Uvažujete nad zmenou? Čo ponúkajú jednotlivé zdravotné poisťovne

Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Prečo by si mali vybrať práve tú vašu? Aké výhody a zľavy svojim klientom poskytujete, resp. aký nadštandard môžu očakávať? Ponúkate niečo, čo nedostanú v inej zdravotnej poisťovni? Hradíte aj liečbu v zahraničí, prípadne inovatívnu liečbu? Spýtali sme sa troch zdravotných poisťovní.

17.09.2022 06:00
telefon, lekár, nástroje Foto:
Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne.
debata (1)

Dôvera zdravotná poisťovňa

Záleží nám na tom, aby sa noví aj súčasní poistenci cítili u nás dobre, teda našli si benefity podľa toho, či sú zdraví a k lekárovi chodievajú zriedka, alebo potrebujú zdravotnú starostlivosť častejšie.

Vybrať si môžu z mnohých výhod vrátane najobľúbenejšej, ktorou je možnosť získať príspevok na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu až do výšky 150 eur ročne. V starostlivosti o zuby pomôže detským poistencom dentálny balíček v hodnote 30 eur. Aj menší zdravotný problém môže znamenať vysoké výdavky z rodinného rozpočtu. Preto deťom do 18 rokov prispievame raz ročne na dioptrické okuliare.

V ponuke už tradične zostáva výhoda 300+300, vďaka ktorej môžu deti do 18 rokov veku a ich rodičia získať späť až 300 eur, ktoré zaplatia na doplatkoch za lieky a dietetické potraviny.V spo­lupráci s našimi partnermi ponúkame poistencom aj ďalšie zaujímavé výhody, najmä vo forme exkluzívnych zliav. Poistenci Dôvery majú výrazné zľavy v sieti lekární Dr. Max po celý rok.

Naši poistenci majú zľavu na potraviny pre ľudí s celiakiou a veľký záujem je aj o zľavy na prírodnú kozmetiku vyrábanú na Slovensku. Portfólio zliav u našich partnerov je rozmanité a neustále ho rozširujeme.

Všetky aktuálne zľavy a výhody sú na webe https://www.dovera.sk/…byt-v-dovere.

Našim poistencom hradíme každú potrebnú liečbu podľa podmienok, ktoré stanovuje slovenská legislatíva.

Odpovedal: Matej Štepiansky, PR špecialista

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Schopnosť zabezpečiť nielen bohatú ponuku benefitov, ale najmä dostupnú, modernú liečbu pre každého a služby uľahčujúce manažment zdravia celej rodiny oceňuje čoraz viac poistencov. Dostupnosť zdravotnej starostlivosti je hlavným atribútom, na základe ktorého by sa poistenci mali rozhodovať pri výbere poisťovne.

„Máme v súčasnosti zazmluvnených viac ako 11-tisíc poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Ide o celý okruh zdravotníckych zariadení – nemocnice, polikliniky, všeobecné aj špecializované ambulancie, záchranky, letecké zdravotné záchranne služby, ambulancie stomatológov, lekárne, optiky či výdajne zdravotníckych pomôcok, ale aj agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti a ďalšie,“ vymenúva podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková.

Len v prvom polroku 2022 rozšírila VšZP sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti o 333 rôznych novozazmluvnených ambulancií. „Podarilo sa doplniť aj tých, ku ktorým pacienti majú dlhodobo najväčší problém objednať sa.

Ide najmä o ambulancie zamerané na ortopédiu, vnútorné lekárstvo, gastroenterológiu, pneumológiu, alergológiu, kardiológiu, infektológiu, neurológiu, geriatriu, gynekológiu a pôrodníctvo či na urológiu. Pribudli aj kožní, oční lekári či diabetológovia,“ dodáva Havelková.

Dlhodobo je poisťovňa lídrom aj v inovatívnej liečbe. Každý rok sa jej darí schvaľovať čoraz viac tzv. výnimkových liekov, ktoré pomáhajú zvyšovať kvalitu života pacientom s najnáročnejšími diagnózami. Minulý rok prišlo 12 772 žiadostí, schválených bolo 91 % z nich. Za minulý rok vynaložila na inovatívnu liečbu viac ako 46,5 milióna eur.

