Mýty a fakty o zubnom röntgene

Od objavenia röntgenových lúčov uplynulo takmer 130 rokov. To je dosť dlhý čas na to, aby sa spôsob, akým vidieť to, čo je skryté, zdokonalil a aby sa zmiernili jeho nepriaznivé dôsledky na ľudský organizmus.

20.09.2022 10:00
rontgen, rtg, zubár, zuby, implantát Foto:
OPG panoramatická snímka.
debata

Samozrejmou súčasťou niektorých budúcich úkonov ošetrenia zubov by malo byť röntgenové vyšetrenie. „RTG patrí v stomatológii medzi pomocné vyšetrovacie metódy, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou dôkladného vyšetrenia pacienta. Pomocou RTG snímok dokážeme diagnostikovať ochorenia, ktoré voľným okom a ani niekoľkonásobným zväčšením modernými optickými prístrojmi nevidíme,“ vysvetľuje MDDr. Matúš Adamička, stomatológ zo zubnej kliniky Dr. Martin. „Pacientovi dokážeme pomocou RTG snímky objaviť zubný kaz, prípadne ochorenia závesného aparátu (parodontitídu) a taktiež iné ochorenia v skorom štádiu, čo nám umožňuje zakročiť a vyliečiť ochorenie skôr, ako pacientovi spôsobuje problémy.“

Stomatológovia majú k dispozícii viacero druhov RTG prístrojov, ktoré sa líšia lokalitou, ktorú zobrazia, typom lúčov a tiež žiarením. Najpoužívanejšie sú dva druhy. Ide o klasické malé (intraorálne) snímky a 3D röntgen – OPG panoramatická snímka.

Najčastejšie dôvody zubných RTG snímok

  • endodontické ošetrenie (ošetrenie kanálikov)
  • protetická stomatológia (zubné implantáty, korunky, mostíky)
  • korekcie zubov v rámci čeľustnej ortopédie (vyrovnávanie zubov a medzičeľustných vzťahov s pomocou zubného strojčeka)

Intraorálna (klasická) snímka poskytuje obraz v dvoch rozmeroch. „Jej veľkou výhodou je rýchlosť zhotovenia. Pacient môže zostať priamo v kresle, snímka je zhotovená okamžite. Umožní odhaliť skrytý kaz, ktorý nie je možné vidieť pri bežnom vyšetrení, keď sa nachádza pod výplňou alebo v medzizubnom priestore. Takéto vyšetrenie sa odporúča absolvovať minimálne raz do roka alebo podľa odporúčaní lekára,“ pokračuje MDDr. Adamička.

Je dobré vedieť, že ak máte silný dávivý reflex, skôr ako sa začne snímkovať, treba o tom informovať zubára. On a jeho tím určite poznajú viacero spôsobov, ako dávivý reflex dočasne eliminovať a rýchlo zhotoviť kvalitnú snímku.

Pri diagnosticky náročnejších situáciách treba využiť 3D RTG, ktorý poskytuje všetky potrebné informácie. Možnosti vedy a techniky umožňujú röntgenové lúče digitalizovať. Vtedy sa snímka prenáša priamo do počítača, kde si ju môže lekár okamžite pozrieť.

Výhodou tohto snímania je menšie množstvo potrebného žiarenia a taktiež možnosť upraviť obraz v počítači, aby bol lepšie čitateľný (zosvetlenie, stmavnutie, zväčšenie). Takéto vyšetrenie sa odporúča absolvovať minimálne raz za dva roky, resp. podľa odporúčaní zubného lekára.

Kedy sa röntgenovým lúčom nevyhneme?

Pri niektorých zákrokoch je RTG nevyhnutnou súčasťou, občas je dokonca potrebných urobiť aj viac RTG snímok.

„Veľmi dôležité je použitie RTG snímok pri endodontickom ošetrení, a to na diagnostiku ochorenia, zhotovenie meracej snímky, ktorá podáva informáciu o správnom rozšírení kanálikov, až po snímku po plnení kanálikov na kontrolu precíznosti plnenia,“ detailne vysvetľuje odborník z Dr. Martin.

Video
Najhoršia bolesť v ústach, aká existuje? Ako bolí odumierajúci zub? Čo ďalej? V nasledujúcom videu sa dozviete všetko o endodoncii, záchrane odumretého zuba. Pripravili sme ho v spolupráci so stomatologičkou a stomatochirurgičkou z Bratislavy - MUDr. Luciou Pitekovou, PhD. Vidí zubný lekár odumretý zub aj na rtg snímke?

RTG je taktiež neodmysliteľnou súčasťou protetickej stomatológie, kde lekárovi poskytuje informáciu o presnom zhotovení a dosadení koruniek a mostíkov v medzizubných priestoroch. „Pri zavádzaní zubných implantátov okrem využitia 3D RTG snímky využívame aj klasické menšie intraorálne snímky na kontrolu presnosti zavedenia implantátu vo vzťahu k okolitým štruktúram.“

V dobrých rukách odborníka ste vtedy, keď zhotoví snímku aj z dôvodu korekcie chrupu zubným strojčekom. „Röntgenové snímky sa využívajú aj pri korekcii krivých zubov neviditeľným strojčekom, keďže ten sa pacientom nasadzuje na zdravý chrup. Okrem preventívnej funkcie má RTG svoje opodstatnenie pri korekcii krivých zubov preto, lebo odhaľuje presné postavenie zubov od koreňa po korunku a je tak nevyhnutnou súčasťou plánovania liečby,“ dodáva Daniel Kodaj zo spoločnosti zo Starlynr, ktorá sa zaoberá výrobou neviditeľných strojčekov.

Je zubný RTG nebezpečný?

Zubný röntgen nie je nebezpečný. Pri OPG snímke je dávka ionizujúceho žiarenia cca 0,002 mSv, čo sa rovná asi 5 dňom prirodzeného žiarenia. Pri intraorálnom RTG vyšetrení (tzv. záhryzovej snímke) je dávka žiarenia cca 0,00065 mSv, čo je porovnateľné so zhruba 6,5 hodinami prirodzeného žiarenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #snímka #RTG #zubný röntgen