Medzi školákmi sú hitom návykové nikotínové vrecká. Niektoré vyzerajú ako gumené medvedíky!

Ružová farba kruhového obalu v tvare puku, na ktorom sú zobrazené lízanky. "Kombinácia jahôd, vanilky a sladkých cukroviniek, po ktorých budete chcieť viac a viac," píše sa na stránke predajcu. "Posuňte svoj chuťový zážitok na novú úroveň!" V skutočnosti ide o nikotínové vrecká, z ktorých jedno (tento konkrétny druh) obsahuje 47 mg nikotínu a vraj "unikátnu zmes prírodných vlákien, čerstvých príchutí, nikotínu a malého množstva žuvacej gumovej bázy, ktorá dodáva porciám vrecúšok optimálnu mäkkosť, vďaka ktorej vankúšik ladne zapadne pod pery."

22.09.2022 06:00
nikotín, nikotínové vrecká, závislosť Foto:
Nikotínové vrecká sa vkladajú medzi zuby a peru. Túto legálnu drogu určenú výlučne pre dospelých čoraz viac užívajú aj žiaci základných škôl.
debata (6)

„Strašne zaujímavá príchuť, do ktorej som sa zamiloval. Nečakal som, že to bude tak dobre chutiť a skvele voňať. Ste top!“ píše jeden zo spokojných užívateľov. Nikotínové vrecúška sa vkladajú medzi peru a zuby. Neobsahujú tabak, ale vysoko návykový nikotín. Sú teda logicky zo zákona určené ľuďom od 18 rokov podobne ako tabakové výrobky a slúžia ako bezdymová náhrada cigariet či e-cigariet. Jednoducho, pre dospelých, ktorí sú závislí od nikotínu a z rôznych dôvodov nemôžu alebo nechcú v ruke držať cigaretu. Údajne sa znižovaním dávky nikotínu takto niektorí postupne zbavujú závislosti.

Iní si ju zas úspešne budujú.

Aj v takejto podobe sa predávajú nikotínové... Foto: archív
nikotín, nikotínové vrecká, závislosť, droga Aj v takejto podobe sa predávajú nikotínové vrecká. Jasný ťahák pre deti.

Problém je najmä v tom, že pre ich diskrétnosť sa stali veľmi populárnymi medzi žiakmi už na základných školách. Tí ich používajú dokonca aj počas vyučovania a učitelia bežne nemajú šancu zistiť, že žiak má v ústach drogu. Nikotínové vrecúško sa nežuje, len sa vloží na sliznicu úst a látka sa uvoľňuje do organizmu. Výrobok nepáchne, naopak, príjemne nielen chutí, ale aj vonia. Netreba pri ňom odpľúvať. Nejde totiž o žuvací tabak.

Kým cigaretový dym obsahuje 8–10 miligramov nikotínu, v nikotínových vreckách je ho omnoho viac. Najsilnejšie vrecúška dostupné v obchodoch alebo na internete obsahujú 50–75 miligramov nikotínu! To je už dávka, ktorá môže viesť k otrave nikotínom aj u dospelého človeka s hmotnosťou 70 kilogramov. Cez sliznicu úst sa navyše nikotín vstrebá ľahšie a rýchlejšie ako vdychovaním. Takto dosahuje vyššie hladiny v krvi a tým aj v mozgu, kde pôsobí na konkrétne receptory.

Nikotínové vrecká neobsahujú tabak, iba čistý... Foto: SHUTTERSTOCK
nikotínové vankúšiky, nikotín, závislosť Nikotínové vrecká neobsahujú tabak, iba čistý extrahovaný nikotín. Sú určené výlučne dospelým a závislosť od nikotínu sa vytvára rovnako ako pri fajčení cigariet.

Nikotín je zlý pán

Práve nikotín spôsobuje, že sa v mozgu rýchlo a intenzívne vyplaví dopamín, jeden z prenášačov vzruchov medzi nervovými bunkami. Dopamín súvisí s náladou, čím viac ho v tejto oblasti mozgu máme, tým lepšie sa cítime. Lenže po určitom čase sa mozog vyplavovaním dopamínu po vdýchnutí nikotínu otupí, vyžaduje stále viac a viac týchto impulzov. Ak telo nikotín nedostane, človek sa cíti mizerne a z nedostatku drogy – nikotínu – má abstinenčné príznaky – zlú náladu až depresie, trpí nespavosťou, je podráždený, nesústredený.

