Seklo vás? Čo pomôže pri akútnej bolesti chrbtice?

Bolesť chrbta trápi takmer 90 % slovenskej populácie. Z Homo sapiens sa stal "Homo sedens". Sedenie sa stalo problémom dnešnej doby, pretože väčšina z nás trávi viac ako 60 % bežného dňa posediačky. Sed je pre dolnú časť chrbtice väčšou záťažou ako vzpriamený stoj a najhorší je nesprávny sed, pri ktorom sme na stoličke buď rozvalení, alebo naklonení dopredu. "O nedostatok práce sa nebojím," hovorí MUDr. Martin Šmida, odborník na fyziatriu, balneológiu a liečebnú rehabilitáciu z Bratislavy. "Výnimkou v mojej ambulancii nie sú ani 25-roční ľudia."

16.09.2022 06:00
osteopat, rehabilitácia, chrbtica, chrbát,... Foto:
Sedenie sa stalo problémom dnešnej doby, pretože väčšina z nás trávi viac ako 60 % bežného dňa posediačky.
debata

Za doktorom Šmidom dnes bežne prichádzajú mladí ľudia, ktorí pracujú pre rôzne nadnárodné počítačové firmy. Obdobie pandémie všetky tieto problémy výrazne zhoršilo: „Sedia v prenajatom byte na gauči, notebook majú na kolenách alebo sa hrbia nad konferenčným stolíkom,“ hovorí lekár. „Keďže ešte nemajú rodinu, obetujú práci v tejto polohe bežne 10–12 hodín denne. A potom končia s akútnymi a neskôr chronickými bolesťami chrbta.“

Do rehabilitačnej ambulancie sa obyčajne nedostávajú pacienti v akútnom stave. Potrebujú na to výmenný lístok od praktického lekára alebo neurológa a v najlepšom prípade sem dostanú termín o štyri týždne. V prípade akútnej bolesti chrbtice si človek obyčajne musí poradiť doma sám, najrýchlejšie má šancu ocitnúť sa u všeobecného lekára, pretože aj neurológ je už špecialista, ku ktorému sa tiež dlhšie čaká.

Akú zaujať polohu

Prvým príznakom zablokovaného chrbta je bolesť, najčastejšie ako následok určitého, často rýchleho pohybu. Reakciou na kĺbovú blokádu je nadmerné stiahnutie svalov chrbta na danom mieste a bolesť, ktorá sa zvyšuje pri určitom pohybe (záklon, úklon, rotácia). Úľava väčšinou prichádza v miernom predklone alebo v ľahu na postihnutom boku s ohnutými kolenami (pri hernii platničky).

Prvou pomocou pri akútnej bolesti chrbta, najmä v oblasti krížov, je poloha na rovnej ploche na chrbte s nohami vyloženými na stoličke (s lýtkami položenými na sedacej časti stoličky). Bedrové a kolenné kĺby zvierajú 90– až 100-stupňový uhol. Medzeru medzi krkom a chrbtom je možné vyplniť malým vankúšom. Je to najmenej zaťažujúca poloha pre chrbát, platničky v dolnej časti chrbta zaťažuje iba na 20 %, kým v stoji je to 100 %, v správnom, vzpriamenom sede je to 140 % a v rozvalenom sede, napr. na gauči pri pozeraní televízie, až 185 %.

Liečivá a suché teplo

„V akútnom štádiu je minimálne tri dni potrebný pokojový režim. Ak je podozrenie na herniu disku (vysunutie platničky), potom pokojový režim aj týždeň. Až neskôr sa odporúča pacienta vertikalizovať a začať pomaly s rehabilitáciou,“ hovorí MUDr. Šmida. „Čo sa týka bolesti, z voľnopredajných liekov si pacienti môžu v úvode sami pomôcť účinnou látkou paracetamol, ale protibolestivý efekt má pri hmotnosti dospelého človeka podľa štúdií od 625 mg dávka paracetamolu (obchodné názvy Panadol, Paralen, Medipyrin, Paracut). V jednej tabletke je obyčajne 500 mg paracetamolu, taká obyčajne len znižuje teplotu, ale na bolesť ešte veľmi nezaberá. Pri akútnych bolestiach chrbta je možné užiť až štyrikrát denne dve tablety paracetamolu, nie, netreba sa báť zlyhania pečene, 5–7 dní je takéto užívanie v poriadku. Laboratórne zmeny na pečeni sa objavujú, len ak sa takéto dávky užívajú dva týždne a viac,“ ubezpečuje, keďže účinná látka paracetamol býva pri predávkovaní najčastejším liekovým dôvodom zlyhania pečene.

„Paracetamol má dobrý analgetický efekt, ale chýba mu efekt protizápalový. Preto je podľa potreby vhodné doplniť ho ibuprofénom (400 mg) vo forme mäkkých kapsúl rapid caps, najviac trikrát denne s rozstupmi štyri hodiny. Voľnopredajný je aj diklofenak (Flector) v kapsulách (25 mg), lokálne môže pomôcť aj náplasť. K dispozícii sú aj tzv. myorelaxanciá, čiže látky, ktoré dokážu zrelaxovať stiahnuté svaly, voľnopredajná je účinná látka guajfenezín (Guajacuran). Ďalšie, napr. Dorsiflex či Flector vo vrecúškach už sú na lekársky predpis.“

Video
Venujte chrbtici ráno len 5 minút! Jednoduché posteľové cviky!

