Čítanie pri tlmenom svetle očiam neškodí. Čo o nich ešte neviete?

Chrániť zrak si možno rôznymi spôsobmi, poškodiť takisto. Mnohí ľudia napríklad stále veria, že ak nepozerajú televízor potme, oči si chránia. Čím si môžete oči poškodiť a čo naopak prospieva k zachovaniu zdravých očí?

09.09.2022 00:00
Dovera, pr Foto:

Mýtus č.1. Očné cvičenia zlepšujú zrak

Ak ste presvedčení, že pravidelným cvičením si zlepšíte zrak natoľko, že prestanete nosiť okuliare, sklameme vás. Cvičenie zrak nezlepší, ani nezabráni tomu, aby sa v budúcnosti vaše videnie nezhoršilo. Cvičenie ale môže pomôcť pri niektorých špecifických očných ochoreniach, napríklad ak máte problém zaostriť na predmety.

Mýtus č.2. Zrak sa deťom kazí pozeraním televízie zblízka

Ak dieťa sedí blízko pred obrazovkou, zrak si tým nepokazí. Dokáže totiž zaostriť oveľa lepšie ako dospelí. Zatiaľ čo u dospelých vedie sledovanie televízie zblízka k pocitu napätia v očiach, deti to zvládajú bez väčších problémov. Ak si však niekto vždy sadá blízko k televízii, môže to znamenať, že táto osoba je krátkozraká a v skutočnosti potrebuje okuliare.

Výhoda Zdravé oči od zdravotnej poisťovne Dôvera

  • každý rok príspevok 50 €
  • na sériový okuliarový rám a okuliarové šošovky
  • žiadosť sa podáva cez mobilnú aplikáciu Dôvera alebo elektronickú pobočku
  • viac informácií nájdete v tomto odkaze

Mýtus č.3. Čítanie pri tlmenom svetle

Čítanie pri tlmenom svetle oči neničí. Ľudské oko sa totiž dokáže veľmi dobre prispôsobiť rôznym úrovniam svetla. Svaly očí sa síce viac namáhajú, vďaka čomu sa aj rýchlejšie unavia, čo sa môže prejaviť napríklad bolesťami hlavy a očí alebo ich začervenaním. Našťastie však ide len o prechodný stav. V každom prípade platí, že pri dobrom osvetlení sa vám bude čítať ľahšie.

Mýtus č.4: Pozeranie do slnka zlepšuje zdravotný aj duševný stav

K zdraviu a psychickej pohode vám úplne stačí pobyt na slnku, nie pohľad doň. Môže trvalo poškodiť sietnicu a viesť až k oslepnutiu. Pamätajte, že bežné slnečné okuliare ani rôzne domácky vyrobené filtre neposkytujú dostatočnú ochranu. Bezpečne sa pozrieť do slnka môžete len s použitím špeciálnych slnečných filtrov.

Mýtus. č. 5.: Nosenie nesprávnych dioptrií očiam škodí

Nosenie dioptrických okuliarov s nesprávnym počtom dioptrií očí nepoškodí, ale ich môže namáhať. Môže tiež spôsobovať bolesť, rozmazané videnie alebo bolesti hlavy. Veľmi dôležité je sledovať počet dioptrií u detí, aby sa im nesprávne okuliare nepoškodzovali oči.

Mýtus č.6 : Nosením okuliarov sa kazia oči

Tento veľmi rozšírený mýtus spôsobuje, že ľudia sa snažia vyhýbať noseniu okuliarov, aj keď ich už potrebujú. Zbytočne. Oči nezoslabnú používaním okuliarov. Človek s očnou chybou by mal počítať s tým, že starnutím sa bude počet dioptrií meniť.

Mýtus. č. 7. Sedenie pred monitorom počítača ničí zrak

Človek sediaci pred monitorom žmurká 3-krát menej (normálne je to 16– až 20-krát za minútu), čo vedie k suchým, podráždeným očiam, bolestiam hlavy, šije a k únave. Žiadna štúdia ale nepotvrdila, že by sa tým zhoršil zrak alebo zvýšili dioptrie. Dbajte však na to, aby ste dopriali svojim očiam odpočinok každých 20 minút. Doprajte si čas, keď nebudete pozerať do obrazovky. Pravidelne žmurkajte, aby sa vám oči príliš nevysušovali. Môžete použiť umelé slzy, ak potrebujete oči ešte viac zvlhčiť.

Benefit pre dospelých poistencov (od 18 rokov) vo všetkých optikách Fokus

• Screening zraku zadarmo – objektívne prístrojové zmeranie kvality videnia, ktoré neslúži na zhotovenie okuliarov

• Kompletné vyšetrenie zraku zadarmo do konca septembra 2022 (potom zľava 30%) – na základe tohto zmerania sa dajú vyrobiť dioptrické okuliare

• Zľava 65 % na zhotovenie okuliarového rámu alebo 55 % na sklá

• Zľava 35% na opravy dioptrických okuliarov

Mýtus č.8. Oslepnutiu sa nedá predísť

Neplatí to vždy, prevenciou sú pravidelné prehliadky. Ak sa im nevyhýbate, je možné priebeh choroby zvrátiť, zastaviť alebo aspoň spomaliť.

Mýtus č. 9. Starnutím sa zrak zhoršuje

Veľa problémov so zrakom, ktoré sa zhoršujú s pribúdajúcim vekom, môže byť liečených. Presbyopia, zhoršenie videnia na blízko, a katarakta (šedý zákal) môžu byť ošetrené tak, aby mohli ľudia opäť jasne vidieť. Nevyhnutné je chodiť na očné prehliadky každý rok, aby bolo možné včas podchytiť ohrozenia zraku, ako je napríklad glaukóm alebo makulárna degenerácia. Včasná liečba spomalí postup choroby, v mnohých prípadoch pomôže predísť ňou strate zraku.

Mýtus č.10. Mrkva zlepšuje zrak

Málokto už dnes verí, že ho pravidelná konzumácia mrkvy vo veľkých dávkach zbaví nutnosti nosiť okuliare. Táto zelenina zrak nezlepšuje, rovnako ako zo špenátu nezískate železo podľa vzoru Pepka námorníka. Aj keď mrkva obsahuje veľa vitamínu A, ktorý pomáha znižovať riziko rozvoja očných ochorení, na ochranu zraku také množstvo potrebné nie je a nemusí byť nutne dodaný v mrkve.

chyba