Predávajú sa v obaloch v tvare puku a obyčajne obsahujú 20–25 kusov. Stoja do 5 eur. Príchute sú od výmyslu sveta: kolová, vanilková, čierny čaj, mätová, ovocná, kaktusová, konope, mango. Čo je však zarážajúce, to sú pestrofarebné obaly pripomínajúce často cukríky, ktoré deti doslova lákajú. Mnohé si z nich robia zbierku. V trafikách či na benzínových pumpách by nemali byť vedľa cukroviniek, ale „na pumpe som ich videla vystavené vedľa kindervajíčok,“ komentuje Gita na sociálnych sieťach. „Upozornila ma na to kamarátka. Naozaj to vyzerá ako lákavá maškrta.“

„Nikotínové vrecká sa objavujú už u detí na druhom stupni základných škôl. Bohužiaľ, naša škola nie je výnimkou,“ píše sa na Facebooku ZŠ Brehy v Banskobystrickom kraji. „Prosíme rodičov, aby o tejto téme so svojimi deťmi hovorili a kontrolovali ich. Už jedno vrecúško môže spôsobiť otravu!“ Vysoké dávky nikotínu z vrecúšok spôsobujú zvýšenie pulzu, vedú až k búšeniu srdca a vracaniu. „Moja dcéra raz mala 150 pulzov za minútu,“ píše o svojich skúsenostiach jedna z matiek v diskusii pod príspevkom. „Chcela zapadnúť do partie, v triede to užívalo viacero detí. Tak si zobrala jedno vrecúško, po hodine druhé a upadla do hodinového bezvedomia.“

Môže aj zabiť

Smrteľná dávka nikotínu znamená množstvo približne 50 – 60 mg. Silní fajčiari, ktorí „stiahnu“ 30 – 40 cigariet denne, túto dávku denne prekračujú a napriek tomu ich nezabije. Ich telo si totiž na túto látku postupne zvyklo zásluhou tzv. adaptívnych enzýmov. Nikotín samotný nespôsobuje rakovinu, ale zrýchľuje srdcovú činnosť, zužuje cievy, pôsobí stimulačne alebo relaxačne (v závislosti od dávky), tlmí chuť do jedla, a najmä – vedie k silnej závislosti. Tá v konečnom dôsledku môže vyústiť do úzkosti a podráždenosti.

„Užil som už všetky, ktoré sa dajú na Slovensku zohnať, a otravu som nedostal,“ píše o nikotínových vrecúškach Matúš, ktorý vraj váži 70 kg. „Na produktoch je napísané, že sú od osemnásť rokov, takže to nie je problém výrobku, ale toho, či sa k nemu dostanú. Urobte si prieskum u tínedžerov od 13 do 17 rokov a väčšina vám povie, že už fajčili, pili alkohol alebo skúsili ľahké drogy,“ tvrdí. „Nehaňte produkty, ale ľudí, ktorí to deťom predajú.“

Ak však na cigaretových škatuľkách máte odpudzujúce fotografie a slogany (nie že by to pomáhalo), tieto obaly majú len z opačnej strany nadštandardne pekného obalu na nálepke malými písmenami napísané varovanie o obsahu nikotínu, značku 18+, prečiarknutú ikonu tehotnej ženy a výkričník v červenom kosoštvorci.

Takto vyzerá sliznica úst poškodená používaním... Foto: archív používateľa M. Z.
ústa, poškodená sliznica, nikotínové vrecká, droga, nikotín Takto vyzerá sliznica úst poškodená používaním nikotínového vrecka, ktoré sa vkladá medzi zuby a peru.

Používanie nikotínových vrecúšok narúša sliznicu ďasna v ústach, vzniká belavý povlak, ktorý pripomína akoby afty. Dlhodobé používanie môže viesť aj k parodontitíde, zápalu ďasien a odhaľovaniu krčkov zubov.

„O tejto forme zneužívania nikotínu deťmi vieme,“ hovorí MUDr. Jakub Gecz z urgentu Národného ústavu detských chorôb na bratislavských Kramároch. „Dokonca to aj vidno u deciek na ulici či v MHD. Aj učitelia, s ktorými som sa o tom bavil, mi potvrdili, že to deti bežne nosia aj do školy,“ dodáva lekár. „Predávkovanie nikotínom sme tu už v minulosti mali, ale pacient, ktorý by sa predávkoval či už nikotínovými vrecúškami, alebo žuvacím tabakom, tu ešte nebol.“

nikotín, nikotínové vrecko, závislosť, snus Čítajte aj Čo hovoria na nikotínové vrecká u detí odborníci? Záchranári, toxikologička a odborník na závislosti

V každom prípade by rodičia mali vedieť o tom, že niečo takéto existuje a zhovárať sa so svojimi deťmi o tom, ako ľahko a nenápadne sa človek môže stať závislým. Zajtra, v piatok, k tejto téme prinesieme vyjadrenia odborníkov z Národného toxikologického informačného centra, Centra pre prevenciu drogových závislostí a záchranárov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cigareta #nikotín #závislosť #bezdymové produkty #nikotínové vrecká