Stále však platí, že prevencia je lacnejšia a efektívnejšia ako liečba. VšZP poistencov edukuje, pozýva ich na prehliadky, ktoré im môžu zachrániť život a odmeňuje tých, ktorí prevenciu pravidelne absolvujú, a to až do výšky 800 eur ročne. Využiť môžu napríklad benefit až 120 eur na zuby – aj jednorazovo, či až 450 eur na strojček na zuby pre deti.

Novinkou je benefit vo výške viac ako 200 eur pre mamičky a bábätká, ktorý zahŕňa nielen príspevok na doplatky za lieky pre rodičov s deťmi až do 200 eur, ale aj možnosť získať príspevok na prenájom monitora dychu pre bábätko či bezplatné predpôrodné, popôrodné a laktačné poradenstvo.

„Existujúce benefity od nového roka rozširujeme o 100-eurový príspevok na okuliarový rám aj pre dospelých,“ uviedla manažérka oddelenia komunikácie Eva Peterová. Ako jediná ponúka príspevok v hodnote 450 eur na laserovú operáciu očí. Poisťovňa ponúka najviac vyšetrení zameraných na sledovanie ovplyvniteľných rizikových faktorov onkologických, kardiovaskulárnych a iných ochorení.

Hradí napríklad vyšetrenie rizika cievnej mozgovej príhody (1× za 2 roky pri preventívnej prehliadke), test na okultné krvácanie (1× za 2 roky pri preventívnej prehliadke pre poistencov nad 40 rokov, zo zákona je toto vyšetrenie bezplatné od 50. roku), diagnostiku a liečbu poruchy metabolizmu tukov v ambulancii všeobecného lekára pre dospelých bez potreby objednania sa u špecialistu, preventívne cytologické vyšetrenie krčka maternice raz ročne pri každej preventívnej prehliadke nielen konvenčnou, ale aj tzv. LBC metódou, uhrádza tiež preventívne mamografické vyšetrenie bez limitu v termíne do 15 dní od objednania v zazmluvnených vybraných zdravotníckych zariadeniach či preventívnu urologickú prehliadku 1× za 3 roky pre poistencov už od 40. roku života.

Všetky benefity je možné nájsť na stránke https://www.vszp.sk/benefity/.

Odpovedala: Mgr. Eva Peterová, manažérka oddelenia komunikácie

Union zdravotná poisťovňa

Ak poistenec potrebuje špeciálne alebo nadštandardné vyšetrenie, riešime každú požiadavku individuálne. Máme najširšiu ponuku zdravotných benefitov pre všetkých. Poskytujeme svojim poistencom príspevok 150 eur na zuby a 150 eur na oči. Rodičom vraciame doplatky na lieky pre deti do 18 rokov veku bez obmedzenia.

Pomáhame predchádzať ochoreniam tým, že u nás získajú poistenci skorší termín na vyšetrenie u špecialistu a majú nárok na rôzne extra vyšetrenia v rámci preventívnych prehliadok. Poskytujeme príspevky na viaceré očkovacie látky vo výške 50 % ceny vakcíny s tým, že očkovanie proti chrípke a osýpkam majú naši poistenci zadarmo.

Zdravý životný štýl našich poistencov podporujeme zľavami na cvičenia, na poradenstvo a zdravé potraviny. Union je známa tým, že najrýchlejšie schvaľuje cezhraničnú zdravotnú starostlivosť.

Vždy sa snažíme poistencom odporučiť najlepšie špecializované pracovisko na riešenie ich zdravotného problému a ak ide o zahraničie, schvaľujeme liečbu bezodkladne. Union ako prvá poisťovňa začala hradiť inovatívnu rádionuklidovú liečbu neuroendokrinných nádorov.

Odpovedal: Richard Menczer
1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa #poisťovňa #zdravotná starostlivosť