Aký je postup pri zmene poisťovne

20.09.2022 06:00
doktor, pacientka Foto:
Ak uvažujete nad zmenou zdravotnej poisťovne, prihlášku musíte podať do 30. septembra osobne, poslať poštou, ale aj online.
debata (1)

Ak uvažujete nad zmenou zdravotnej poisťovne, prihlášku musíte podať do 30. septembra osobne, poslať poštou, ale aj online.

Na Slovensku si môžete vybrať z troch poisťovní: Všeobecná zdravotná poisťovňa, Zdravotná poisťovňa Dôvera a UNION zdravotná poisťovňa.

Vami vybraná poisťovňa vás bude kontaktovať. Zmluvu môžete podpísať priamo v pobočke, ale môžu vám ju po dohode na podpis poslať aj poštou.

Ak ste zamestnanec a občan s trvalým pobytom na Slovensku, na vyhlásenie postačí doklad totožnosti. V ostatných prípadoch – ak napríklad poberáte dôchodok, ste živnostník, nemáte trvalý pobyt na Slovensku či chcete poistiť novorodenca – budete potrebovať ďalšie dokumenty. Informácie o nich sa dozviete na infolinkách jednotlivých poisťovní alebo na ich internetových stránkach.

Po podpise zmluvy dostanete preukaz poistenca aj európsky preukaz. Prevziať si ich môžete osobne, ale poslať vám ich poisťovňa môže aj poštou.

Termín podania prihlášky je do 30. septembra 2022, aby ste sa stali poistencom novej zdravotnej poisťovne od 1. januára 2023.

Čo by ste mali pri zmene zvážiť

  • či sú lekári, ktorých navštevujete, zmluvnými lekármi tej poisťovne, do ktorej chcete vstúpiť
  • či pravidelne vyhodnocuje kvalitu zdravotníckych zariadení a ako vás o tom informuje
  • aký servis a benefity vami vybraná zdravotná poisťovňa poskytuje

Na čo myslieť pri výbere…

Výber zdravotnej poisťovne je zodpovedné rozhodnutie, ktoré môže zásadne ovplyvniť zdravie poistenca. Veľakrát si to ľudia uvedomia až vtedy, keď sa ocitnú v zložitej zdravotnej situácii.

V prípade unáhleného rozhodnutia, rozhodnutia pod nátlakom, pod vplyvom zavádzajúcich informácií či s vidinou lákavých benefitov, ktoré možno nikdy nevyužijú, však už môže byť neskoro.

Najdôležitejším kritériom pri výbere poisťovne má byť schopnosť postarať sa o vás v prípade zdravotných ťažkostí – schopnosť zabezpečiť vám potrebnú a dostupnú liečbu či už doma, alebo aj v zahraničí, schopnosť nastaviť vás na ten najúčinnejší liek a zabezpečiť ho aj v prípade, ak ide o inovatívny preparát.

Dostupnosť zdravotnej starostlivosti je hlavným atribútom, na základe ktorého by sa poistenci mali rozhodovať pri výbere poisťovne. Počet lekárov, ktorých majú k dispozícii, sa podpisuje aj pod čakacie lehoty na vyšetrenia.

Zdroj: všzp

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa #zmena poisťovne