Na boľavý chrbát sa odporúča aplikovať suché teplo, či už je to krčná chrbtica v spazme (sťahu) alebo drieková chrbtica. „Optimálne je, ak máte doma elektrický vankúšik, infralampu, prvá pomoc je aj fén. Ideálna teplota lokálnej termoterapie na relaxáciu priečne pruhovaného svalstva je 50–55 stupňov Celzia. Horúcu vaňu by som až tak neodporúčal, lebo sa môže stať, že z nej už nevyleziete,“ zamýšľa sa lekár. „Keď si do vyhľadávača na internete zadáte pojem suché teplo, nájdete množstvo produktov. Napríklad vankúše naplnené čerešňovými kôstkami či obilím, rašelinové termoobklady či univerzálne gélové vrecúška, ktoré možno zachladiť, ale aj nahriať v mikrovlnke.“

Správny sed a správna chôdza

Po týždni už možno začať s prvými rehabilitačnými cvikmi. Je ťažké radiť univerzálne cviky, pretože každý môže mať problém v inej časti chrbtice. Naučiť pacienta správne cvičiť je úlohou odborníka na fyzioterapiu a pacient by potom cvičiť naozaj aj mal, pretože neexistuje zázračná tabletka, ktorá vyrieši problém s chrbticou navždy. A pri nesprávnych pracovných stereotypoch sa bolesti vrátia.

Odborník na rehabilitáciu musí diagnostikovať, v ktorej časti chrbtice je problém. Útlak nervových koreňov medzi jednotlivými stavcami chrbtice sa prejavuje vždy inak – v závislosti od miesta na chrbtici. Napríklad nervový koreň medzi tretím a štvrtým krčným stavcom vedie vzruchy v oblasti ramena, dýchacích svalov, bránice. Medzi štvrtým a piatym stavcom sa inervuje oblasť bicepsu. Na problém, tzv. cervikálnu myelopatiu či výrazný útlak nervu medzi piatym a šiestym stavcom môže poukázať fakt, že človek nedokáže otvoriť petfľašu, či ani stlačiť sprej. A tak by sa dalo pokračovať. Aj preto sa pacienti niekedy čudujú, že prečo im pri vyšetrení dvíham nohu, keď oni majú bolesti krížov. Lenže pacienti s útlakom nervového koreňa S1 v oblasti driekovej chrbtice, v úrovni lumbálnych stavcov L5/S1 nedokážu v plnej sile zanožiť dolnú končatinu či postaviť sa na špičku. Napovedia aj zobrazovacie vyšetrenia, magnetická rezonancia mi na rozdiel od rtg detailne zobrazí celý segment krčnej, hrudnej aj driekovej chrbtice. Ale tiež sú na ňu obyčajne dlhé čakacie lehoty. "

Ako možno sedieť či stáť pri počítači, aby ste... Foto: SHUTTERSTOCK
chrbtica, počítač, sedenie, polohy, chrbát, bolesť, kancelária Ako možno sedieť či stáť pri počítači, aby ste počas práce striedali polohy a čo najmenej zaťažovali svoju chrbticu?

„Pri práci s počítačom je dôležitý správny sed. Ja odporúčam predovšetkým ľahko výškovo nastaviteľný stôl a striedať prácu v sede a v stoji. Oči by mali byť vo výške horného okraja monitora, aby bola krčná chrbtica vzpriamená. Áno, existujú aj balančné stoličky na strune, stoja však stovky eur. Aj na nich sa však dá sedieť nesprávne, pretože človek je tvor vynachádzavý a nájde si úľavovú polohu. Potom sú už možno lacnejšie dynamické podložky pod zadok, mnohí nevedia, že sedacie kliny hradí raz za dva roky aj zdravotná poisťovňa a ako lekár ich môžem predpísať. Čo sa týka sedu na fitlopte, tiež je potrebné striedať ju so stoličkou. Podobne aj kľakacie stoličky, po hodinách takéhoto sedu sa zvyšuje v kolenách tlak vnútri kĺbu a začne to bolieť, takže striedať s bežnou stoličkou. Základom je zmena polôh. Ak píšete na laptope, odporúčam notebook položiť vyššie, na podložku a písať na externej klávesnici položenej na stole, aby netrpeli ruky.“

Podľa MUDr. Martina Šmidu možno množstvo videonávodov s inštruktážou či e-booky s témou cvikov na chrbticu, relaxačných techník a správnych denných stereotypov v zmysle ochrany chrbtice nájsť na weboch, ako sú www.bezbolestichrbta.sk a www.fyzioklinika.cz v časti Poradňa.

Ak pacient nebude so sebou doma nič robiť, je to strata času preňho aj pre terapeuta. Všetky metodiky vedú k posilneniu hlbokého stabilizačného systému telového jadra. A ako úplný základ je najprirodzenejší pohyb – chôdza, najlepšie rýchlejším tempom, v kvalitných teniskách a bez tašiek. Spríjemniť si ju možno hudbou do uší a s paličkami určenými na nordic walking v rukách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #chrbtica #bolesť #bolesť chrbta #Zdravý chrbát