiť v lekárni adekvátnu náhradu za chýbajúci liek. „Na bolesť a horúčku sú rovnako účinné liečivé prípravky s obsahom paracetamolu,“ odporúča lekárnička Mgr. Pavla Horáková.

Rodičia sa tiež môžu obrátiť na skúsených lekárnikov v online poradni na MojaLekáreň.sk. „V tejto situácií riešime v online poradni 10 podobných otázok denne. Rodičom radíme – okrem podania vhodných liečiv – tiež znižovať dieťaťu horúčku pomocou zábalov a obkladov,“ dopĺňa lekárnička Mgr. Pavla Horáková.

„Nurofen momentálne u distribútorov nie je, ale iné prípravky pre deti s obsahom ibuprofénu zatiaľ sú,“ upresňuje informácie PharmDr. Ľubica Slimáková, vedúca nemocničnej lekárne UNB Kramáre v Bratislave. „Panika a skupovanie liekov do zásoby potom zas spôsobuje to, že ich nemajú tí, ktorí ich aktuálne potrebujú. Čapíky s ibuprofénom dostupné naozaj nie sú, ale lekárnici si vedia kúpiť surovinu a pripraviť ich priamo v lekárni,“ dodáva.

Čo (ne) robiť v krízovej situácii, keď nezoženiete lieky pre deti s ibuprofénom:

  • Neviažte sa len na jeden obchodný názov, pýtajte si v lekárni sirup s účinnou látkou ibuprofén pre deti (existuje napr. aj Brufen sirup alebo sirup MIG Junior 2 %.)
  • Horúčku deťom znižujte pomocou studených zábalov a obkladov.
  • Na bolesť a horúčku podávajte lieky pre deti s účinnou látkou paracetamol.
  • V domácej lekárničke skontrolujte exspiračnú dobu liekov pre deti s ibuprofénom a overte správny spôsob ich skladovania.
  • Lieky s prepadnutou exspiračnou dobou deťom nepodávajte. Nemusia už byť účinné.
  • Nedrvte deťom tablety ibuprofénu pre dospelých. Prášok je horký, deti ho vypľúvajú, a preto nie je možné presne určiť, koľko účinnej látky dieťa už užilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #horúčka #ibuprofén #antipyretiká #paracetamol #analgetiká