Mužská obriezka je zdraviu prospešná, znižuje riziko prenosu týchto vírusov

V podstate je to iba malý kúsok kože na konci penisu, ktorý môže spôsobiť nemalé problémy. Sú krajiny, kde to rodičia nemusia riešiť, pretože sa tam považuje za normálne dať syna krátko po narodení obrezať. A nielen z náboženských dôvodov.

18.09.2022 06:00
Ako by mal podľa odborníkov vyzerať ideálny... Foto:
Do ambulancií chirurgov prichádzajú kvôli obriezke aj muži, ktorí chcú, aby ich penis vyzeral väčší.
debata (31)

„Obriezka je jeden zo zákrokov, ktorý sprevádzajú azda najväčšie mýty. Najmä v našich končinách. Dá sa povedať, že približne 40 % celosvetovej populácie mužov obriezku podstúpilo. Väčšina z náboženských dôvodov. Ale sú krajiny, napríklad USA, Kanada, Austrália, kde je obriezka úplne bežný zákrok a asi 80 až 90 percentám chlapcov sa robí hneď po narodení,“ hovorí detská urologička MUDr. Petra Ďubjaková z polikliniky Dr. Martinko.

Najlepšia prevencia

Podľa nej je to výborná prevencia z hľadiska hygieny, ale aj zdravia. „U neobrezaných chlapcov sú zápaly omnoho častejšie, a to nielen zápaly predkožky, ale aj močových ciest. Niektoré štúdie potvrdzujú, že aj prenos HIV vírusu je častejší pri neobrezaných mužoch. Z mnohých dôvodov je to teda veľmi dobrá metóda, ako predchádzať týmto ochoreniam. Nevýhoda ani neexistuje, existujú iba predsudky,“ pokračuje odborníčka.

Rodičia sa boja, že obriezka naruší funkčnosť penisu a do budúcna erekciu. Funkčné problémy s penisom však s obriezkou nijako nesúvisia.

„Obriezka je zdraviu prospešná, no u nás sa robí najmä zo zdravotných dôvodov, v minimálnom počte z dôvodov hygienických,“ konštatuje urologička z detskej polikliniky Dr. Martinko.

Detská urologička MUDr. Petra Ďubjaková. Foto: Dr. Martinko
MUDr. Petra Ďubjaková, detská urologička, urologička Detská urologička MUDr. Petra Ďubjaková.

Kedy vyhľadať lekára

Vždy, keď má chlapec problémy s močením, alebo ho trápia časté zápaly genitálu či močových ciest, je potrebné vyšetrenie u detského urológa. Jeho návštevu by mal odporučiť pediater. Ten zvyčajne odporučí odborné vyšetrenie aj v prípade problémov s predkožkou.

Fimóza – teda neschopnosť pretiahnuť predkožku cez žaluď, môže byť vrodená, alebo získaná. „Stav pri vrodenej fimóze sa môže upraviť do troch rokov života chlapca aj sám a bez nutnosti chirurgického zákroku, pretože predkožka dozrieva. Príčinou získanej fimózy môžu byť časté zápaly predkožky, ktoré sa hoja jazvičkami. Získaná fimóza môže vzniknúť aj vtedy, ak sa predkožka stiahne príliš skoro a potrhá sa,“ vysvetľuje odborníčka z detskej polikliniky.

Dva spôsoby liečby

Detský urológ posúdi stav fimózy a na základe zistení má v podstate dve možnosti spôsobu liečby. „Jednak môžeme vyskúšať kortikoidný krém, ktorý podľa mojej praxe funguje u veľkého počtu chlapcov a nemá vedľajšie účinky, takže sa netreba obávať, že je to kortikoid,“ pokračuje detská urologička. Samozrejme, nefunguje to u každého. V takomto prípade je potrebné podstúpiť chirurgický zákrok – obriezku.

Ide o malý chirurgický zákrok, ktorý sa robí v celkovej anestéze. „Rodičia sa nemusia obávať, že by po tomto zákroku penis horšie fungoval. Naopak, problémy s močením, zápalmi aj hygienou sa obriezkou eliminujú,“ uzatvára MUDr. Ďubjaková z detskej polikliniky Dr. Martinko.

obriezka, predkožka, fimóza, zákrok, operácia Čítajte aj Obriezku potrebujú aj niektorí Slováci

Optické zväčšenie

Do ambulancií chirurgov prichádzajú kvôli obriezke aj muži, ktorí chcú, aby ich penis vyzeral väčší, aby bol citlivejší, alebo aby predčasne neejakuloval. Príjemným prekvapením je, že väčšinou pacienti znášajú zákrok aj s aplikáciou lokálnej anestézie bez väčších ťažkostí napriek tomu, že sa vykonáva na veľmi citlivej časti tela. Obriezka je ambulantný chirurgický zákrok, ktorý sa robí v lokálnej anestézii. Tá sa aplikuje ku koreňu penisu, nie do citlivých častí žaluďa, hoci práve tam sa bude koža odstraňovať. „Celý zákrok trvá maximálne hodinu, muž pri ňom pri správnej aplikácii anestézie necíti bolesť a po zákroku odchádza domov. Rana je zašitá vstrebateľnými stehmi a ošetrená lokálne aplikovanými dezinfekčnými roztokmi, ktoré zabraňujú šíreniu infekcie a ranu vysušujú,“ približuje operáciu chirurgička MUDr. Jana Kubicová Košťálová z kliniky Chirkoz. Menej je niekedy viac.

Nie vždy je nutné chirurgicky odstrániť celú predkožku. Cirkumcízia môže byť úplná alebo čiastočná. Pri úplnej sa odstráni celá predkožka, pri čiastočnej jej ostáva toľko, že prekryje žaluď. Obe majú svoje výhody, pri úplnej sa ľahko udržiava hygiena intímnych partií, ale pri stoporení sa penis môže „šabľovito” ohýbať, nakoľko krv prúdiaca do údu počas pohlavného aktu nemá dostatok priestoru pre odstránenú väčšiu časť predkožky. Po čiastočnej obriezke je toto menej pravdepodobné.

Rôzne druhy zúženia predkožky, ktorý môžu... Foto: CHIRKOZ
fimóza, zúženie predkožky, penis, predkožka, obriezka Rôzne druhy zúženia predkožky, ktorý môžu spôsobovať problémy.

Počas rekonvalescencie, ktorá si vyžaduje asi sedemdňovú práceneschopnosť, má byť muž v pokojovom režime, nešportovať, sexuálne abstinovať a v deň operácie sa bezprostredne po nej neodporúča piť veľa tekutín. Niekomu penis opuchne trochu, niekto sa musí zmieriť s niekoľkodňovým väčším opuchom. Nepríjemnejšia je však erekcia, čiže stoporenie penisu, ktoré často muži najmä v noci nevedia ovládať. Je to spojené so zvýšením ťahu na zošívané miesto, a tým s možným natrhnutím rany a porušením stehov. „Každý pacient príde na druhý deň po operácii na kontrolu a ďalšie sa plánujú podľa potreby,“ uzatvára chirurgička.

Z čiastočného alebo úplného odstránenia predkožky nemá profit len muž, ale aj žena. Vedecké dáta na základe výskumov hovoria o znížení rizika prenosu HPV vírusu, ktorý spôsobuje rakovinu krčka maternice. Vysvetlenie je jednoduché – „obrezaný“ muž nemá na penise kožné záhyby, v ktorých sa môžu držať choroboplodné baktérie, vírusy či plesne. Penis bez predkožky sa ľahšie udržiava čistý.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #penis #HIV #HPV #obriezka #predkožka