Chystáte sa na dovolenku? V týchto európskych letoviskách môžete stretnúť kliešte

Ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí, a inak tomu nie je ani s letnými dovolenkami. Zatiaľ čo niekto obľubuje leňošenie pri mori, niekto leto berie ako ideálny čas na spoznávanie okolitých krajín. Niekto má rád pohodlie a vyberie si letecký zájazd, ktorý mu vybaví cestovná kancelária, iný zas preferuje cestu autom a možnosť sám rozhodovať sa o tom, kedy a kam vyraziť.

07.09.2022 00:00
Pfizer, pr Foto:

Je však úplne jedno, akú formu dovolenky kto zvolí, jednu vec riešia všetci – ako sa zbaliť čo najlepšie tak, aby nám na dovolenke v zahraničí nič nechýbalo. Málokomu ale napadne, že by nemal zabúdať ani na ochranu pred kliešťami. V bezpečí pred nimi totiž nie sme ani na dovolenke v zahraničí. Kliešte, ktoré šíria kliešťovú encefalitídu, sú vo väčšine Európy, pričom ročne je hlásených asi 10-až 15 000 prípadov kliešťovej encefalitídy.

Endemické oblasti Európy

Rakúsko, Nemecko či Slovinsko spolu s pobaltskými štátmi a južnými časťami Škandinávie patria k najrizikovejším oblastiam v Európe. Endemické oblasti nájdeme aj vo Švajčiarsku, severovýchodnom Francúzsku a severnom Taliansku, ale aj v Holandsku a Belgicku. A čo ste možno nevedeli, Česká republika je krajinou s najvyšším počtom prípadov kliešťovej encefalitídy v celej Európskej únii.

,,Vírusom kliešťovej encefalitídy sa je možné nakaziť takmer v celej Európe, výnimkou sú niektoré krajiny ako Španielsko, Portugalsko, Cyprus, Malta a Island. Pravdepodobne aj vďaka klimatickým zmenám sa prípady encefalitídy objavujú v krajinách, kde sa doteraz nevyskytovali. V období rokov 2016 až 2020 boli prvé prípady hlásené v Belgicku, Holandsku a v Spojenom kráľovstve,„ hovorí MUDr. Jana Kerlik, PhD. z Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. ,,Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC) za ostatné roky bol najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy v Európe hlásený v Českej republike, Litve a Nemecku. Najvyššia chorobnosť býva hlásená v pobaltských krajinách- v Litve, Lotyšsku a Estónsku.“

Najdôležitejšia je prevencia

Vyzerá to tak, že pred kliešťami nie sme v bezpečí už takmer nikde. Preto nezabúdajme na prevenciu. Tou sú repelenty či vhodné oblečenie a po návrate domov dôsledná kontrola celého tela. A v neposlednom rade aj očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. „Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde je možné celoročne, aj keď ideálne je s ním začať v zime pred sezónnou aktivitou kliešťov," informovala doktorka Jana. Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Vďaka prevencii, ku ktorej patrí aj očkovanie, si tak z dovolenky prinesieme len krásne zážitky a nie nepríjemný suvenír v podobe závažného vírusového ochorenia.

PP-TCV-SVK-0061, Dátum vypracovania: august 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba