Potrebujete zdravotnícku pomôcku, ktorú schvaľuje poisťovňa?

Namiesto piatich až desiatich dní čakania ju môžete mať ihneď. Ak sú pacienti poistení v Dôvere, lekári im vedia od júna tohto roka predpísať vybrané pomôcky online tak, že ich schválenie zdravotnou poisťovňou prebehne spolu s predpisom ihneď a pacient s lekárom sa v okamihu dozvedia výsledok. Teda či poisťovňa predpísanú pomôcku schválila alebo nie.

20.09.2022 00:00
Dovera, pr, nepouzivat Foto:

Z ambulancie tak pacienti môžu ísť priamo do výdajne zdravotníckych pomôcok. „Predpisovanie a schvaľovanie sme zlúčili do jedného kroku a zahrnuli sme ho do eReceptu. Vďaka tomu sa o schválení alebo neschválení pomôcky dozvedia lekár a pacient ihneď pri jej predpise,“ potvrdil hovorca Dôvery Matej Štepianský.

Lekárom šetrí čas

Pri jednotlivých skupinách, resp. podskupinách pomôcok sú uvedené aj preskripčné obmedzenia, aby lekári hneď vedeli, ktoré pomôcky môžu predpisovať lekári s ich odbornosťou. Ak predpíšu pomôcku cez eRecept, Dôvera urobí všetko ostatné. Skontroluje diagnózy a vek pacienta, platby poistného, povolené množstvo na pomôcku a vypočíta platnosť návrhu. Lekári už nemusia dokladať ani tlačivá či kópie lekárskych správ. Po odoslaní eReceptu sa okamžite dozvedia, či poisťovňa návrh na vopred schvaľovanú pomôcku schválila alebo neschválila. „Privítame, keď lekár svojmu pacientovi oznámi výsledok aj v prípade schválenia, aj v prípade neschválenia,“ pripomenul hovorca Dôvery. Pri schválení bude dokončená preskripcia a pacient môže ísť rovno do výdajne. Pri neschválení bude preskripcia odmietnutá, pričom poisťovňa lekárovi hneď aj uvedie dôvody. „Veríme, že nový spôsob predpisovania zdravotníckych pomôcok lekárom ušetrí čas a ich pacientom uľahčí život,“ uzavrel Štepianský.

Bez tlačív a lekárskych správ

Dôvera je prvou zdravotnou poisťovňou na Slovensku, ktorá takto vychádza v ústrety pacientom. Nový systém ako prví vyskúšali lekári z odboru rehabilitácie a niektorí pneumológovia. Od júna 2022 je tento systém k dispozícii všetkým lekárom. Pacienti poistení v Dôvere už pri týchto a niektorých ďalších pomôckach už teda nemusia chodiť do zdravotnej poisťovne s papierovou žiadosťou o schválenie. A ani lekári už nemusia dokladať poisťovni tlačivá či kópie lekárskych správ. „O zjednodušenie elektronického predpisovania pomôcok nás žiadali samotní lekári. Hľadali sme spôsob, ako im vyhovieť, a našli sme riešenie. Z rozšírenia elektronického predpisovania majú veľký osoh aj pacienti, čo nás teší ešte viac,“ zdôraznil Štepianský.

Zoznam pomôcok, ktoré schvaľuje zdravotná poisťovňa a je ich možné predpísať a aj ihneď elektronicky schváliť:

dovera, zoznam pomocok, pr
chyba